Tiedote tutkittavalle

Tutkimuksen nimi: Lintuinfluenssa- ja kausi-influenssarokotteen aikaansaamat immuunivasteet 

Tutkimuksen tunniste: Avian_inf_vacc_THL2023 (EU CT number: 2023-509178-44-00) 

Johtava tutkija: Hanna Nohynek, ylilääkäri, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 

Tutkimuksen toimeksiantaja ja rahoittaja: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, (THL)

Pyyntö osallistua tutkimukseen 

Pyydämme Teitä osallistumaan kliiniseen lääketutkimukseen, jossa selvitetään lintuinfluenssarokotteen aikaansaamia puolustusvasteita.

Lintuinfluenssaviruksilla tarkoitetaan influenssa A-viruksia, joita esiintyy linnuilla. Korkeapatogeeninen lintuinfluenssa on influenssa A-virustyyppi, joka voi aiheuttaa vakavia sairauksia lintupopulaatioissa. Se voi levitä nopeasti ja aiheuttaa laajoja sairastumisia ja kuolemantapauksia linnuilla.

Korkeapatogeeninen lintuinfluenssa on myös huolenaihe ihmisten terveyden kannalta, sillä se voi siirtyä linnuista ihmisiin. Vaikka tällaiset tapaukset ovat äärimmäisen harvinaisia, ne voivat olla vakavia, ja viruskannoilla voi olla kyky aiheuttaa pandemia, jos ne muuntuvat ja saavat siten kyvyn tehokkaaseen ihmisten väliseen siirtymiseen.

Korkeapatogeenista lintuinfluenssa A(H5N1) -virusta on esiintynyt runsaasti Euroopan luonnonvaraisissa linnuissa vuodesta 2020 lähtien. Vuoden 2023 aikana myös Suomessa esiintyi korkeapatogeenisen lintuinfluenssa A(H5N1) -viruksen aiheuttamia luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemia.

Vuoden 2023 aikana Suomessa todettiin laaja lintuinfluenssa A(H5N1) -viruksen aiheuttama epidemia turkiseläimillä. Nisäkkäillä havaitut tartunnat ja erityisesti nisäkkäiden väliset tartunnat aiheuttavat merkittävän riskin viruksen muuntumiselle ihmiseen tarttuvaksi.

Yksi suojatoimi on rokotteiden tarjoaminen ihmisille, jotka voivat altistua tartunnan saaneille eläimille tai lintuinfluenssavirusta sisältäville näytteille. Näihin ryhmiin kuuluvat turkistiloilla tai siipikarjan parissa työskentelevät, virkaeläinlääkärit, lintuinfluenssanäytteiden parissa työskentelevät laboratoriotyöntekijät ja muut lintuinfluenssan erityisriskissä olevat henkilöt.

Teitä pyydetään tähän kliinisen lääketutkimukseen, koska kuulutte ryhmään, jolle suositellaan lintuinfluenssarokotetta. Tämä tiedote kuvaa tutkimusta ja Teidän mahdollista osuuttanne siinä.

Osallistumisen vapaaehtoisuus 

Tähän tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista.  Teillä on oikeus kieltäytyä osallistumasta tutkimukseen, keskeyttää osallistumisenne tai peruuttaa suostumuksenne syytä ilmoittamatta milloin tahansa tutkimuksen aikana. Teillä on oikeus saada rokote riippumatta siitä, osallistutteko tutkimukseen. Kieltäytyminen ei vaikuta oikeuteenne saada tarvitsemaanne hoitoa. 

Lukekaa rauhassa tämä tiedote. Jos Teillä on kysyttävää, voitte olla yhteydessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimushenkilökuntaan. Yhteystiedot löytyvät tämän tiedotteen lopusta. Jos päätätte osallistua tutkimukseen, Teitä pyydetään tutkimuskäynnillä täyttämään ja allekirjoittamaan tämän tiedotteen liitteenä oleva suostumusasiakirja.

Tutkimuksen toteuttaja 

Tämän tutkimuksen toteuttaa virkatyönään Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, joka tekee yhteistyötä Ruokaviraston, suomalaisten yhteistyöyliopistojen, hyvinvointialueiden laboratoriokeskusten ja HUS diagnostiikkakeskuksen kanssa.

