Vaccinationerna mot fågelinfluensa pågår – för att få fullt vaccinationsskydd ska personer som löper risk att smittas ta det första vaccinet i augusti

Utgivningsdatum 6.8.2024 11.28 | Publicerad på svenska 7.8.2024 kl. 11.57
Pressmeddelande

Enligt rekommendation av Institutet för hälsa och välfärd (THL) erbjuds vaccination mot fågelinfluensa till personer som fyllt 18 år och som på grund av sitt arbete eller andra omständigheter löper ökad risk att smittas av fågelinfluensa. Vaccinationsserien består av två doser. Vaccinpartiet som fåtts till Finland föråldras i slutet av september, så personer som löper risk att smittas bör ta den första vaccinationen under augusti.

Syftet med vaccinationer mot fågelinfluensa är att skydda personer som löper risk att smittas av fågelinfluensa mot allvarlig sjukdom orsakad av viruset. 

Det är frivilligt att ta vaccinet. THL har i samarbete med Livsmedelsverket utarbetat en rekommendation enligt vilken vaccination mot fågelinfluensa rekommenderas:

  • personer som kommer i kontakt med pälsdjur på pälsfarmer
  • personer som arbetar med fjäderfä och som kommer i kontakt med fjäderfä, med undantag av personer som arbetar i slakterier
  • personer som deltar i hantering och bortskaffande av sjuka eller döda fåglar eller andra djur eller rengöring av utrymmen, såsom personer som arbetar vid anläggningar för bearbetning av animaliska biprodukter 
  • personer som ringmärker fåglar
  • personer som arbetar på fågelvårdshem som vårdar vilda fåglar
  • personer som arbetar på husdjursgårdar och fågelgårdar
  • tjänsteveterinärer
  • personer som arbetar på laboratorier och hanterar fågelinfluensavirus eller prover som eventuellt innehåller fågelinfluensa
  • närkontakter till ett misstänkt eller bekräftat fall av fågelinfluensa, om människofall skulle förekomma. 

För vaccinationer av dessa grupper har man via EU:s central upphandling fått 20 000 doser H5N8-vaccin mot fågelinfluensa. Mängden är tillräcklig för att vaccinera 10 000 personer med två doser.
 
Vaccinpartiet som fåtts till Finland ska användas före utgången av september, så personer som löper risk att smittas av fågelinfluensa bör ta det första vaccinet under augusti. Den andra vaccindosen ges minst tre veckor efter den första vaccinationen. Personer som fått vaccin i augusti eller tidigare ska ta den andra vaccindosen före utgången av september.

Välfärdsområdena ansvarar för att ordna vaccinationerna. Man kan fråga hälsostationerna var man kan få vaccinet.

Vaccinet mot fågelinfluensa förväntas erbjuda både direkt skydd mot smitta och långvarigt skydd mot allvarliga sjukdomsformer. När vaccinerna ges före höstens influensasäsong förhindras en situation där fågelinfluensaviruset smittar till människan samtidigt som säsongsinfluensaviruset, vilket kan möjliggöra uppkomsten av en ny virustyp. 

”Eftersom vaccinen också erbjuder långvarigt skydd är det viktigt att personer med smittorisk tar vaccinet nu. Även om man inte är säker på vaccinets effekt mot virus som förekommer under fåglarnas vårflyttning nästa år, är vaccinet ändå ett viktigt sätt att skydda sig mot allvarlig sjukdom”, säger THL:s ledande expert Mia Kontio.

I Finland tills vidare inga fall av fågelinfluensa hos människor

Även om fågelinfluensaepidemin fortsätter i världen har det i år förekommit betydligt mindre fågelinfluensa bland vilda fåglar i Finland än i fjol. På pälsfarmer har inga fall av fågelinfluensa konstaterats i Finland i år.

Fågelinfluensavirus smittar dåligt och smittfall konstateras mycket sällan. I Finland har tills vidare inga fall av fågelinfluensa konstaterats hos människor.

Man kan bli smittad av sjuka eller döda djur eller deras sekret. I världen har fågelinfluensa förknippats med allvarliga och till och med dödliga sjukdomsfall hos människor.

Livsmedelsverket följer upp förekomsten av fågelinfluensa hos vilda fåglar i Finland och bekämpar sjukdomens spridning på djurfarmer. Fimea och THL ansvarar för uppföljningen av vaccinernas säkerhet.

Mer information

Vaccinationerna mot fågelinfluensa inleds – vaccin erbjuds åt personer med förhöjd risk för smitta

Vaccin mot fågelinfluensa (THL)

Fågelinfluensa (THL)

Mia Kontio
ledande expert
THL
tfn 029 524 8365
[email protected]

Niina Ikonen
ledande expert
THL
tfn 029 524 8413
[email protected]

Huvudwebbplats Infektiotaudit ja rokotukset lintuinfluenssa rokotukset