Toimintakyky-uutiskirje 3/2024
Ajankohtaisia asioita
Tämän uutiskirjeen aiheita ovat TOIMIA-tietokanta ja PROMIS-keskus, korkeakouluopiskelijoiden toimintakyky ja Geneerisen PROMin valinta ja käyttöönotto terveydenhuollossa (GenPROM) -projekti.
TOIMIA-verkoston koordinointi ja TOIMIA-tietokannan sisällöntuotto päättyy THL:ssä
THL lopettaa Toimintakyvyn mittaamisen ja arvioinnin (TOIMIA) kansallisen asiantuntijaverkoston koordinoinnin ja TOIMIA-tietokannan sisällöntuoton ja ylläpidon 31.12.2024 THL:n kevään 2024 muutosneuvottelujen seurauksena. TOIMIA-tietokanta säilyy avoimesti käytettävissä Terveysportissa ainakin vuoden 2026 loppuun saakka.
Samalla THL päättää myös kansallisen PROMIS-keskuksen toiminnan. Jatkossa PROMIS-mittareiden hyödyntämisestä kiinnostuneet toimijat voivat pyytää mittareita ja saada ohjeita niiden käyttöön PROMIS-terveysjärjestön HealthMeasures-verkkopalvelusta.
THL kiittää TOIMIA-verkoston ja PROMIS-keskuksen toimintaan osallistuneita asiantuntijoita, sidosryhmiä ja yhteistyökumppaneita vuosien työstä toimintakyvyn arvioinnin kehittämiseksi.
Tutkittua tietoa korkeakouluopiskelijoiden toimintakyvystä
Terveysongelman vuoksi toimintarajoitteiden kokeminen on yleistä korkeakouluopiskelijoilla. Lähes kolmannes opiskelijoista raportoi terveysongelmia toimintarajoitteen vuoksi, naiset miehiä selvästi useammin. Toimintarajoitteet yleistyivät aikavälillä 2021–2024. Kokemus oli hieman yleisempää yliopisto-opiskelijoilla kuin ammattikorkeakouluopiskelijoilla.
Lisäksi hieman useampi kuin joka kymmenes opiskelija koki keskittymisvaikeuksia. Opiskelijoiden mielenterveys- ja keskittymisongelmien yleisyys voi osittain selittää toimintarajoitteiden lisääntymistä. Tulokset perustuvat Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimus (KOTT), joka toteutettiin keväällä 2024. Siihen osallistui 18–34-vuotiaita opiskelijoita 3 600 eri yliopistoista ja ammattikorkeakouluista ympäri Suomen.
Yhteystiedot:
Suvi Parikka
Kehittämispäällikkö
Hyvinvointiseurantayksikkö, THL
[email protected]
Lähtötilanne kartoitettuna GenPROM-projektissa
Geneerisen PROM:in valinta ja käyttöönotto terveydenhuollossa (GenPROM) -projektin lähtötilannekartoituskeskustelut hyvinvointialueiden kanssa on saatu valmiiksi. Keskusteluiden tarkoituksena oli kartoittaa laajasti geneeristen itsearviointimittareiden käyttöön liittyviä asioita. Keskusteluissa kartoitettiin mittareiden käyttökokemuksia, tietojärjestelmien tilannetta esimerkiksi asiakkaan ja ammattilaisen käyttöliittymiä, tietojen tallentamiseen ja hyödyntämiseen liittyviä kokonaisuuksia sekä näkemyksiä geneerisellä PROM-mittarilla saatavan tiedon käyttötarkoituksista.
Keskusteluihin osallistui 19 hyvinvointialuetta. Lisäksi lähtötilannekartoituskeskusteluita käytiin useiden eri sidosryhmien kanssa. Suuret kiitokset kaikille keskusteluihin osallistuneille!
THL hyödyntää kartoituksessa kerättyjä tietoja geneerisen PROM:in valinnan perusteeksi sosiaali- ja terveysministeriölle tehtävässä raportissa sekä päätöksen jälkeen alkavan toiminnan suunnittelussa. STM tekee päätöksen valittavasta mittarista alkuvuonna 2025.
Lämpimät kiitokset yhteistyöstä kuluneena vuotena! Toivotamme rauhallista joulun aikaa ja onnea tulevalle vuodelle 2025.