Av hälsocentralernas icke-brådskande läkarbesök genomfördes endast hälften inom en vecka våren 2023

Utgivningsdatum 25.5.2023

Av hälsocentralernas läkarbesök inom den icke-brådskande öppna sjukvården genomfördes endast 49 procent inom en vecka från bedömningen av vårdbehovet våren 2023. Hösten 2022 var motsvarande andel 60 procent. 

Vid årsskiftet överfördes ansvaret för hälsocentralerna från kommunerna och samkommunerna till välfärdsområdena. Tillgången till läkare i regionerna inom en vecka varierade från 37 procent till 57 procent våren 2023.

Uppgifterna framgår av THL:s statistik över tillgången till primärvård. Statistiken omfattar inte alla läkarbesök inom den öppna sjukvården. I statistikrapporten ingår de besök som föregåtts av en bedömning av vårdbehovet.  Uppgifterna gäller uttryckligen tiden mellan bedömningen av vårdbehovet och besöket. 

”På grund av inledandet av välfärdsområdena har man i regionerna genomfört både administrativa ändringar och förändringar i informationssystemen och utbildningar i anslutning till dem. Dessa förändringar syns också i vårens tillgång till vård, dvs. tillgången till läkare har blivit långsammare”, berättar Kaisa Mölläri, utvecklingschef vid THL. 

"För att korrigera vårdskulden har man också använt köpta tjänster. Alla köpta tjänster som produceras av privata aktörer ingår dock inte i rapporteringen", fortsätter Mölläri.

90 procent av besöken hos sjukskötare och hälsovårdare genomfördes inom en vecka efter bedömningen av vårdbehovet. 

För närvarande ska tillgången till icke-brådskande vård inom primärvårdens öppna sjukvård genomföras inom tre månader från bedömningen av vårdbehovet. 
Regionförvaltningsverken övervakar att tillgången till vård förverkligas. I våras hade man i alla regionförvaltningsverks områden personer som väntat på läkarbesök i över tre månader. Situationen var sämst i Norra Österbottens välfärdsområde.

Största delen fick besöka tandläkare inom tre månader

Av tandläkarbesöken genomfördes 82 procent inom tre månader från bedömningen av klientens vårdbehov våren 2023. Hösten 2022 var motsvarande siffra 84 procent.

I alla regionförvaltningsverks områden fanns det också personer som väntat över ett halvt år på tandläkarbesök. Flest personer som väntat över ett halvt år fanns i Helsingfors, Kymmenedalens och Mellersta Finlands välfärdsområden.

Uppgifter om tillgången till primärvård finns tillgängliga i de utvidgade databasrapporterna i realtid

Uppgifterna om tillgången till primärvård finns tillgängliga i THL:s databasrapporter i realtid. I rapporterna finns uppgifterna per regionförvaltningsverk, välfärdsområde och verksamhetsenhet. Uppgifterna uppdateras varje månad.  
Primärvårdens databasrapporter (endast på finska) 

Kvalitetsrapporter om uppgifterna om tillgången till vård per verksamhetsenhet och välfärdsområde finns tillgängliga inom den öppna sjukvården, munhälsovården och SHVS studerandehälsovård. Det finns också videor med anvisningar för registrering av uppgifter och användning av rapporter. 
Kvalitetsrapporter och instruktionsvideor om tillgången till primärvård (endast på finska)

Uppgifter som beskriver utvecklingen av antalet besök i välfärdsområdena uppdateras dagligen. Dessa snabbrapporter är i första hand avsedda för välfärdsområdena för granskning av egna uppgifter.
Snabbrapport om granskning av Avohilmo-uppgifter (endast på finska)

Källä

Läs mer om tillgången till primärvård (endast på finska)

Mer information 

Kaisa Mölläri
utvecklingschef
tfn 029 524 7363
[email protected]

Tiina Marttila
specialplanerare
tfn 029 524 8533 
[email protected]
 

Huvudwebbplats Sote-palvelujen johtaminen