10.10. Kriisistä kriisiin – miten vahvistaa nuorten mielen hyvinvointia?

Mielenterveysstrategian tapahtuma Kriisistä kriisiin - miten vahvistaa nuorten mielen hyvinvointia 10.10.2022 klo 12-15.

Kriisistä kriisiin – miten vahvistaa nuorten mielen hyvinvointia?

"Nuoret kohtaavat elämässään toistuvia kriisejä, jolloin on tärkeä vahvistaa heidän mielenterveystaitojaan arjessa."

Tervetuloa maailman mielenterveyspäivänä 10.10. klo 12-15 kuulemaan alan asiantuntijoiden ja nuorten ajatuksia mielen hyvinvoinnista. Tapahtumassa tuodaan asiantuntijoiden puheenvuorojen avulla sekä itse nuorten kertomana erilaisia näkökulmia nuorten mielen hyvinvointiin. Tapahtumaan ovat lämpimästi tervetulleita kaikki nuorten kanssa työskentelevät, nuoria kohtaavat tai muut aiheesta kiinnostuneet. Tilaisuuden juontaa Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo.

Ohjelma

Klo 12-12.10 Tervetuloa

Kuvassa Teemu Laajasalo, Helsingin hiippakunnan piispa. Kuvan tekijänoikeudet: Jani Laukkanen / Kirkon kuvapankki.

Teemu Laajasalo, Helsingin hiippakunnan piispa. Kuva: Jani Laukkanen / Kirkon kuvapankki.

Teemu Laajasalo on taustaltaan pappi ja kasvatustieteen tohtori.  Elokuussa 2017 hänet valittiin Helsingin hiippakunnan piispaksi. Teemu on työssään ollut aina nuorten kanssa tekemisissä: järjestänyt nuorten messuja kymmenen vuotta, ollut aktiivisesti mukana Kaisaniemessä sijainneessa nuorten kahvilassa ja nuorten leireillä. Teemu on tuonut mediassa esiin nuorille tärkeitä teemoja kuten suvaitsevaisuus ja ilmastonmuutos. ”Henkinen kestävyys ei synny vain yksilön vahvuudesta, vaan myös yhteisön vastuusta” Teemu kirjoitti Venäjän hyökättyä Ukrainaan. 

Klo 12.10-12.45 Nuorten reagointi kriisitilanteissa

Tapahtuman ensimmäinen puhuja: Freja Ulvestad Kärki, Projektijohtaja, kliininen psykologi , EMBA Security management and cultural understanding. Norwegian Directorate of Health Department for Mental Health and Substance Abuse.

Freja Ulvestad Kärki, Projektijohtaja, kliininen psykologi , EMBA Security management and cultural understanding. Norwegian Directorate of Health Department for Mental Health and Substance Abuse. Kuva: Freja Ulvestad Kärki.

Freja Ulvestad Kärki on projektijohtaja ja kliininen psykologi, joka työskentelee tällä hetkellä Norjan terveyshallituksessa. Freja on vastannut alusta lähtien Norjan heinäkuun 2011 Utøyan terrori-iskun ja siellä olleiden terrori-iskujen nuorten uhrien psykososiaalisesta seurannasta ja sen toteutuksesta. Hän työskentelee myös radikalisoitumisen sekä väkivaltaisten ääriliikkeiden ehkäisemisen parissa niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Koronapandemian aikana Freja on johtanut myös projektia kansalaisten psykososiaalisesta seurannasta. Freja on myös suorittanut tutkinnon EMBA Security management and cultural understanding, ja julkaisi huhtikuussa 2022 geopoliittisen analyysin Suomen ja Venäjän suhteista NATO-prosessissa.

Klo 12.45-13 Kommenttipuheenvuoro: nuoren kokemus

Kokemusasiantuntija Anni Ylkänen, Seinäjoki

Klo 13-13.30 Mielenhyvinvointi & some

Kuva opettaja ja TikTok-vaikuttaja Jan Nybergistä.

Jan Nyberg, opettaja, somevaikuttaja. Kuva: Jan Nyberg.

Jan Nyberg on palkittu musiikinopettaja, kouluttaja sekä somevaikuttaja, jolla on nuorten suosimassa TikTokissa yli 120 000 seuraajaa. Sosiaalisen median sisällöissään Jan yhdistää työtään peruskoulun opettajana nuorten arkipäiväisiin huoliin ja havaintoihin. Huumori on Janin tuottamissa sisällöissä vahvasti läsnä, mutta hän haluaa myös osoittaa vastuullista rooliaan niin opettajana kuin kasvattajana. Sisällöntuottajana Janille tärkeitä arvoja ovatkin vastuullisuus ja eettisyys. Janin sosiaalisen median tilejä voit seurata TikTokissa @jannyberg sekä Instagramissa @janandnyberg. Janiin voit tutustua tarkemmin myös hänen verkkosivuillaan: jannyberg.fi.

Klo 13.30-13.45 Tauko

Klo 13.45-14.15 Miten luodaan ympäristötoivo kriisin keskellä: Nuorten ympäristötunteet ja tukeminen 

Kuvassa Tampereen yliopiston väitöskirjatutkija Anette Mansikka-aho.

Anette Mansikka-Aho, väitöskirjatutkija Tampereen yliopisto/Tunne ry. Kuva: Anette Mansikka-Aho.

Anette Mansikka-aho on kasvatustieteen väitöskirjatutkija Tampereen yliopistossa sekä Tunne ry:n hallituksen jäsen. Hän työskentelee kansainvälisessä CCC-CATAPULT-hankkeessa, jossa tutkitaan yhdessä nuorten kanssa ilmastokasvatusta monesta näkökulmasta, kuten ympäristötunteiden, ilmastotoimijuuden ja maailmankatsomusten kautta. Hankkeessa kartoitetaan transformaation tukemisen keinoja ja kehitetään visio ilmastokasvatuksen kehittämiseen. Anette tutkii osana hanketta omassa väitöskirjassaan kasvatussuhdetta ilmastokasvatuksen kontekstissa. Häntä kiinnostaa erityisesti miten nuoret ja heidän kasvattajansa kohtaavat toisensa ilmastonmuutoksesta keskusteltaessa.

Klo 14.15-14.45 Kuunnellaan nuoria -paneelikeskustelu

Paneelikeskustelussa mukana nuoria Vantaalta ja Tampereelta sekä HelsinkiMissio ry:n Nuorten palvelujen päällikkö Heidi Rouhiainen. Keskustelua fasilitoi Teemu Laajasalo.

  • mikä ahdistaa vai ahdistaako?
  • mitä nuoret toivovat aikuisilta?
  • mitä aikuisten tulisi ottaa huomioon?
  • mikä tuo toivoa ja iloa tällä hetkellä?

Klo 14.45-15 Toivon näkökulma

Teemu Laajasalo, Helsingin hiippakunnan piispa.

Lisätietoja

Saara Rapeli
erikoissuunnittelija
[email protected] 

Christa Haag
viestinnän asiantuntija
[email protected]