Lintuinfluenssarokotukset käynnissä – täyden rokotussuojan saamiseksi tartuntariskissä olevien tulisi ottaa ensimmäinen rokote elokuussa
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosituksen mukaan lintuinfluenssarokotusta tarjotaan niille 18 vuotta täyttäneille, joilla on työnsä tai muun olosuhteen vuoksi suurentunut riski saada lintuinfluenssatartunta. Rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta. Suomeen saatu rokote-erä vanhenee syyskuun lopussa, joten tartuntariskissä olevien tulisi ottaa ensimmäinen rokoteannos elokuun aikana.
Lintuinfluenssarokotuksilla pyritään suojaamaan lintuinfluenssan tartuntariskissä olevia viruksen aiheuttamalta vakavalta taudilta.
Rokotteen ottaminen on vapaaehtoista. THL on yhteistyössä Ruokaviraston kanssa laatinut suosituksen, jonka mukaan lintuinfluenssarokotusta suositellaan:
- turkistarhoilla turkiseläimiin kosketuksissa oleville
- siipikarjan parissa työskenteleville, jotka ovat kosketuksissa siipikarjaan, pois lukien teurastamoiden työntekijät
- sairaiden tai kuolleiden lintujen tai muiden eläinten käsittelyyn ja hävittämiseen tai tilojen puhdistamiseen osallistuville, kuten eläinperäisten sivutuotteiden käsittelylaitoksissa työskentelevät
- lintujen rengastajille
- luonnonvaraisia lintuja hoitavissa lintuhoitoloissa työskenteleville
- kotieläinpihojen ja lintutarhojen työntekijöille
- virkaeläinlääkäreille
- laboratoriotyöntekijöille, jotka käsittelevät lintuinfluenssavirusta tai sitä mahdollisesti sisältäviä näytteitä
- epäillyn tai varmistetun lintuinfluenssatapauksen lähikontakteille, jos ihmistapauksia ilmenisi.
Näiden ryhmien rokotuksia varten Suomeen on saatu EU:n yhteishankinnan kautta 20 000 annosta H5N8-lintuinfluenssarokotetta. Määrä riittää 10 000 ihmisen rokottamiseen kahdella annoksella.
Suomeen saatu rokote-erä on käytettävä syyskuun loppuun mennessä, joten lintuinfluenssatartuntariskissä olevien on syytä ottaa ensimmäinen rokote elokuun aikana. Toinen rokoteannos annetaan vähintään kolmen viikon kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta. Elokuussa tai aiemmin rokotuksen saaneiden tulee ottaa toinen rokoteannos syyskuun loppuun mennessä.
Rokotusten järjestämisestä vastaavat hyvinvointialueet. Terveysasemilta voi tiedustella, mistä rokotuksen voi saada.
Lintuinfluenssarokotteen odotetaan tarjoavan sekä välitöntä suojaa tartuntoja vastaan että pitkäaikaista suojaa vakavia tautimuotoja vastaan. Kun rokotteet annetaan ennen syksyn influenssakauden antamista, estetään tilanne, jossa lintuinfluenssavirus tarttuisi ihmiseen samaan aikaan kausi-influenssaviruksen kanssa, mikä voisi mahdollistaa uuden virustyypin synnyn.
”Koska rokotteet tarjoavat myös pitkäaikaista suojaa, on tärkeää, että tartuntariskissä olevat ottavat rokotteen nyt. Vaikka rokotteen tehosta ensi vuoden lintujen kevätmuuton aikana esiintyviä viruksia vastaan ei ole varmuutta, rokote on silti tärkeä keino suojautumisessa vakavalta taudilta”, sanoo THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio.
Suomessa ei toistaiseksi yhtään ihmisen lintuinfluenssatartuntaa
Vaikka lintuinfluenssaepidemia jatkuu maailmalla, on lintuinfluenssaa esiintynyt tänä vuonna Suomessa luonnonvaraisissa linnuissa huomattavasti vähemmän kuin viime vuonna. Turkistarhoilla lintuinfluenssatapauksia ei ole tänä vuonna Suomessa todettu.
Ihmiseen lintuinfluenssavirus tarttuu heikosti, ja tartuntatapauksia todetaan hyvin harvoin. Suomessa ei ole toistaiseksi todettu yhtään ihmisen lintuinfluenssatartuntaa.
Tartunnan voi saada sairastuneista tai kuolleista eläimistä tai niiden eritteistä. Maailmalla lintuinfluenssa on yhdistetty vakaviin ja jopa kuolemaan johtaneisiin tautitapauksiin ihmisessä.
Ruokavirasto seuraa lintuinfluenssan esiintymistä Suomen luonnonvaraisissa linnuissa ja torjuu taudin leviämistä eläintiloilla. Rokotteiden turvallisuusseurannasta vastaavat Fimea ja THL.
Lisätiedot
Mia Kontio
johtava asiantuntija
THL
puh. 029 524 8365
[email protected]
Niina Ikonen
johtava asiantuntija
THL
puh. 029 524 8413
[email protected]