Osahankkeet

Maamu-hankekokonaisuus koostuu seuraavista kolmesta osahankkeesta:

Maahanmuuttajien terveys, palvelut, etuudet ja kotoutuminen (KELA) 

Hankkeen (2009–2012) tarkoituksena oli koota kattavaa tietoa maahanmuuttajien terveydestä ja merkittävimmistä terveyteen vaikuttavista elinoloista ja elintavoista, terveyden kannalta olennaisten ehkäisevien, korjaavien ja kuntouttavien palveluiden tarpeesta ja niiden tyydyttymisestä, toiminta- ja työkyvystä ja näihin vaikuttavista tekijöistä, sekä muista kotoutumisen esteistä ja mahdollisuuksista. Hanketta rahoitti Kansaneläkelaitos.

Hanke jatkui rekisteriaineistoihin perustuvana tutkimuksena vuosina 2013–2015, jossa hyödynnettiin Kelan ja THL:n tilastoista poimittua tietoa täydentämään Maamu-tutkimuksen haastattelu- ja terveystarkastusaineistoja. Tarkoituksena oli tutkia palvelujen ja etuuksien käyttöä, sekä selvittää miten tutkimukseen osallistuneet ja osallistumatta jättäneet henkilöt eroavat toisistaan.

Maahanmuuttajien terveys ja työkyky - seurantajärjestelmä kunnille (STM/ESR)

Hankkeen (2010–2012) tarkoituksena oli kehittää luotettavaan tietoon perustuva työikäisen maahanmuuttajataustaisen väestön terveyden ja työkyvyn seurantajärjestelmä kunnille. Hankkeessa selvitettiin yhdessä kuntien ja maahanmuuttajien edustajien kanssa aikuisten työllistymisen yksilöllisiä, yhteisöllisiä ja yhteiskunnallisia esteitä ja edellytyksiä Maahanmuuttajien terveys- ja hyvinvointitutkimuksen (Maamu) perustalta. Hanke koski sekä palkansaajia, yrittäjiä että työvoiman ulkopuolella olevia.

Seurantajärjestelmän avulla kunnat voivat seurata aikuisen maahanmuuttajaväestön terveyttä, työkykyä sekä työllistymistä edes auttavia ja estäviä tekijöitä. Rahoittajana tälle hankkeelle toimi Sosiaali- ja terveysministeriö/Euroopan sosiaalirahasto (ESR).

Maahanmuuttajien onnistuminen työelämässä (TTL/TSR)

Maahanmuuttajilla on yhä keskeisempi rooli useilla suomalaisilla työpaikoilla ja toimialoilla. Työssäkäyvistä suomalaisista lähes kolmannes ilmoittaa omalla työpaikalla olevan maahanmuuttajataustaisia työntekijöitä.

Tutkimushankkeessa (2010–2014) tarkasteltiin kolmeen merkittävään maahanmuuttajaryhmään (somalialaiset, venäläiset ja kurditaustaiset) kuuluvien palkansaajien työssä onnistumista ja onnistumisen osatekijöitä. Hankkeen aineisto kerättiin Maahanmuuttajien terveys- ja hyvinvointitutkimuksessa (Maamu) käyntihaastatteluina (2010–2012)

Tavoitteena oli paikantaa keskeiset työhön liittyvät voimavaratekijät, jotka edistävät onnistumista työelämässä (esim. ammatillinen kehittyminen, työssä pärjääminen, sosiaalinen hyvinvointi työssä). Lisäksi maahanmuuttajien työhön liittyvien voimavarojen tasoa verrattiin kantaväestön työntekijöiden tilanteeseen.