Tietoa sovittelusta kouluille

Nuoret miehet kättelevätRikos- ja riita-asioiden sovittelu on puolueeton, vapaaehtoinen ja maksuton palvelu. Sovittelussa rikoksesta epäilty ja rikoksen uhri tai riidan osapuolet kohtaavat toisensa. Osapuolet saavat itse aktiivisesti osallistua asian ratkaisemiseen. Mukana sovittelussa on kaksi vaitiolovelvollista ja puolueetonta sovittelijaa, jotka auttavat osapuolia keskustelussa. 

Sovittelijat eivät ota kantaa siihen, kuka on oikeassa tai väärässä tai kuka on syyllinen ja kuka syytön. Sovittelussa molemmat osapuolet voivat kertoa kokemuksistaan ja tunteistaan. He saavat osallistua tapahtumien selvittämiseen ja asian ratkaisuun. Osapuolet voivat kohdata tapahtumat ja puhua niistä, mikä voi helpottaa oloa.

Sovittelulla voi olla suuri kasvatuksellinen ja sosiaalinen merkitys nuorille rikoksentekijöille. On tärkeää, että lapsi tai nuori näkee tekonsa seuraukset ja kohtaa vahinkoa kärsineen osapuolen. Se voi ennaltaehkäistä tulevia rikoksia tai muita tilanteita, joissa nuorella on houkutus rikkoa sääntöjä.  

Sovittelun tavoite on myönteinen muutos lapsen tai nuoren elämässä. Sovittelupalvelut tukevat myös huoltajia ja muita lasten ja nuorten kasvatuksesta vastaavia henkilöitä.

Lisätietoa sovitteluprosessin etenemisestä

Koulun rooli sovittelussa

Koulut voivat tehdä aloitteen sovittelusta lasten ja nuorten rikos- ja riita-asioissa. Opettaja, rehtori, koulukuraattori tai muu koulun ammattihenkilö voi olla suoraan yhteydessä lähimpään sovittelutoimistoon. Sovittelutoimisto selvittää, voivatko osapuolet käsitellä asiaa sovittelussa. 

Aloitteen sovittelusta voi tehdä myös rikoksen uhri tai rikoksesta epäilty. Lisäksi poliisi, syyttäjä, huoltaja, edunvalvoja tai sosiaaliviranomainen voi tehdä aloitteen sovittelusta. 

Näin teet sovittelualoitteen (pdf 125 kt)

Materiaaleja koulujen käyttöön

 1. Osoite thl.fi/sovittelu antaa lisätietoja rikos- ja riita-asioiden sovittelusta.
  Nuorille tarkoitettu verkkosivu, joka sisältää lisätietoa sovittelusta
  Esimerkkejä nuorten sovittelutapauksista
   
 2. Tulostettava juliste ohjaa nuorta verkkosivulle etsimään lisätietoa sovittelusta. Julisteessa mainitaan myös tubettajien Nikon ja Santun syksyllä 2019 julkaistu sovitteluaiheinen video. Ripusta juliste vaikka koulun ilmoitustaululle.
  Sovitteluaiheinen juliste koulujen käyttöön
   
 3. Video kertoo, miten Niko ja Santtu ratkaisivat riitansa sovittelussa. THL:n kanssa yhteistyössä tehty tarina löytyy NikojaSanttu -YouTube-kanavalta!
  Katso video Nikon ja Santun sovittelukokemuksesta
   
 4. Nikon ja Santun aamunavauksessa tubettajat kertovat, miten he ratkaisivat riitansa sovittelussa. Aamunavaus on tehty koulujen käyttöön yhdessä THL:n kanssa.
  Nikon ja Santun aamunavaus SoundCloudissa

Niko ja Santtu sovittelussa