Paljonko sinä pelasit rahapelejä viime viikolla?

Parrakas mies tuijottaa intensiivisesti kohti

Rahapeleihin käytetty rahasumma voi yllättää. Pienetkin viikoittaiset pelisummat voivat kasvaa vuosien mittaan. Esimerkiksi 20 € viikossa kasvaa vuodessa yli tuhanneksi euroksi ja kymmenessä vuodessa yli 10 000 euroksi.

Mieti omaa rahapelaamistasi:

  • Kuinka paljon käytät rahaa rahapeleihin viikossa?
  • Kuinka usein pelaat rahapelejä?
  • Kuinka paljon aikaa käytät rahapelaamiseen?
Rahapeleissä pelin lopputulos perustuu aina sattumaan, ja yleensä pelaamiseen käytetty raha on menetettyä rahaa. Älä siis käytä pelaamiseen enempää rahaa kuin olet valmis häviämään.

Tiesitkö tämän rahapelaamisesta?

  • Rahapelaaminen on yleistä. Suomessa 70 prosenttia aikuisista pelaa rahapelejä ainakin joskus. Noin neljännes pelaa viikoittain tai sitä useammin.
  • Ihmisiä houkutellaan monin eri keinoin käyttämään enemmän rahaa pelaamiseen. Esimerkiksi pelien nopeatahtisuus vaikeuttaa sen hahmottamista, kuinka paljon aikaa ja rahaa pelaamiseen on käytetty. 
  • Pelaaminen voi aiheuttaa taloudellisia ongelmia, ahdistusta, stressiä ja ihmissuhdeongelmia.
  • Pienetkin summat voivat kertautua suuriksi. Moni yllättyy, kun laskee yhteen rahapeleihin käytetyt summat pidemmällä aikavälillä.

Viisi vinkkiä oman rahapelaamisen pohdintaan: 

  1. Kirjaa ylös rahapelaamiseen käyttämäsi raha ja aika. Näin näet, miten rahapelaaminen vaikuttaa rahan- ja ajankäyttöösi. Voit myös asettaa itsellesi pelieston. 
  2. Aseta itsellesi budjetti. Päätä, paljonko voit käyttää rahapelaamiseen ilman, että siitä koituu taloudellesi haittaa. Hoida aina arjen välttämättömät raha-asiat ensin. 
  3. Älä yritä voittaa rahapeleissä häviämiäsi rahoja takaisin jatkamalla pelaamista tai lainaamalla rahaa, jotta voit jatkaa pelaamista.
  4. Pidä taukoa pelaamisesta. Kokeile, miltä tuntuu olla pelaamatta viikon, kuukauden tai pidempään. Tarkkaile miltä pelaamisen lopettaminen tuntuu. Jos pelaamisen lopettaminen aiheuttaa sinulle ahdistusta, huonovointisuutta tai hermostuneisuutta voi olla tarpeen miettiä omaa pelaamista tarkemmin itse tai yhdessä rahapeliongelmien hoidon tai tuen asiantuntijan kanssa. 
  5. Rahapeliongelma voi tulla kenelle tahansa. Jos oma rahapelaamisesi tai läheisesi rahapelaaminen huolettaa sinua, on tärkeä, että otat asian viipymättä puheeksi. Älä epäröi puhua rahapelaamiseen liittyvistä huolista, apua ja tukea on saatavilla. 

Jos rahapelaaminen huolettaa sinua tai läheistäsi 

Pelaamisen lopettaminen voi olla vaikeaa. Rahapeliongelma voi vaikuttaa myös läheisiin, kuten perheenjäseniin ja ystäviin. Rahapeliongelmaa ei kuitenkaan tarvitse ratkaista yksin.

Peliongelmaan voi saada monenlaista apua, hoitoa ja tukea. Myös läheisille on tarjolla apua. Keskustele rahapelaamisestasi rohkeasti esimerkiksi terveydenhoitajan, sosiaalityöntekijän tai lääkärin kanssa. Useimmiten apua tarjotaan oman asuinpaikkasi päihde-, riippuvuus- ja mielenterveyspalveluissa. Mikäli olet työterveyspalvelujen piirissä voit myös olla yhteydessä omaan työterveyslääkäriisi tai työterveyshoitajaasi.

Lue lisää rahapelaamisesta ja pidä pelaaminen hallinnassa:

Voit olla myös nimettömästi yhteydessä auttavaan puhelimeen Peluuriin: 0800 100101, www.peluuri.fi. Peluurin sivuilta löytyy tietoja myös vertaistukiryhmistä, joissa voit tavata ihmisiä, joilla on samanlaisia ongelmia. Kiireellisessä hätätilanteessa soita aina hätänumeroon 112.