Sosiaaliset taidot
Asiakastasolla sosiaalisten taitojen vahvistuminen tarkoittaa vuorovaikutus- ja itseilmaisutaitojen lisääntymistä, sosiaalisten tilanteiden parempaa hallintaa ja kykyä liittyä muihin. Järjestelmätasolta näissä tavoitteissa eteneminen edellyttää dialogisuutta, vastavuoroista tunnustamista ja arvonantoa, kykyä tunnistaa ja purkaa valtasuhteita, myös esimerkiksi omissa asenteissa ja käytetyssä kielessä, sekä taitoja rakentaa luottamusta.
Elinympäristö, lapsuuden kokemukset ja luonteenpiirteet vaikuttavat siihen, millaiseksi sosiaaliset taitomme tosiasiallisesti kehittyvät. Koska ne vaikuttavat olennaisesti elämään ja arjen sujumiseen, ovat ne keskeinen osa sosiaalista toimintakykyämme. Yksinäisyys ja sosiaalisten kontaktien puute eivät pelkästään syrjäytä muista ihmisistä, vaan heikentävät kenen tahansa luottamusta omiin keskustelu- ja vuorovaikutustaitoihin.
Sosiaalisten taitojen vahvistuminen ja lisääntyminen tarkoittavat sosiaalisessa kuntoutumisessa esimerkiksi
- kykyä luoda ja ylläpitää ihmissuhteita,
- kykyä luottaa toisiin ja ottaa vastuuta myös muista,
- sosiaalisten tilanteiden pelkojen vähentymistä,
- merkityksellisten ihmissuhteiden olemassaoloa,
- itsearvostuksen lisääntymistä.
Lähteet
Raivio, H. (2018) Sosiaalinen kuntoutus voimavaraistamisena - toivon ja muutoksen näkökulma. Teoksessa Kostilainen, H. & Nieminen, A. (toim.) Sosiaalisen kuntoutuksen näkökulmia ja mahdollisuuksia. Diakonia-ammattikorkeakoulun julkaisuja. Diak työelämä 13. Helsinki: Diakonia-ammattikorkeakoulu, 97-117.