Maksasairauden jatkotutkimus

ei alt-tekstiä

Maksan terveyttä selvittävään tarkastukseen kutsutaan kaikki aiemmin Terve Suomi -tutkimuksen terveystarkastukseen osallistuneet 21–81-vuotiaat, jotka asuvat pääkaupunkiseudulla ja sen lähialueilla.

Maksasairaudet ovat piilevä ryhmä sairauksia, joiden syntyyn vaikuttavat monet elintapoihin liittyvät tekijät, kuten alkoholinkäyttö, ravitsemus ja ylipainon kertyminen. Terve Suomi -tutkimuksen maksatutkimuksen tavoitteena on selvittää maksan toimintaa, rasvamaksan ja maksan lisääntyneen sidekudoksen yleisyyttä sekä niihin yhteydessä olevia tekijöitä.

Kirjautuminen Terve Suomi -tutkimuksen verkkopalveluun

Voit kirjautua joko vahvaa tunnistautumista käyttäen tai kutsun mukana tulleen käyttäjätunnuksen ja salasanan avulla. Kirjautuminen on turvallista.

Kirjaudu vahvaa tunnistautumista käyttäen

Jotta voit kirjautua vahvistamaan tai vaihtamaan ajan ja täyttämään kyselyt, sinun täytyy ensin tunnistautua eli varmentaa henkilöllisyytesi. Tunnistautumisessa käytetään Suomi.fi-tunnistusta. Tarvitset tätä varten jonkun seuraavista:

 • henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset
 • matkapuhelimen mobiilivarmenteen
 • henkilökortin, jossa on kansalaisvarmenne.

Kirjaudu käyttäjätunnuksella ja salasanalla

Jos et voi tunnistautua verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella, kirjaudu käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Käyttäjätunnus ja salasana löytyvät saamastasi kutsusta.

Tutkimuksen vaiheet

 • Kutsu lähetetään sähköpostitse tai postitse noin 4–10 viikkoa ennen tutkimusaikaa.
 • Kutsu sisältää tiedot varatusta ajasta ja ohjeet tarkastukseen valmistautumisesta.
 • Tarkastukset toteutetaan THL:n tiloissa Tilkanmäen toimipisteellä Helsingissä, osoitteessa Mannerheimintie 166. 
 • Maksatutkimusta tehdään syyskuusta 2023 kesäkuuhun 2024.
Muistilista maksatutkimuksen terveystarkastukseen osallistuvalle
 • Vahvista tai vaihda varattu terveystarkastusaika ja täytä sähköinen suostumuslomake ennen terveystarkastukseen saapumista kirjautumalla Terve Suomi -tutkimuksen verkkopalveluun tai olemalla yhteydessä meihin.
 • Ole syömättä ja juomatta vähintään 4 tuntia ennen tutkimusaikaa. Älä kuitenkaan paastoa yli 12 tuntia. Vältä raskasta liikuntaa tutkimuspäivänä. Säännöllisesti otettavat lääkkeet saa ottaa ennen tutkimuskäyntiä veden kanssa (enintään yksi lasillinen).
 • Pukeudu niin, että saat oikean kylkesi ja kyynärtaipeesi helposti paljaaksi.
 • Täytä kyselykaavake sähköisesti ennen tutkimuskäyntiä. Jos haluat täyttää sen paperilla, saat lomakkeen tutkimuskäynnillä.
 • Ota mukaan terveystarkastukseen henkilöllisyystodistus, esim. ajokortti tai Kela-kortti.
 • Älä tule terveystarkastukseen flunssaisena tai kipeänä. Sairastumistapauksissa voit vaihtaa terveystarkastusaikasi soittamalla ilmaisnumeroon 0800 97730 (ma ja to klo 9–11) tai sähköpostitse tervesuomi(at)thl.fi. 
 • Saat tarvittaessa todistuksen tutkimuskäynnistä työnantajallesi toimitettavaksi.

 Miten vaihdan terveystarkastusajan?

Voit vahvistaa tai vaihtaa terveystarkastusaikasi Terve Suomi -tutkimuksen verkkopalvelussa tai ottamalla yhteyttä tutkimushenkilökuntaan sähköpostitse osoitteella tervesuomi(at)thl.fi.

Mitä maksatutkimuksen terveystarkastuksessa tehdään?

Varaa terveystarkastukseen aikaa noin 45 minuuttia. Tutkimus ja siihen liittyvät laboratoriotutkimukset ovat ilmaisia ja vapaaehtoisia. Saapuessasi tutkimuspaikalle sinun ei tarvitse ilmoittautua, vaan sinut kutsutaan nimelläsi odotustilasta.

Terveystarkastukseen kuuluu

 • maksan elastografia-ultraäänitutkimus, jonka avulla tutkitaan maksakudoksen toimintaa mm. arvioimalla sidekudoksen määrää
 • painon mittaus
 • laskimoverinäytteenotto
 • lyhyt kysely, jonka voi täyttää jo ennen terveystarkastukseen osallistumista sähköisessä palvelussa tai käynnin jälkeen.

Saat palautteen elastografia-ultraäänitutkimuksen tuloksesta heti tutkimuskäynnillä. Tutkimuksessa ei anneta palautetta verinäytteistä.

Osallistuminen on turvallista 

Terveystarkastuksen suorittavat koulutetut terveydenhuollon ammattilaiset. Ultraäänitutkimus on turvallinen ja kivuton tutkimusmenetelmä. Käsittelemme tietoja luottamuksellisesti salassapitovelvollisuutta, tietosuoja- ja henkilötietolakia noudattaen. Verkkokyselyssä on suojattu yhteys, joten tiedot eivät vuoda asiattomille. Yksittäistä vastaajaa ei voi tunnistaa tuloksista. Lisää tietoa henkilötietojesi käsittelystä ja oikeuksistasi saat tutkimuksen tietosuojailmoituksesta.

Lisätietoa tutkimuksesta

Sähköposti: tervesuomi(at)thl.fi

Puhelin (ilmainen): 0800 97730 arkisin maanantaisin ja torstaisin klo 9–11.

YHTEYSTIEDOT

Sähköposti: tervesuomi(at)thl.fi
Puhelin (ilmainen): 0800 97730 maanantaisin ja torstaisin klo 9-11