Alkuvuonna on todettu tavanomaista enemmän hepatiitti E -tartuntoja – THL selvittää tartuntojen välisiä yhteyksiä

Julkaisuajankohta 12.3.2024 15.44
Uutinen

THL:n tartuntatautirekisteriin on tammi-helmikuun aikana ilmoitettu 92 hepatiitti E-tapausta, mikä on selvästi tavanomaista enemmän. Vuonna 2023 tapauksia oli koko vuoden aikana 33.

Tämänvuotiset tapaukset ovat eri puolilta Suomea. Tartunnan saaneista 42 on joutunut sairaalahoitoon. THL selvittää parhaillaan tartuntojen välisiä yhteyksiä, sekä mahdollisia tartunnanlähteitä, kuten sitä, liittyvätkö tapaukset meetvurstituotteisiin. 

Sairaalahoitoon joutuneilla on tyypillisesti jokin vakavalle infektiolle altistava tekijä, esimerkiksi jokin perussairaus. Sairastuneet ovat tyypillisesti olleet keski-ikäisiä tai iäkkäämpiä ja usein miehiä. 

THL:n tiedossa on yksi tapaus, jossa tartunnan saanut henkilö on kuollut. On mahdollista, että hepatiittitartunnalla ei ollut merkitystä kuolemaan. 

Vakavat, krooniset ja pitkään kestävät infektiot ovat hyvin harvinaisia, kuten myös hepatiitti E -tartuntoihin liittyvät kuolemantapaukset. Henkeä uhkaavan taudin taustalla on yleensä erilaisia perussairauksia. 

Ihmiset saavat tartunnan yleensä elintarvikkeista

Hepatiitti E on viruksen aiheuttama maksatulehdus.  Se on suurimmalla osalla tartunnan saaneista oireeton. Tartunnan oireita voivat olla muun muassa kuume, vatsatautioireet ja ihon ja silmän kovakalvon keltaisuus. Oireet ilmaantuvat keskimäärin 40 päivän kuluttua tartunnan saamisesta.

Ihminen saa tartunnan yleensä elintarvikkeista. Hepatiitti E -virus voi levitä ihmisten tai eläinten ulosteen välityksellä veteen ja elintarvikkeisiin, ja sitä esiintyy myös tartunnan saaneen eläimen sisäelimissä. Tartunnan voi saada myös suorassa kontaktissa virusta erittävän ihmisen tai eläimen ulosteeseen.

THL ja Ruokavirasto selvittävät hepatiitti E -epidemiaa yhteistyössä hyvinvointialueiden ja kuntien terveydenhuollon ja ympäristöterveydenhuollon viranomaisten kanssa. 

Lisätiedot

Suuri osa hepatiitti E-tartunnoista todennäköisesti peräisin meetvurstista (Ruokaviraston tiedote 26.3.2024)

Mikä on hepatiitti E (THL)

Meetvurstista todetun hepatiitti E-viruksen yhteyttä sairastumisiin selvitetään (Ruokaviraston tiedote 7.3.2024)

THL selvittää hepatiitti E -tartuntojen yhteyttä meetvurstiin (THL:n uutinen 7.3.2024)

Alkuvuonna on todettu tavanomaista enemmän hepatiitti E -tartuntoja – lihatuotteiden mahdollisuutta taudin aiheuttajana selvitetään (THL:n uutinen 13.2.2024)

Tammikuussa on todettu tavanomaista enemmän hepatiitti E -tartuntoja – THL selvittää lisääntymisen syytä (THL:n uutinen 24.1.2024)

Ruska Rimhanen-Finne (hepatiitti E -seuranta ja epidemiaselvitys)
epidemiologieläinlääkäri
THL
p. 029 524 8942
[email protected] 

Päivi Laurila (virusten tyypitys)
erityisasiantuntija
THL
p. 029 524 8023
[email protected]

Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto hepatiitti e - Infektiotaudit ja rokotukset