Tutkimuksessa kerätyt näytteet analysoidaan THL:ssä ja mahdollisesti myös yhteistyöyliopistojen laboratorioissa. THL on tutkimuksen rekisterinpitäjä ja vastaa tutkimuksen yhteydessä tapahtuvan henkilötietojen käsittelyn lainmukaisuudesta ja vastaa kysymyksiin tietosuojasta ja tietosuojalainsäädäntöön liittyvästä tiedonannosta.

Lintuinfluenssarokote

Suomen poikkeuksellisen epidemiatilanteen ja lisääntyneen pandemiariskin vuoksi sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on tehnyt päätöksen osallistua EU:n yhteiseen lintuinfluenssarokotehankintaan.

Seqirus-yrityksen valmistama AFLUNOV-rokote on ollut markkinoilla vuodesta 2010 lähtien. Rokotevalmistaja on päivittänyt rokotetta vastaamaan paremmin vuoden 2023 aikana Euroopassa esiintynyttä A(H5N1) -virusta. Päivitetty rokote on saanut myyntiluvan EU:ssa 9.4.2024.

Rokotteen odotetaan antavan ainakin kohtalaisen suojan kiertäviä lintuinfluenssaviruksia vastaan. On kuitenkin huomattava, että influenssavirukset muuntuvat jatkuvasti viruksen lisääntyessä. Sen vuoksi on mahdollista, että syntyy uusia viruskantoja, jotka pystyvät välttämään rokotteen antamaa suojaa. 

Tutkimuksen tarkoitus 

Tämän tutkimuksen avulla pyritään selvittämään, minkälaisen immuunisuojan eli elimistön puolustuskyvyn lintuinfluenssarokote muodostaa taudinaiheuttajan torjumiseksi. Puolustuskyky perustuu verenkierrossa ja limakalvoilla esiintyviin vasta-aineisiin sekä valkosoluihin, jotka pystyvät tunnistamaan ja tuhoamaan virustartunnan saaneita soluja elimistössä.  

Tutkimuksen päätarkoituksena on arvioida, miten hyvin rokottamisen seurauksena muodostuneet vasta-aineet ja valkosolut pystyvät tunnistamaan Suomessa ja maailmalla vuoden 2023 aikana esiintyneitä, tai tutkimuksen aikana esiintyviä lintuinfluenssaviruksia. Tutkimuksen avulla voidaan arvioida ja ennustaa sitä, kuinka hyvä suoja rokotteella mahdollisesti saadaan. 

On mahdollista, että aiempien infektioiden ja rokotteiden tuottamat puolustusvasteet, erityisesti influenssaviruksia ja -rokotteita, mutta myös muita taudinaiheuttajia ja rokotteita vastaan, voivat vaikuttaa myös lintuinfluenssarokotteelle muodostuvaan vasteeseen. Siksi tutkimuksessa kerättyjen näytteiden ja tietojen avulla tutkitaan myös muiden taudinaiheuttajien ja rokotteiden tuottamia puolustusvasteita ja niiden suhdetta influenssavasteisiin.  

Tarvitsemme tutkimukseen n. 300 osallistujaa, jotta voimme luotettavasti arvioida lintuinfluenssarokotteen aikaansaamia puolustusvasteita verinäytteistä. Kaikilta tutkittavilta toivomme saavamme verinäytteen vasta-ainetutkimusta varten. Lisäksi osalta tutkittavista pyydämme myös verinäytettä valkosolujen tutkimusta varten ja sylkinäytettä siinä esiintyvien vasta-aineiden tutkimiseksi.

Tutkittavien valinta

Tutkimukseen kutsuttavat henkilöt valitaan sen perusteella, että he kuuluvat lintuinfluenssarokotteen kohderyhmiin. Osallistuminen perustuu vapaaehtoisuuteen ja halukkuuteen ottaa tarjottu rokote, joka annetaan kahden annoksen sarjana. 

Voitte osallistua tutkimukseen, jos 1) olette saanut kutsun tutkimukseen, 2) olette 18–65-vuotias, 3) puhutte äidinkielenänne suomea, ruotsia tai englantia, 4) teillä on kotiosoite Suomessa, 5) kuulutte ryhmään, jolle suositellaan lintuinfluenssarokotetta, 6) teillä ei ole terveydellistä estettä ottaa influenssarokotetta eikä teillä ole ollut vakavaa allergista (anafylaktista) reaktiota jollekin lintuinfluenssarokotteen aineosalle (kananmuna- tai kanaproteiini, ovalbumiini, kanamysiini tai neomysiinisulfaatti, formaldehydi, hydrokortisoni ja setyylitrimetyyliammoniumbromidi), ja 7) suunnittelette ottavanne/ olette saanut vähintään yhden annoksen lintuinfluenssarokotetta.

