Ett stort initiativ av THL och Finska Kulturfonden samlar in data rörande en hel åldersklass för forskning som omfattar hela människolivet

Utgivningsdatum 15.6.2023

Institutet för hälsa och välfärd (THL) och Finska Kulturfonden inleder ett omfattande initiativ vars syfte är att genom vetenskaplig forskning stärka det finländska välfärdssamhället under de kommande hundra åren. THL kommer att stå för beredningen och Finska Kulturfonden finansierar initiativet.

"Det finländska samhället befinner sig än en gång i ett brytningsskede. Dit hör oroväckande allmän nedbrytning och många problem som kräver lösningar. Med detta projekt strävar vi bland annat efter att främja barns och ungas välfärd och minska marginaliseringen. Information på befolkningsnivå som samlas in inom initiativet ger beredskap att stärka välfärdssamhället. Denna information kommer att ha stor betydelse för välfärden bland dem som bor i Finland under de kommande decennierna", säger doktor i statsvetenskap Ville Pernaa som börjar leda beredningsskede i början av augusti 2023. 

För att uppnå initiativets mål kommer man att bygga en national tvärvetenskaplig födelsekohort på befolkningsnivå som omfattar hela människolivet. Syftet är att sammanställa befintliga informationskällor och hitta lösningar på de stora skuggområden som för närvarande finns i kunskapsunderlaget som gäller till exempel barn och unga. 

Data kommer att hjälpa till att gestalta bättre än i nuläget komplicerad samhälleliga fenomen som påverkar människors välfärd och orsakssambanden i anslutning till dem. National registerdata kan berikas till med andra informationskällor, till exempel med förfrågningar. Syftet är att inkludera personerna själva i datainsamlingen.

Beredningen av storinitiativet sker vid THL, vars lagstadgade uppgift är att undersöka och följa upp befolkningens hälsa. Syftet med den förberedande är att säkerställa de sociala, ekonomiska, rättsliga och praktiska villkoren för att inleda initiativet, och utforma en implementeringsplan för datainsamling och -hantering. Implementeringsplanen utarbetas i aktivt samarbete med relevanta experter och intressentgrupper. 

Om de förutsättningarna för att genomföra initiativet uppfylls, har Finska Kulturfonden förbundit sig att finansiera de första 20 åren av initiativet med flera tiotals miljoner euro.

Initiativet kommer att leda serien av finländska födelsekohortmaterial in på 2020-talet

I Finland är långa traditioner i kohortstudier på befolkningsnivå. Vårt omfattande nationala registerdata är välkänd även ute i världen. 

THL:s nuvarande registerbaserade födelsekohortmaterial omfattar åldersklasserna födda 1987 och 1997. Detta material utnyttjas fortfarande aktivt bland annat i undersökningar om psykisk hälsa, utbildning och arbetsliv samt barnfamiljers utkomst.

"Det nya initiativet fortsätter på den tvärvetenskapliga forskning som tidigare födelsekohorter har möjliggjort. Med hjälp av detta material kan vi till exempel utreda hur faktorer under fostertiden och i tidig barndom påverkar människors risk att insjukna i kroniska sjukdomar. Dessutom kan vi på ett omfattande sätt undersöka de faktorer som påverkar livscykeln samt förstå betydelsen av sociala, ärftliga och miljömässiga faktorer för välfärden och funktionsförmågan", säger THL generaldirektör Markku Tervahauta.

Nytt kohortmaterial behövs förutom för att nya generationer föds även för att uppdatera tillgängliga datakällor och datainsamlingsmetoder på befolkningsnivå. 

Datainsamlings- och undersökningsmetoderna samt möjligheterna att kombinera information från olika källor framskrider för närvarande med stora kliv. De första forskningsresultaten som baserar sig på det nya kohortmaterialet torde kunna fås redan före slutet av detta årtionde.

Kumulativ forskningsdata förbättrar det samhälleliga beslutsfattandet

Forskningsdata som samlas in i takt med tiden hjälper det samhälleliga beslutsfattandet. Med hjälp av materialet kan man stärka det finländska välfärdssystemet och påverka ökningen av social- och hälsovårdsutgifterna. 

"Initiativet representeras av en bred front med vetenskapsområden såsom samhällsvetenskaper, pedagogik och hälsovetenskaper. Alla dessa behövs för att uppnå en tillräckligt bred förståelse av olika delfaktorer i befolkningens välfärd och hälsa. Det är fråga om ett exceptionellt betydande initiativ som blickar långt in i framtiden", säger Susanna Pettersson, verkställande direktör för Finska Kulturfonden som finansierar initiativet.

"Initiativet erbjuder familjer som bor i Finland en unik möjlighet att vara med och främja framtidens välfärd", tillägger Pernaa. I början av augusti blir han tjänstledig från sin nuvarande tjänst som kommunikationsdirektör vid Statens ekonomiska forskningscentral (VATT).

Mer information av ledare för initiativets beredningsskede

Ville Pernaa. Bild: VATT / Veikko Somerpuro.

Ville Pernaa (född 1974)
tfn 050 539 4310

  • Politices doktor (2002), docent vid Åbo universitet (2007), docent vid Jyväskylä universitet (2010), Årets alumn vid Åbo universitet (2019)
  • VATT:s kommunikationsdirektör, från vilken tjänst Pernaa är tjänstledig 1.8.2023–31.12.2024
  • Har bland annat arbetat som direktör för Centret för riksdagsforskning vid Åbo universitet och som chefredaktör för Suomen Kuvalehti.

Mer om ämnet

Nyhet från Finska Kulturfonden (på finska): Tulevaisuuden ongelmia ratkomassa

Huvudwebbplats Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla tutkimusohjelma1eriarvoisuus - thlfi-sv tutkimusohjelma2sote - thlfi-sv tutkimusohjelma3hyte - thlfi-sv tutkimusohjelma4terveysturvallisuus - thlfi-sv