Periaatteet, laatukriteerit ja toimintamallikuvaus

IPS-työhönvalmennuksen 8 periaatetta

  1. Palvelun tavoitteena on työllistyminen avoimille työmarkkinoille.
  2. Palvelu on avoin kaikille asiakkaille, joiden henkilökohtaisena tavoitteena on työllistyminen palkkatyöhön.
  3. Palvelu on integroitu psykiatriseen hoitoon ja kuntoutukseen.
  4. Palvelu on vapaaehtoista ja työnhaku käynnistyy asiakkaan omien toiveiden, tarpeiden ja tavoitteiden mukaan.
  5. Palvelussa varmistetaan taloudellisiin tukiin ja etuuksiin liittyvän ohjauksen ja neuvonnan saaminen (sekä työnhakija- että työnantaja-asiakkaat).
  6. Palvelun lähtökohtana on nopea työnetsintä, jota ei edellä esimerkiksi asiakkaan työllistymisedellytysten arviointi, työharjoittelu- tai työkokeilujaksot, työtoiminta tai niin sanotut siirtymätyöt.
  7. Tiivis työnantajayhteistyö; työhönvalmentaja työskentelee työnantaja-asiakkaiden kanssa löytääkseen heidän tarpeisiinsa sopivia työntekijöitä sekä kartoittaakseen ja neuvotellakseen olemassa olevista ja uusista työtehtävistä, ja tukee työnantajia ja työyhteisöjä työsuhteen alkaessa sekä työhön kiinnittymisessä.
  8. Palvelu on yksiköllistä ja kestoltaan rajaamatonta (ns. jatkettu tuki), joka ei pääty työllistymisvaiheessa, vaan jatkuu niin kauan kuin työllistynyt asiakas sitä tarvitsee.

Laatukriteerit 

Tuetun työllistymisen IPS-työhönvalmennuksen kansainvälinen laatukriteeristö on tieteellisesti validoitu arviointiväline, joka mittaa IPS-palvelun laatua eli sitä, missä määrin palvelu noudattaa tuetun työllistymisen työhönvalmennuksen periaatteita.

Laatukriteerejä on 25 kappaletta, ja laatuarvioinnissa on mahdollista saavuttaa yhteensä 125 pistettä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että mitä paremmat pisteet laatuarvioinnissa saadaan, sitä paremmat työllistymistulokset palvelussa saavutetaan.  

IPS-palvelun laatu arvioidaan puolivuosittain kunnes palvelu saavuttaa hyvän menetelmällisen tarkkuuden (vähintään 100 pistettä), minkä jälkeen arviointi toteutetaan kerran vuodessa. 

Kriteerit on käännetty THL:n IPS – Sijoita ja valmenna! -kehittämishankkeessa suomeksi ja ruotsiksi sekä kolmelle saamen kielelle.

Laatukriteeristön on tuottanut yhdysvaltalainen IPS Employment Center.
IPS Employment Center

IPS-toimintamallikuvaus

IPS-toimintamallin prosessiin ja viiteen vaiheiseen pääset tutustumaan toimintamallikuvauksessa. 
Toimintamallikuvaus