Forskning: Grön livsmiljö i tidig barndom skyddar inte mot atopiskt eksem

Utgivningsdatum 19.4.2023

Enligt en aktuell finländsk undersökning verkar grönska som omger hemmet i tidig barndom inte skydda barnet mot atopiskt eksem. Däremot kan närheten till barr- och blandskogar samt en lantlig livsmiljö ha en association med en förhöjd risk för atopiskt eksem. Denna inverkan syntes särskilt hos barn som är födda på våren. 

"Enligt vår undersökning skyddade en allmän grönska runt hemmet inte barnen mot atopiskt eksem, vilket stred mot vår förhandsuppfattning och tanken om att kontakt med naturen ger en skyddande effekt. Det är sant att atopiskt eksem är bara en av flera allergiska sjukdomar hos barn, även om det ofta är den allergiska sjukdom som uppkommer först", säger MD, specialistläkare inom barnsjukdomar Minna Lukkarinen från Åbo universitets FinnBrain-födelsekohort. 

Atopiskt eksem förekommer hos 20–30 procent av barnen. Den bryter oftast ut i tidig barndom och kan ha samband med matallergier och utveckling av astma och allergisk snuva vid senare ålder. Man har tänkt att urbaniseringen och den minskade biologiska mångfalden ökar risken för allergiska sjukdomar, men tidigare forskningsresultat i ämnet är motstridiga. 

I undersökningen som nu publicerats har vi använt data från sex finländska födelsekohorter och den omfattade totalt 5 085 barn. I en födelsekohort följs samma barn upp från födseln och associationen mellan olika agenser och utveckling av sjukdomer undersöks. Vi granskade barnens födelseårstid, naturtypen som omger hemmet i tidig barndom samt utveckling av atopiskt eksem före två års ålder. 

Allergiska sjukdomar är de vanligaste kroniska sjukdomarna hos barn och det är viktigt att hitta fungerande metoder för att förebygga dem både med tanke på folkhälsan och nationalekonomin.

"Även om grönskan runt hemmet inte skyddade mot atopiska eksem kan den omgivande växtligheten ha andra positiva effekter. Det är bra att komma ihåg att våra mätare för grönskan var ganska grova. En eventuellt utsättande association mellan exponering för barrskogar och utveckling av atopiskt eksem kan tyda på att naturtyperna, deras mångfald och exponeringstidpunkten kan ha olika inverkan på utvecklingen av småbarns immunförsvar. För att vi skulle kunna bekräfta fyndet och utreda eventuella orsaker krävs dock ytterligare undersökningar”, berättar ledande forskare Anne Karvonen vid Institutet för hälsa och välfärd (THL). 

Forskningsartikeln Early-life environment and the risk of eczema at 2 years–Meta-analyses of six Finnish birth cohorts har publicerats i journalen Pediatric Allergy and Immunology. I undersökningen använde vi data från finländska FLORA-, LUKAS-, STEPS-, FinnBrain-, Kuopio Birth Cohort- och HELMi-födelsekohorter och Åbo universitet, THL, Helsingfors universitet, Östra Finlands universitet samt barnklinikerna vid Helsingfors, Kuopio och Åbo universitetscentralsjukhus deltog. Undersökningen baserade sig på samarbetsprojekt FINMIC som finansierades av Finlands Akademi.

Mer information 

Forskningsartikel: Early-life environment and the risk of eczema at 2 years—Meta-analyses of six Finnish birth cohorts

Anne Karvonen
ledande forskare
THL
tfn 029 524 6325
[email protected]

Minna Lukkarinen
MD, specialistläkare inom barnsjukdomar
FinnBrain-födelsekohorten, Åbo universitet
tfn 040 701 7876
[email protected]

Huvudwebbplats Ympäristöterveys