Pressmeddelanden och nyheter
-
För tillfället finns det rikligt med virus och bakterier som orsakar luftvägsinfektioner i omlopp i Finland. Till exempel håller influensaepidemin på att inledas och antalet coronafall har ökat något. De vanliga metoderna för att bekämpa infektioner gäller även denna jul.
-
Hösten 2024 fick man tillgång till läkarvård lite snabbare än under våren samma år. I oktober 2024 fick man icke-brådskande läkarvård inom den öppna sjukvården inom två veckor från att man tagit kontakt och en bedömning av vårdbehovet utfördes av en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården vid 73 procent av besöken. I mars genomfördes 71 procent av besöken inom två veckor.
-
Institutet för hälsa och välfärd (THL) har publicerat ett förslag till en välfärdsekonomisk styrmodell och uppföljningsindikatorer. Det är fråga om en modell för att planera politiska åtgärder och följa upp vilka effekter de har, inte bara för ekonomin utan också för den sociala och ekologiska hållbarheten. Styrmodellen ger ett hållbarhetsperspektiv till exempel vid utarbetandet av regeringsprogram och statsbudgeten. I modellen föreslås till exempel att man utser en framtidsombudsman och genomför ett omfattande hörande av medborgarna.
-
Det gemensamma målet för Institutet för hälsa och välfärd (THL) och Utbildningsstyrelsen (UBS) är att hitta balanserade metoder för att förebygga skadeverkningar orsakade av digitala enheter och digitalt innehåll samt skapa rekommendationer för fritiden som beaktar välfärds- och säkerhetsaspekterna. Detta kräver en gemensam diskussion och förståelse för fenomenet samt konkreta metoder. Nu bildar THL och UBS ett expertnätverk inför arbetet genom en öppen inbjudan.
-
Genom mångsidig livsstilshandledning för äldre kan man minska behovet av sjukhusvårddagar och jourbesök, visar de nya resultaten från den omfattande finländska interventionsstudien FINGER.
-
Tanderosion är mycket vanligt hos vuxna. Erosion undersöktes för första gången i stor utsträckning i Finland i befolkningsundersökningen Hälsosamma Finland.
-
I THL:s uppföljning av avloppsvatten har man hittat ett muterat poliovirus av typ 2 som härstammar från vaccinet. Fyndet gjordes i avloppsvatten som samlades in i Tammerforsregionen i november. Motsvarande fynd har också gjorts i andra europeiska länder under hösten. Hittills har inget sjukdomsfall konstaterats. I Finland är befolkningens vaccinationsskydd mot polio mycket bra.
-
Många gravida som använder rusmedel och deras familjer får inte övergripande hjälp i rätt tid, vilket kan öka riskerna för både familjen och det ofödda barnet. THL publicerade en verktygslåda bestående av rekommendationer och praktiker för att förbättra servicen för gravida som använder rusmedel och deras familjer.
-
I hela landet slutfördes 80 procent av bedömningarna av servicebehovet på mindre än tre månader. Andelen har försämrats i tre år. Tecken på bättre personaldimensionering inom många områden.
-
Enligt nyligen publicerad statistik förekommer det övervikt eller fetma hos cirka en fjärdedel av pojkarna och en femtedel av flickorna. I statistiken publicerades för första gången också uppgifter om förekomsten av svår fetma bland barn och unga.
-
Rehabiliterande dagverksamhet för äldre ordnades våren 2024 i alla välfärdsområden med undantag av ett. Nästan alla ordnar rehabiliterande dagverksamhet inom ramen för den egna tjänsteproduktionen.
-
THL strävar efter att förbättra förutsägbarheten i välfärdsområdenas finansiering och på så sätt underlätta områdenas ekonomiska planering. Från och med nästa år publicerar THL de slutliga finansieringskalkylerna för områdena i huvudsak redan på våren. Kalkylerna görs färdigt i mars för befolkningens sjuklighetsuppgifter och på hösten uppdateras de endast med uppgifter om befolkningens inkomster.
-
Nu är det möjligt att ansöka om statsunderstöd för mathjälpsverksamhet 2025–2026. Kommuner och välfärdsområden kan ansöka om statsunderstöd. Ansökningstiden är 29.11.2024–31.1.2025.
-
Det sektorsövergripande elevhälsoarbetet inom läroanstalterna har varit fortsatt intensivt även efter att ansvaret för att ordna elevhälsotjänster överfördes till välfärdsområdena 2023. Däremot samarbetar elevhälsotjänsterna till och med mer sällan än tidigare med mentalvårdstjänsterna på bas- och specialnivå för barn och unga. Uppgifterna framgår av de nyligen publicerade resultaten av datainsamlingen OPA 2024.
-
Nya nationella näringsrekommendationer styr mot mer växtbaserade typer av kost av både hälso- och miljöskäl. Kosten som rekommenderas är mångsidig, varierad, måttlig och njutbar – utan att glömma matglädjen. Genom kostval som följer rekommendationerna skapar vi välbefinnande för oss själva, kommande generationer och naturen.
-
Enligt Institutet för hälsa och välfärds statistikrapport förekommer det stora regionala variationer i äldre servicemottagares funktionsförmåga, hjälpbehov samt förekomsten av jourbesök och ensamhet inom såväl hemvården, gemenskapsboende som dygnetruntvården.
-
Under de senaste tre åren har det skett positiva förändringar i högskolestuderandenas levnadsvanor. Mängden motion har ökat och den dagliga rökningen och snusningen har minskat. Å andra sidan kan man också se negativa förändringar: Fetma har blivit vanligare. Dessutom upplever allt fler studerande sin internetanvändning som problematisk.
-
Anvisningarna för beredskap för störnings- och krissituationer finns samlade i Suomi.fi-webbtjänstenDen nya guiden Beredskap för störnings- och krissituationer, som riktar sig till hela befolkningen, finns nu på Suomi.fi.
-
Antibiotikaresistens är ett snabbt växande hot. Bakterier som är resistenta mot antibiotika är vanliga i världen och sprids lätt med resenärer även till Finland.
-
En fortsatt pälsdjursuppfödning skulle förutsätta att hygienåtgärder som förebygger biosäkerhets- och smittrisker under övervakning höjs till åtminstone samma nivå som för livsmedelsproduktionen, konstaterar THL i sitt utlåtande till riksdagens jord- och skogsbruksutskott om den risk som pälsdjursuppfödningen medför för människors hälsa.
Visar 1 - 20 / 113