Enkäten Hälsa i skolan: Många unga rör på sig för lite
År 2021 motionerade ungefär var tredje pojke och var femte flicka i årskurs 8 och 9 inom den grundläggande utbildningen minst en timme per dag så att de blev andfådda och pulsen steg. I gymnasiet och vid yrkesläroanstalterna var motsvarande andelar 17–22 procent av pojkarna och 13–14 procent av flickorna. Jämfört med 2019 hade andelen pojkar i årskurs 8 och 9 inom den grundläggande utbildningen samt pojkar i gymnasiet som rör på sig minst en timme per dag ökat något. Uppgifterna grundar sig på enkäten Hälsa i skolan som genomfördes våren 2021.
År 2021 uppgav 28 procent av eleverna i årskurs 8 och 9 inom den grundläggande utbildningen att de på fritiden utövar motion högst en timme i veckan. Motsvarande andel bland första- och andraårsstuderande i gymnasiet var 26 procent. 42 procent av första- och andraårsstuderandena vid yrkesläroanstalterna uppgav att de på sin fritid rör sig högst en timme i veckan.
”Andelen unga som motionerar minst en timme per dag har förblivit densamma eller till och med ökat något under coronaepidemin, medan andelen unga som motionerar endast lite på fritiden har ökat efter 2015 och stannade på samma nivå 2021”, säger Jenni Helenius, utvecklingschef vid THL.
Flickor ägnar mera tid åt konst och kultur än pojkar
På alla skolstadier som ingick i granskningen var det vanligare att flickor utövade konst och kultur minst en dag i veckan (50–68 %) än att pojkar gjorde det (27–46 %). Det var vanligast att gymnasieelever utövade konst eller kultur minst en gång per vecka, bland dessa var andelen 68 procent för flickor och 46 procent för pojkar.
År 2021 uppgav cirka en fjärdedel av flickorna och cirka en tredjedel av pojkarna i årskurs 8 och 9 inom den grundläggande utbildningen och i gymnasiet att det ordnades intressant fritidsverksamhet för unga i deras bostadsområde. Motsvarande andelar bland dem som studerade vid yrkesläroanstalter var 22 procent av flickorna och 34 procent av pojkarna. Resultaten låg på samma nivå som resultaten 2017 och 2019.
En del ungdomar hade låtit bli att äta eller sova på grund av att de använt internet
Det är vanligt att unga spelar på mobila enheter och datorer. Ungefär varannan pojke och cirka var femte flicka berättade att de spelar dagligen.
38 procent av flickorna och 20 procent av pojkarna i årskurs 8 och 9 inom den grundläggande utbildningen och i gymnasiet hade försökt tillbringa mindre tid på internet utan att lyckas. Motsvarande andelar bland dem som studerade vid yrkesläroanstalter var 30 procent av flickorna och 19 procent av pojkarna.
”Under coronaepidemin har många unga utöver att spela och använda sociala medier även i stor utsträckning använt internet för att sköta skoluppgifter och hålla kontakt med vänner. För en del av ungdomarna har internetanvändningen stört till exempel sömnen eller ätandet”, säger Helenius.
År 2021 uppgav cirka var tionde pojke (10–14 %) och 15–17 procent av flickorna på alla skolstadier som granskats att de ofta låtit bli att äta eller sova på grund av internet. 10–15 procent av pojkarna och 17–22 procent av flickorna berättade att de ofta hade känt sig irriterade när de inte hade kunnat använda internet.
I statistikrapporten beskrivs resultaten för statistikuppgifter som beskriver ungdomarnas vardag hos elever i årskurs 8 och 9 inom den grundläggande utbildningen samt första och andra årets gymnasie- och yrkesstuderande. Lokala resultat är också tillgängliga.
Resultattjänsten för enkäten Hälsa i skolan
Mer information
Jenni Helenius
utvecklingschef
THL
tfn 029 524 8406
[email protected]
Satu Helakorpi
specialforskare
THL
tfn 029 524 8616
[email protected]
[email protected]
Informationsnummer för enkäten Hälsa i skolan 029 524 6082