Information om undersökningen

Vad är Kostundersökningen för unga?

Målet med den nationella Kostundersökningen för unga är att producera tillförlitlig och aktuell information om 12–18-åringars matkonsumtion, näringsintag, vissa näringsämnens tillstånd i kroppen, ansamlingen av miljögifter samt socioekonomiska skillnader i nutrition och matbeteende.

Genomförande av undersökningen

Sammanlagt 3 000 studerande i årskurs 7 och 9 i grundskolan samt studerande i årskurs 2 på andra stadiet från 17 olika kommuner bjuds in till undersökningen. Undersökningen genomförs vid läroanstalterna under läsåret 2024–2025. Av de inbjudna bjuds sammanlagt 600 unga från olika åldersgrupper in till en provtagning. Dessutom bjuds 200 elever i årskurs 9 in till såväl en intervjuundersökning som till en enkätundersökning.

Grundurvalet (n=2200) består av två matkonsumtionsintervjuer och frågeformulär samt antropometriska mätningar.

Det första underurvalet (n=600) består av en provtagning, två matkonsumtionsintervjuer och frågeformulär samt antropometriska mätningar.

Det andra underurvalet (n=200) består av tre matkonsumtionsintervjuer och frågeformulär samt antropometriska mätningar.

Materialet som samlas in i undersökningarna kompletteras med uppgifter från nationella register.

Utnyttjande av resultaten

God näring är en central förutsättning för en hälsosam tillväxt och utveckling, och man vet att näringen i tillväxtåldern har bestående och långvariga effekter på hälsan. Dålig näring i tillväxtåldern ökar risken för övervikt, flera sjukdomsriskfaktorer (bl.a. blodtryck, kolesterol, blodkärlsförändringar) och sjukdomar och är kopplad till det psykiska välbefinnandet. Det är viktigt att identifiera både ett otillräckligt och överdrivet intag av näringsämnen för att kunna påverka det i tid. Det är också viktigt att identifiera näringsmässiga riskgrupper (inkl. ursprung, socioekonomiska grupper) för att kunna vidta riktade åtgärder för att rätta till situationen.

Resultaten från undersökningen kan användas i det kommunala och nationella beslutsfattandet, hälso- och sjukvården, måltidstjänster och livsmedelsindustrin. 

Kontaktuppgifter

e-post: [email protected]

tfn 029 524 7253 vardagar kl. 9–14