De exceptionella begränsningarna under coronatiden prövade unga – ensamheten ökade och delaktigheten försämrades

Utgivningsdatum 14.11.2022

Under coronapandemin var de unga i Finland tvungna att anpassa sig till exceptionella begränsningar som hindrade dem från att ha hobbyer, gå i närskola och träffa andra unga. De ungas livsmiljö begränsades till hemmet och de närmaste människorna. Under coronatiden ökade ensamheten bland unga, och delaktigheten och det psykiska välbefinnandet försämrades. 

Delaktigheten försämrades i synnerhet bland unga som upplevt att deras ekonomiska situation eller hälsa var mycket svag samt bland unga som hör till könsminoriteter. Coronatiden minskade de ungas upplevelser av delaktighet, kontroll över det egna livet, meningsfullhet och samhörighet. 

”Det hör till ungdomen att pröva på och uppleva olika saker samt att träffa olika människor. Eftersom begränsningarna i stor utsträckning tog bort dessa möjligheter, hade begränsningarna en stor inverkan på de ungas liv, vilket kunde leda till ångest och depression”, berättar Anna-Maria Isola, ledande forskare vid THL.  

Uppgifterna framgår av Ungas levnadsförhållanden-årsboken 2022, som på ett tvärvetenskapligt sätt samlar forskningsdata om barns och ungas erfarenheter under coronatiden och deras effekter. 

Coronaviruset ökade ensamheten bland högskolestuderande och unga kvinnor

Upplevelserna av ensamhet ökade under coronatiden särskilt bland dem som nyligen inlett högskolestudierna. Eftersom studierna inleddes som distansstudier, kunde dessa unga inte bilda traditionella studentgemenskaper som är viktiga för välfärden. 

”Coronatiden ledde till svåra livssituationer även bland de högskolestuderande och unga som övergick till arbetslivet för vilka man inte oroade sig före pandemin. De ungas möjligheter att förlita sig på källor till socialt stöd, såsom kompisar, hobbyer och nära människorelationer minskade eller avbröts helt i en tid”, konstaterar Marjatta Kekkonen, specialforskare vid THL.   

”Coronatiden var dock inte lika svår för alla unga, utan en del upplevde framgång i distansstudierna i form av effektivare studieprestationer, flexibel tidsanvändning och utveckling av digitala färdigheter”, fortsätter Kekkonen.

Upplevelser av ensamhet var fem gånger vanligare hos högskolestuderande som även annars upplevde sig psykiskt belastade. Unga kvinnliga studerande upplevde ensamhet oftare än män. Även bland unga som hör till sexuella minoriteter och könsminoriteter ökade upplevelserna av ensamhet. 

Unga vuxna var ständigt tvungna att överväga vilka de kunde träffa på ett coronasäkert sätt, hur och var. De ungas möjlighet att själva reglera ensamheten stördes. 

Allvarlig coronasjukdom sällsynt hos unga

Fram till juli 2022 hade nästan 450 000 personer under 30 års ålder haft en coronainfektion som bekräftats inom hälso- och sjukvården. Allvarliga sjukdomsfall, behov av intensivvård och coronadödsfall har dock varit mycket sällsynta bland unga. Endast nio coronarelaterade dödsfall har konstaterats bland personer under 20 år, och 18 hos personer i åldern 20–29 år. Fyra av fem unga i åldern 18–29 år hade fått minst två coronavaccin. 

Ungas levnadsförhållanden-årsboken har redigerats av Institutet för hälsa och välfärd (THL) i samarbete med Ungdomsforskningsnätverket (NTV) och Statens ungdomsråd. Årsboken, som utkommer vartannat år, ger information om ungdomstiden med tanke på aktuella fenomen. Årsboken består av 15 empiriska studier och en statistiköversikt. Forskningsmaterialet är unik dokumentation om barns och ungas erfarenheter i coronakrisens inledningsskede.

Källa 

Marjatta Kekkonen, Mika Gissler, Päivi Känkänen, Anna-Maria Isola. En ovanlig ungdom under coronatiden. Ungas levnadsförhållanden-årsboken 2022 (på finska). Institutet för hälsa och välfärd (THL). Tema 34/2022.  

Publikationen kan köpas i tryckt form i THL:s webbutik.

Mer information 

Marjatta Kekkonen (Ungas levnadsförhållanden-årsboken)
specialforskare 
THL 
tfn 029 524 7401
[email protected]

Anna Maria Isola (Ungas levnadsförhållanden-årsboken, delaktighet)
ledande forskare
THL
tfn 029 524 7334
[email protected] 

Mika Gissler (Ungas levnadsförhållanden, årsboken, statistik och register)
forskningsprofessor
THL
tfn 029 524 7279
[email protected]

 

Huvudwebbplats Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen Lapset, nuoret ja perheet Mielenterveys Sote-palvelujen johtaminen korona - thlfi-sv nuoret - thlfi-sv pääuutinen - thlfi-sv