Tutkimusmenetelmät ja tutkimuksen toimenpiteet 

Tutkimukseen sisältyy useita tutkimuskäyntejä. Näytteitä kerätään ensimmäisen vuoden aikana viidellä tutkimuskäynnillä:

  • ennen ensimmäistä rokoteannosta 
  • 1 kuukausi ensimmäisen ja toisen rokoteannoksen jälkeen 
  • 6 kuukautta ja 12 kuukautta viimeisen rokoteannoksen jälkeen

Seurantanäytteitä voidaan mahdollisuuksien mukaan kerätä vuosittain enintään 10 vuoden ajan viimeisen rokoteannoksen jälkeen.

THL kutsuu jokaiselle tutkimuskäynnille erikseen kirjeitse, sähköpostilla tai puhelimitse. Ajan ensimmäiselle tutkimuskäynnille voitte varata tämän tiedotteen lopussa olevan ohjeen mukaan. Jos päätätte osallistua tutkimukseen, Teitä pyydetään ensimmäisellä tutkimuskäynnillä allekirjoittamaan oheinen suostumuslomake ja vastaamaan suostumuslomakkeella oleviin kysymyksiin. Tämän jälkeen Teiltä otetaan verinäyte vasta-ainetutkimuksia varten (10 ml). Näytteenottokertoja voi kertyä vuoden aikana enintään 5 ja vasta-ainetutkimukseen otettavien näytteiden yhteenlaskettu verimäärä tutkimuksen ensimmäisen vuoden aikana on korkeintaan 50 ml. 

Osalta tutkittavista pyydetään tutkimuskäyntien yhteydessä myös verinäyte valkosolujen tutkimiseksi (korkeintaan 50 ml/ tutkimuskäynti). Verinäytteiden kokonaismäärä on tällöin yhteensä enintään 300 ml ensimmäisen vuoden tutkimuskäyntien aikana. Osaa tutkittavista pyydetään antamaan myös sylkinäyte (2 ml/tutkimuskäynti) immunologisia tutkimuksia varten. Tutkimuskäynti kestää alle puoli tuntia. 

Mikäli tutkimus jatkuisi seuraavina vuosina, näytteenottokertoja olisi korkeintaan 1 vuodessa korkeintaan 10 vuoden ajan, korkeintaan 10 näytettä. Mikäli teiltä otetaan näytteet vain vasta-ainetutkimuksia varten, on kokonaisverimäärä 10 vuoden aikana yhteensä korkeintaan 150 ml, Mikäli teiltä otetaan toistuvasti myös valkosolunäyte, on kokonaisverimäärä 10 vuoden aikana yhteensä korkeintaan 900 ml. Kokonaissylkimäärä on 10 vuoden aikana yhteensä korkeintaan 30 ml. 

Osa lintuinfluenssarokotteen kohderyhmiin kuuluvista on saanut lintuinfluenssarokotteen myös aikaisemmin.  Lintuinfluenssarokotteiden tuottamia vasteita on tutkittu THL:n aiemmassa tutkimuksessa. Suostumuksessa kysymme, oletteko aikaisemmin saanut ainakin yhden annoksen lintuinfluenssarokotetta, ja pyydämme suostumusta teiltä mahdollisesti aikaisemmassa tutkimuksessa otettujen näytteiden käyttämiseen myös tässä tutkimuksessa.

Rekisteritietojen ja muiden tutkimustietojen keräys  

Lintuinfluenssa- ja kausi-influenssarokotukset sekä muut rokotukset tarkistetaan perusterveydenhuollon avohoidon hoitoilmoitusrekisteristä tutkimuksen ajalta sekä 5 vuoden ajalta ennen tutkimuksen alkua. 

Tartuntatautirekisteristä tarkistetaan osallistujien aiemmat influenssatapahtumat sekä muut tartuntatautitapahtumat.  Tutkittavilta pyydetään tietoja mahdollisista haittatapahtumista ja turvallisuusseurannan vuoksi tietoja kerätään tarvittaessa myös sairaaloiden ja perusterveydenhuollon potilaskertomuksista.  

