Kuntoutus-käsite KUTI-hankkeessa

Kuntoutukseen kuuluu lääkinnällinen, sosiaalinen, ammatillinen ja kasvatuksellinen kuntoutus. KUTI-hanke kattoi kolme ensin mainittua kuntoutuksen aluetta. Kasvatuksellinen kuntoutus ei suoraan kuulunut tämän hankkeen alaisuuteen, mutta hanke teki yhteistyötä erityisopetuksen kehittäjien ja kehittämishankkeiden kanssa. 

Kuntoutuksen uudistamiskomitean loppuraportissa (2017) määriteltiin kuntoutus-käsite perustuen asiakaslähtöisyyteen, kuntoutujan palveluprosessin saumattomuuteen ja kuntoutujan pärjäämiseen omassa toimintaympäristössään:

”Kuntoutus on kuntoutujan tarpeista ja tavoitteista lähtevä, suunnitelmallinen prosessi, jossa kuntoutuja ylläpitää ja edistää toiminta- ja työkykyään ammattilaisten tuella. Kuntoutukseen kuuluu kuntoutujan toimintaympäristöjen kehittäminen. Kuntoutus tukee kuntoutujan ja hänen lähipiirinsä voimavaroja, itsenäistä elämää, työllistyvyyttä ja sosiaalista osallisuutta. Kuntoutus on osa hyvinvointipalvelujärjestelmää ja edellyttää useiden toimijoiden oikea-aikaisia ja saumattomia palveluja ja etuuksia.”

Kaikessa kuntoutuksessa lähtökohta on ihmisen toimintakyky, sen ylläpitäminen ja/tai parantaminen.

Kuntoutuksen uudistamiskomitean loppuraportti: Kuntoutuksen uudistamiskomitean ehdotukset kntoutusjärjestelmän uudistamiseksi

Mitä toimintakyky on?

Kansainvälinen toimintakyvyn, toimintarajoitteiden ja terveyden luokitus (ICF)

Sosiaalinen kuntoutus (SOSKU-hanke)