Influenssaepidemia jatkuu edelleen, rokotteen suojateho on kohtuullisen hyvä

Julkaisuajankohta 19.2.2024 8.23
Uutinen

Influenssaepidemia on edelleen käynnissä. Influenssaa on todettu eri puolilla Suomea ja kaiken ikäisillä. Tartuntatautirekisteriin raportoidut influenssalöydösmäärät ovat kuitenkin vähentyneet. Enemmistö laboratoriovarmennetuista influenssalöydöksistä on influenssa A:ta, mutta yksittäisiä influenssa B -tartuntoja on myös raportoitu.

”Influenssa A(H1N1)pdm09 -virukset ovat tällä hetkellä valtaviruksia, mutta niiden osalta epidemian huippu on ohitettu. Influenssan kaltaisen taudin vuoksi tehtyjen terveyskeskuskäyntien perusteella influenssa-aktiivisuutta esiintyy kuitenkin edelleen koko maassa ja osassa maata se on edelleen runsasta”, sanoo THL:n johtava asiantuntija Niina Ikonen.

Iäkkäiden ja lasten rokotuskattavuudet pysyneet ennallaan

THL hankki kansallista rokotusohjelmaa varten 1,7 miljoonaa annosta pistettävää inaktivoitua VaxigripTetra-influenssarokotetta kaikille ikäryhmille ja 100 000 annosta elävää heikennettyä Fluenz Tetra -nenäsumuterokotetta 2–6-vuotiaille. Yksityisellä sektorilla on ollut saatavilla lisäksi myös korkea-annoksista influenssarokotetta. 

Valtakunnalliseen rokotusrekisteriin oli 10.2.2024 mennessä kirjattu yhteensä reilut 1,7 miljoonaa annettua influenssarokoteannosta. Näistä runsas kaksi kolmasosaa on annettu julkisella sektorilla. Kaikki annetut rokoteannokset eivät vielä näy rokotusrekisterin luvuissa ajoittaisten tiedonsiirto-ongelmien vuoksi.

Influenssarokotuskattavuus oli 9.2.2024 rokotusrekisterin tietojen mukaan 30 prosenttia koko väestössä. Eri ikäryhmissä rokotuskattavuus vaihteli jonkin verran. Kattavuus oli alle 2-vuotiailla 41 prosenttia, 2–6 –vuotiailla 29 prosenttia, kouluikäisillä (7–17 v.) 8 prosenttia, työikäisillä (18–64 v.) 22 prosenttia, 65–79-vuotiailla 60 prosenttia sekä 80-vuotta täyttäneillä 66 prosenttia.

”Rokotuskattavuudet ovat hyvin odotettuja. Vanhemmilla ikäryhmillä kattavuudet ovat yleensä olleet kohtuullisen korkeita nuorempiin ikäryhmiin verrattuna. Kuluvan kauden influenssarokotuskampanja kohdistettiin pienten lasten vanhemmille, mutta lasten rokotuskattavuuksissa ei ole tapahtunut tällä kaudella suuria muutoksia”, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Rokotteen suojateho melko hyvä

Kun influenssasta on kertynyt riittävästi laboratoriovarmistettuja havaintoja, rokotteiden suojatehosta voidaan tehdä alustavia laskelmia rekisteritietoja yhdistämällä. Niiden mukaan tällä kaudella käytössä olevien influenssarokotteiden suojateho laboratoriovarmistettua influenssaa vastaan 65 vuotta täyttäneillä on kohtuullisen hyvä, 54 prosenttia. Tähän ikäryhmään kuuluu noin 1,3 miljoonaa ihmistä. Myös alle 7-vuotiailla lapsilla suojateho on kohtuullisen hyvä, 45 prosenttia. Heitä on yhteensä noin 300 000.

Sairaalahoidetuissa influenssatapauksissa rokotteiden suojateho oli hieman matalampi: 65 vuotta täyttäneillä 41 prosenttia ja alle 7-vuotiailla hieman korkeampi, 63 prosenttia.

”Influenssarokotteiden suojateho on odotetun kaltainen. Yleensä, kun influenssa A -virus on valtaviruksena, nykyisten rokotteiden suojateho on kohtuullinen erityisesti ikäihmisillä ja hiipuu kauden edetessä. Lapsilla sen sijaan suojateho influenssaviruksia vastaan on ollut ja on nytkin kohtuullisen hyvä, eikä oleellisesti heikkene kauden edetessä”, Nohynek sanoo.

Influenssakausi jatkuu edelleen, joten rokote kannattaa yhä ottaa, jos sitä ei ole vielä tällä kaudella saanut. Rokote on lapsille, iäkkäille sekä muille riskiryhmiin kuuluville maksuton. Hyvinvointialueet kertovat, mistä rokotuksen saa. 

Lisätiedot

Ajantasainen influenssakatsaus (THL)

Mikä on influenssa? (THL)

Influenssarokote (THL)

Influenssarokotusten kattavuus (THL)

Hanna Nohynek (rokotukset)
ylilääkäri
THL
[email protected] 

Niina Ikonen (influenssatilanne)
johtava asiantuntija
THL
[email protected] 
 

Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto influenssa rokotukset