Tutkimuksen mahdolliset hyödyt 

Tähän tutkimukseen osallistumisesta ei ole odotettavissa Teille henkilökohtaista hyötyä. 

Jos päätätte osallistua tutkimukseen, autatte asiantuntijoita arvioimaan lintuinfluenssarokotteen seurauksena muodostuvaa puolustusvastetta ja mahdollista suojaa Suomessa ja maailmalla esiintyviä lintuinfluenssaviruksia vastaan. Lisäksi tutkimus voi antaa tietoa mahdollisesta uusintarokotuksen tarpeesta, jos sellainen on myöhemmin käytettävissä.

Emme anna tutkittaville tuloksia heidän omista näytteistään, sillä yksittäisen tutkittavan tuloksista ei voi tehdä yksiselitteisiä johtopäätöksiä.

Tieteellisissä tutkimuksissa käytetään riittävän suuria otoksia, jotta saadaan luotettavia ja yleistettäviä tuloksia. Tutkimusotoksen kokonaisuus antaa tutkijoille mahdollisuuden tehdä tilastollisesti merkitseviä johtopäätöksiä, mutta yksilön suojan arvioiminen yksittäisten tulosten perusteella ei ole luotettavaa. Yksittäiset tulokset ovat osa tutkimuksen kokonaiskuvaa, ja niitä tulee tulkita yhdessä muiden tutkimustietojen kanssa.

Tutkimustulosten merkitys voi selkiytyä vasta tutkimuksen edetessä. Tutkimuksen päättyessä raportoimme tutkimuksen tulokset tiedotteina, tieteellisinä julkaisuina sekä tiivistelmänä EU-tietokannassa (euclinicaltrials.eu/search-for-clinical-trials/?lang=fi).

Tutkimuksesta mahdollisesti aiheutuvat haitat ja epämukavuudet 

Verinäytteen ottaminen on tavallinen ja yleisesti siedetty rutiinitoimenpide. Joillekin henkilöille voi kuitenkin aiheutua lieviä ja ohimeneviä haittavaikutuksia, kuten tilapäistä kipua tai mustelma pistoskohdassa.

Verinäytteet ottaa koulutettu terveydenhuollon ammattihenkilökunta. Osalta tutkittavista pyydetään valkosolujen tutkimiseksi suurempi verimäärä (korkeintaan 50 ml) kuin vasta-ainetestiin tarvittava näytemäärä (korkeintaan 10 ml). On tärkeää huomioida, että verinäytteenottoon liittyvä verimäärä on silti varsin pieni, vain kymmenesosa verenluovutuksessa otettavasta verimäärästä. 

Mikäli saatte ensimmäisen tutkimuskäynnin jälkeen lintuinfluenssarokotteen ja epäilette sen jälkeistä haittaa, pyydämme ilmoittamaan tästä THL:n tutkimushenkilökunnalle. Erityisesti pyydämme ilmoittamaan, jos haitta poikkeaa tavanomaisista, muutamassa päivässä ohimenevistä pistoskohdan paikallisoireista ja yleisoireista (kuume, lihas- ja päänsärky, väsymys, ärtyneisyys, huonovointisuus ja vilunväristykset).

Pyydämme Teitä ilmoittamaan myös, jos tutkimustoimenpiteistä aiheutuu edellä mainittua merkittävämpää haittaa. Haittojen ilmoittamisesta muistutetaan myös, kun Teidät kutsutaan seuraavalle tutkimuskäynnille. 

Tietojen luottamuksellisuus ja tietosuoja 

Tutkimuksessa henkilöllisyytenne on ainoastaan THL:n tutkimushenkilökunnan ja näytteenoton toteuttamiseksi laboratoriokeskusten henkilökunnan tiedossa. Kaikki henkilötietojanne käsittelevät henkilöt ovat salassapitovelvollisia.

Tietojen kerääminen perustuu viranomaisten arvioimaan tutkimussuunnitelmaan

Tutkimuksessa käsitellään ja tutkimusrekisteriin tallennetaan vain tutkimuksen kannalta välttämättömiä henkilötietoja. Teidän suoria henkilötunnisteitanne, kuten nimeänne, henkilötunnustanne tai yhteystietojanne ei luovuteta THL:n ulkopuolelle näytteenottotarkoitusta lukuun ottamatta. Ne korvataan tutkimuksen asiakirjoissa henkilöllisyytenne suojaavalla tutkimuskoodilla.

