Tutkimustoiminta THL:ssä

THL tutkii väestön terveyttä ja hyvinvointia, sosiaalisia ongelmia sekä sosiaali- ja terveysalan palvelujärjestelmän toimivuutta. Tieteen huippua oleva tutkimus on THL:n kehittämis- ja asiantuntijatyön sekä tilastotoiminnan laadun edellytys. 

Tutkimus on myös yksi THL:n lakisääteisistä tehtävistä ja sen avulla tuotetaan tietoa päätöksenteon tueksi. Tieteellistä tutkimusta tehdään sekä kansallisena että kansainvälisenä yhteistyönä.

TKI-ohjelmat – tutkimuksesta kehittämiseen ja innovaatioihin

THL:ssä tehtävä tutkimus sijoittuu kolmeen TKI-ohjelmaan:

  • Terveyden ja hyvinvoinnin tulevaisuus
    Ohjelma keskittyy väestön fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseen. Ohjelmaan kuuluvat hankkeet käsittelevät tautien esiintyvyyttä, terveyteen vaikuttavia tekijöitä sekä terveys- ja hyvinvointieroja ja painottavat poliittisten toimien ja lainsäädäntötoimien merkitystä.
  • Yhdenvertaiset ja vaikuttavat sote-palvelut
    Ohjelma keskittyy sosiaali- ja terveydenhuollon yhdenvertaisuuden, vaikuttavuuden ja kustannustehokkuuden parantamiseen palvelujärjestelmässä. Ohjelman TKI-hankkeet tarkastelevat myös palvelujärjestelmän muutostarpeita sekä politiikan ja lainsäädännön vaikutuksia järjestelmään.
  • Kestävä ja turvallinen yhteiskunta
    Ohjelma keskittyy yhteiskunnan sosiaalisen kestävyyden ja ihmisten arjen turvallisuuden vahvistamiseen resilienssin ja terveysuhkiin varautumisen näkökulmasta. Ohjelman hankkeet tarkastelevat eriarvoisuutta ja osallisuutta sekä politiikan ja lainsäädännön vaikutuksia yksilön ja yhteiskunnan turvallisuuteen.

Kaikki ohjelmat tuottavat myös tietoa terveyden ja hyvinvoinnin seurannasta ja nykytilasta. Ne kehittävät ennakointia hyödyntämällä erilaisia skenaarioita ja poikkihallinnosta yhteistyötä. Jatkossa myös THL:n laajoja tietovarantoja ja tekoälyä aiotaan hyödyntää entistä paremmin.

THL:n TKI-toimintaa ohjaa planetaarisen terveyden ajattelumalli. Planetaarinen terveys on lähestymistapa, joka tunnistaa ihmisen olevan osa luonnon kokonaisuutta. Kestävää yhteiskuntaa ja ihmisten terveyttä voidaan edistää vain huolehtimalla maapallon kantokyvystä.
Planetaarinen terveys ja hyvinvointi

Tutkimus lukuina

THL:ssä on käynnissä yli 200 TKI-hanketta. EU:n rahoittamia hankkeita on yli 60. Suomen Akatemian ja strategisen tutkimuksen neuvoston rahoituksella toteutettavia hankkeita on yhteensä yli 30.

Tutkimustemme tuloksia raportoidaan kansainvälisisissä vertaisarvioiduissa lehdissä sekä THL:n omissa julkaisusarjoissa ja verkkosivuilla. Vertaisarvioituja artikkeleita ilmestyy vuosittain noin 900, joista kansainvälisissä lehdissä yli 700.

Tutkimus- ja kehittämishankkeita
THL:n julkaisuluettelo

Tutkimusprofessorit

THL:n tutkimusprofessorit edustavat kolmeen tutkimusohjelmaamme sijoittuvia tieteenaloja. Yhteisenä nimittäjänä ovat suomalaisten terveys, sosiaalinen hyvinvointi ja näiden osatekijät.
Tutustu tutkimusprofessoreihimme

Tutkimusaineistot

THL pyrkii edistämään tietopääomansa avointa käyttöä. Hallinnassamme on tällä hetkellä 900 kansallisesti ja kansainvälisesti arvokasta tietovarantoa. 

Meiltä saat sosiaali- ja terveysalan tilastoja, aineistoja ja avointa dataa päätöksentekoon, tutkimukseen ja kehittämistyöhön.

Tutustu aineistoihin ja palveluihin

Tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan tuki

THL noudattaa toiminnassaan laadukkaita projektinhallinnan käytäntöjä ja on sitoutunut tutkimuseettisen neuvottelukunnan ohjeistuksiin sekä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseen. 

TKI-toiminnan tukitiimi ja laitoksen hallinto-, projekti-, tieto- ja viestintäpalvelut rakentavat edellytyksiä sujuvalle TKI-toiminnalle sekä tarjoavat tukea projektien eri vaiheissa.     

Palvelut tukevat laitoksen TKI-johtamista, TKI-ohjelmatoimintaa sekä verkostoitumista kotimaassa ja kansainvälisesti.

Lisätietoja THL:n TKI-toiminnasta ja sen tuesta saat osoitteesta researchoffice(at)thl.fi.