Beakta förebyggandet av luftvägsinfektioner även under julen och nyåret – THL har uppdaterat sina coronaanvisningar
I Finland finns det för närvarande många olika luftvägsinfektioner i omlopp. Influensaepidemin har börjat och det finns många sjukdomsfall orsakade av RS-virus. Coronasituationen är stabil, men viruset cirkulerar fortfarande rikligt bland befolkningen.
Man kan skydda sig mot corona, influensa och andra luftvägsinfektioner på samma sätt:
- Ta de rekommenderade vaccinationerna – de är det bästa sättet att skydda sig mot en allvarlig sjukdom.
- Var hemma om du är sjuk – även under julen.
- Tvätta händerna, hosta och nys i ärmen – det bästa sättet att undvika luftvägsinfektioner är att se till hygienen.
- Bedöm din egen risk, använd vid behov munskydd och håll avstånd.
- Säkerställ ventilationen.
"Samma försiktighetsåtgärder gäller för alla luftvägsinfektioner. När det gäller att förebygga dem är det viktigt att inte till exempel åka på besök under julen om man är sjuk. På så sätt kan var och en skydda i synnerhet riskgrupper, såsom äldre", säger THL:s överläkare Tuula Hannila-Handelberg.
Coronaanvisningarna för medborgare har uppdaterats
THL har uppdaterat sina coronaanvisningar för medborgarna. På webbplatsen har innehållet relaterat till corona förenhetligats för att motsvara sidorna om andra infektionssjukdomar.
Basinformation om coronaviruset och coronasjukdomens symtom finns hädanefter kompakt sammanfattad på en webbsida. Anvisningarna för förebyggande av alla typer av luftvägsinfektioner har sammansatts till en helhet.
"Det lönar sig att förhålla sig till coronaviruset på samma sätt som till andra luftvägsinfektioner. Det finns inte längre något behov av särskilda anvisningar för just coronaviruset ", konstaterar Hannila-Handelberg.
Olika luftvägsinfektioner behandlas på samma sätt
Sjukdomen som coronaviruset orsakar kan sällan särskiljas från andra luftvägsinfektioner på grund av symtom. En lindrig coronavirusinfektion behandlas på samma sätt som en vanlig förkylning.
Om allmäntillståndet försämras eller symtomen är allvarliga är det skäl att kontakta hälso- och sjukvården på samma sätt som vid andra sjukdomsfall.
"De som hör till riskgrupperna bör med låg tröskel kontakta sin egen hälso- och sjukvård. För dem som hör till riskgrupperna är det möjligt att vid behov inleda läkemedelsbehandling för behandling av coronasymtom", säger Hannila-Handelberg.
Den tidigare rekommendationen var att den som insjuknat i corona ska undvika kontakter i fem dygn från det att symtomen börjat. Nu kan man göra så som vid en vanlig flunsa och förkylningar: man kan återgå till vardagen när febern är borta och symtomen har tydligt minskat.
"Om man insjuknar i en luftvägsinfektion är det bra att stanna hemma och vila. Man kan återvända till arbetet, skolan och daghemmet när symtomen har tydligt minskat och en eventuell feber är borta. När det gäller barn är det bra att vänta på att barnet orkar delta i undervisningen eller verksamheten inom småbarnspedagogiken. Arbetsplatserna kan ge egna anvisningar", säger Hannila-Handelberg.
Vid virusinfektioner minskar smittsamheten snabbt efter att symtomen börjat. Eftersnuva eller -hosta kan fortsätta länge och hindrar inte en återgång till exempelvis till arbete, skola och daghem.
Personer som exponerats för corona kan fortsätta sin vardag som vanligt
Även om någon i familjen har coronasmitta kan andra familjemedlemmar gå till exempelvis till arbetet, skolan, daghemmet och hobbyer som vanligt om de själva är symtomfria.
Hemtest för corona kan fortfarande användas om man så önskar. Coronatest utförs endast i begränsad utsträckning inom hälso- och sjukvården bland annat för personer med symtom som hör till riskgrupperna för en allvarlig coronasjukdom.
THL fortsätter uppföljningen av coronavirussituationen och rapporterar bland annat om situationen inom sjukvården, förekomsten av coronaviruset i avloppsvattnet och observerade virusvarianter.
Mera information
- Coronaviruset COVID-19
- Förebyggande av luftvägsinfektioner
- Egenvård av luftvägsinfektioner (Hälsobyn)
- Hemtest för coronaviruset
- Vacciner och coronaviruset
- Lägesrapport om coronaviruset
Tuula Hannila-Handelberg
överläkare
THL
029 524 7701
[email protected]