Henkilötunnustanne säilytetään erillään muusta tutkimusaineistosta THL:ssä tietosuojatuissa tiloissa, jonne on pääsy vain tunnusta tutkimustehtävissään välttämättä tarvitsevilla henkilöillä. THL tarvitsee henkilötunnustanne tietojen keräämiseen terveysrekistereistä. Tutkimusrekisteri säilytetään THL:n suojatuissa tietokannoissa. 

Tutkimuskoodilla merkittyjä tutkimustietojanne voidaan luovuttaa tutkimuksen toteuttamiseen osallistuville Turun yliopiston ja Helsingin yliopistollisen sairaalan tutkijoille. Koodattuja tutkimustietojanne voidaan lähettää myös muille suomalaisille ja kansainvälisille yliopistoille ja tutkimuslaitoksille, jos THL mahdollisesti tarvitsee tutkimusyhteistyötä tämän tutkimuksen tavoitteisiin ja menetelmiin liittyvissä kysymyksissä tai silloin kun tutkimustietojen luovuttaminen on tarpeellista tutkimustuloksen tulkinnassa tai viranomaistyössä. Tutkimussopimuksiin sisältyy velvoite tutkimustietojen luottamukselliseen käsittelyyn.  

THL:llä on myös velvollisuus osallistua kansainvälisten sopimusten mukaisiin tartuntatautien ja terveysuhkien seurantajärjestelmiin, minkä vuoksi koodattuja näytteitä ja tietoja saatetaan luovuttaa esimerkiksi Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskukselle (ECDC) sekä Maailman terveysjärjestön (WHO) referenssilaboratorioille, jotka sijaitsevat Lontoossa. Koska näin ollen tietoja joudutaan siirtämään EU:n ja Euroopan talousalueen (ETA) ulkopuoliseen maahan, tutkimuksen toimeksiantajana varmistamme, että henkilötietojen siirtoa varten on olemassa tietosuojasäädösten mukaiset suojatoimet.

Suomessa lääkevalvontaviranomaisella (Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea) on oikeus varmistaa, että tutkimus on toteutettu asianmukaisella tavalla. Myös tietosuojavaltuutetun toimistolla on oikeus tehdä tietosuojaa koskevia tarkastuksia. Näiden tarkastusten yhteydessä he saavat pääsyn tutkimuksen henkilötietoihin. Tällöin tietoja käsitellään tutkimushenkilökunnan valvonnassa ja vastuulla. Kaikissa tapauksissa tietojanne käsitellään luottamuksellisesti. 

Tutkimusrekisterin tietosuojailmoitus on tutkimuksen verkkosivuilla thl.fi/ lintuinfluenssarokotetutkimus ja halutessanne voitte pyytää sen postitse itsellenne. Siinä kerrotaan tarkemmin henkilötietojen käsittelystä ja oikeuksistanne. Teillä on oikeus saada tietoa THL:lta tutkimuksen vuoksi kerätyistä henkilötiedoistanne, niiden keräämistavoista ja luovutuksista. Voitte tarvittaessa pyytää korjauksia henkilötietoihinne. THL:ssä on nimetty tietosuojavastaava, joka vastaa tietosuojakysymyksiin, tietosuoja(at)thl.fi. Voitte ilmoittaa tietosuojavaltuutetulle (tietosuoja.fi), jos epäilette, että THL käsittelee henkilötietoja tietosuojasäännösten vastaisesti.

Tutkimuksen oikeusperusta, luvat ja lausunnot 

Tässä yhteydessä kerrotaan, miten henkilötietoja käsitellään tässä tutkimuksessa. THL:n lakisääteisiin tehtäviin kuuluu tutkia ja seurata rokotteiden tehoa ja vaikuttavuutta (Tartuntatautilaki 1227/2016, Laki Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta 668/2008). Tämä tutkimus on THL:n lakisääteistä rokotteiden vaikutusten arviointia. 

