Coronavirusets genetiska arvsmassa bevaras väl i frysta avloppsvattenprover
I THL:s undersökning utreddes hur coronavirusets RNA, dvs. genetiska arvsmassa, bevarades i delprover i olika temperaturer. Förekomsten av virus i avloppsvattenprovet mäts med antalet RNA-kopior. Under tre månaders uppföljning bevarades den genetiska arvsmassan bäst i de avloppsvattenprov som lagrats i frys (-20°C) och djupis (-75°C). Däremot minskade antalet kopior av den genetiska arvsmassan under den första månaden av uppföljningen i provet som lagrats i kylrum (4°C).
Coronavirusets genetiska arvsmassa observerades för första gången i Finland i ett samlingsprov som samlades in den 19-20 april vid Viksbacka avloppsreningsverk i Helsingfors. Den genetiska arvsmassans hållbarhet undersöktes från delprover av avloppsvattenprovet i fråga vid olika temperaturer under en, två och tre månader efter provtagningen.
"Det är viktigt att förstå genetiska arvsmassans hållbarhetsegenskaper i olika förhållanden. Om proverna inte kan analyseras omedelbart rekommenderas utifrån undersökningarna att proverna fryses. På så sätt bibehålls antalet genkopior stabilt i månader", konstaterar ledande expert Tarja Pitkänen vid THL.
I undersökningen framgick också att undersökningen av partiklar och fasta ämnen i de lagrade avloppsvattenproverna vid sidan av det egentliga avloppsvattnet dessutom kan förbättra coronavirusmetodens detektionskänslighet.
Undersökningen är en del av valideringen av ibruktagandet av coronavirusmetoden för avloppsvatten.
Avloppsvattenundersökningen erbjuder ett exceptionellt tillvägagångssätt för bedömning av förändringar på befolkningsnivå. RNA-testet visar inte virusets vitalitet eller smittsamhet, utan coronavirusets förekomst i hushåll som omfattas av avloppsnätet.
Mer information:
Uppföljning av coronavirus i avloppsvatten
The detection and stability of the SARS-CoV-2 RNA biomarkers in wastewater influent in Helsinki, Finland (MedRxiv, på engelska)
Tarja Pitkänen
ledande expert
THL
tfn 029 524 6315
[email protected]