Tutkimuksen näytteenotto ja tiedonkeruu perustuu antamaanne suostumukseen. Tutkimukseen kuuluvan henkilötietojen käsittelyn peruste on kliinisestä lääketutkimuksesta annetun lain 33 §:n mukaisesti keskeisten tutkimuksen suorittamiseen liittyvien käsittelytoimien osalta yleinen etu ja kansanterveyteen liittyvä yleinen etu (EU:n tietosuoja-asetuksen artiklat 6.1.e ja 9.2.i) sekä turvallisuusraportointiin ja muihin viranomaisille tehtäviin ilmoituksiin liittyen osalta lakisääteisen velvoitteen noudattaminen ja kansanterveyteen liittyvä yleinen etu (EU:n tietosuoja-asetuksen artiklat 6.1.c ja 9.2.i). Tutkimus on lähetetty arvioitavaksi EU:n lääketutkimusasetuksen mukaisesti CTIS-järjestelmän kautta ja se on saanut tutkimusluvan Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealta. 

Tietojen käsittely ja säilyttäminen 

Tutkimusyhteistyötahojen tutkimushenkilöstö käsittelee tutkimukseen liittyviä näytteitänne ja tietojanne luottamuksellisesti ja toimittaa ne THL:ään. Tutkimustiedot tallennetaan THL:n tutkimustietokantaan. Tutkimuksen rekisteriin tallennetaan vain tutkimuksen tarkoituksen kannalta välttämättömiä henkilötietoja. Tutkittavan henkilöllisyys on ainoastaan tutkimuksen henkilökunnan tiedossa, ja he kaikki ovat salassapitovelvollisia.

Kaikkia tutkimuksessa kerättäviä tietoja ja otettuja näytteitä käsitellään koodattuina eli yksilöivät tunnisteet (henkilötunnus, nimi jne.) on korvattu koodinumeroilla, eikä tietoja tai näytteitä voida tunnistaa tutkimukseen liittyvistä tutkimustuloksista, selvityksistä tai julkaisuista. Nämä tunnisteet säilytetään erillään koodatuista tiedoista. Tutkimustietoja säilytetään vähintään 25 vuotta tutkimuksen päättymisen jälkeen. 

Jos tutkittava päättää keskeyttää osallistumisen tutkimukseen tai keskeyttäminen johtuu tutkijasta, siihen mennessä kerättyjä tietoja käytetään osana tutkimusaineistoa. Se on välttämätöntä tutkimustulosten luotettavuuden varmistamiseksi.

Tutkimuksen kustannukset ja taloudelliset selvitykset 

Tutkimukseen liittyvät toimenpiteet ovat Teille maksuttomia. Tutkimukseen osallistumisesta ei makseta korvausta, ei myöskään matkakorvausta. 

Tutkimuksen rahoittaa THL, joka voi hakea ulkopuolista, ei-kaupallista rahoitusta tutkimuksen toteuttamista varten. THL tekee sopimuksen tutkimukseen osallistuvien yhteistyötahojen kanssa ja korvaa yhteistyötahoille tutkimustyöstä aiheutuneet kustannukset. 

Tutkittavien vakuutusturva

Tutkimukseen osallistujat on vakuutettu henkilövahinkojen osalta potilasvakuutuksella

Tutkimuksen kesto ja päättyminen 

Tutkimus aloitetaan vuoden 2024 aikana. Suunnitelman mukaan uusia tutkittavia otetaan vuoden 2024 loppuun saakka, jolloin seuranta päättyy viimeistään loppuvuonna 2034. Epidemiatilanteen vaatiessa uusia tutkittavia voidaan ottaa mukaan pidempään.

Tämän tutkimuksen tulosten tiivistelmä ja maallikolle ymmärrettävässä muodossa esitetty yleistajuinen tiivistelmä asetetaan saataville EU-tietokannassa (https://euclinicaltrials.eu/search-for-clinical-trials/?lang=fi), kun ne valmistuvat.

Lisätietoja 

Jos Teillä on kysyttävää tutkimuksesta, voitte ottaa yhteyttä THL:n tutkimushenkilökuntaan: yhteydenotot sähköpostitse: lintuinfluenssatutkimus(at)thl.fi Voitte jättää sähköpostitse myös soittopyynnön, jolloin tutkimushenkilöstö ottaa Teihin yhteyttä. Lisätietoa tutkimuksesta saatte myös tutkimuksen kotisivuilta osoitteesta: thl.fi/lintuinfluenssarokotetutkimus

Jos haluatte osallistua tähän tutkimukseen, Teitä pyydetään varaamaan tutkimusaika kutsukirjeen mukana tulleiden ohjeiden mukaisesti.