Fullkorn äts mest i de äldre åldersgrupperna och i Norra Savolax – THL utredde intaget av fullkorn bland finländarna

Utgivningsdatum 10.1.2022

Enligt THL:s nya undersökning äter mer än nio av tio vuxna fullkornsprodukter. Råg och havre är de viktigaste fullkornsspannmålen i vår kost och de står för cirka 80 procent av fullkornsintaget. Männen får i genomsnitt 63 gram och kvinnor 47 gram fullkorn per dag från sin kost. En skiva rågbröd innehåller cirka 14 gram fullkorn.

Ett tillräckligt intag av fullkorn minskar risken för att insjukna i typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar samt tjock- och ändtarmscancer. En tillräcklig mängd fullkorn i kosten stöder viktkontrollen.

"Fullkornsprodukter är viktiga i kosten eftersom de bidrar till att trygga fiberintaget. Cirka 70 procent av de vuxna får mindre fibre än vad som är rekommenderat. Från fullkornsprodukterna får man också folat, dvs. B9-vitamin, järn och växtprotein", konstaterar specialforskare Niina Kaartinen.

I Norra Savolax äter man mest fullkorn i Finland. Intaget av fullkorn är högre i de äldre åldersgrupperna än i de yngre. Däremot observerades ingen skillnad mellan utbildningsgrupperna.
"Skillnaderna mellan åldersgrupperna tyder på att livsmedlen som används av olika generationer skiljer sig från varandra. Det är viktigt att det finns många olika typer av fullkornsprodukter till salu", säger specialsakkunnig Heli Reinivuo.

Största mängden fullkorn fås via rågbröd och gröt

De viktigaste källorna för fullkorn är rågbröd, gröt och blandbröd som tillhör den traditionella finländska kosten. Dessa står för över 80 procent av fullkorn intaget. Andra livsmedel – såsom pasta och ris – har en mindre betydelse.

Fullkornsspannmål är ett bra val för både hälsa och miljö. De flesta vuxna bör öka sin konsumtion av fullkornsspannmål. Detta kan göras genom att byta ut produkter av vitt, renat spannmål mot spannmålsprodukter som innehåller fullkorn.

Med hjälp av livsmedelsindustrins produktutveckling och matserveringar kan man öka tillgången av fullkorn bland alla vuxna, särskilt bland dem som inte äter bröd och gröt i vardagen. 

"Måltidstillägg som tillverkas av inhemska fullkornsspannmål samt frukostspannmåls- och mellanmålspreparat är produkter som kräver fler hälsosamma och miljövänliga alternativ", berättar forskare Rilla Tammi.

Det här är den första gången som THL publicerar nationellt representativa uppgifter om intaget av fullkorn bland vuxna. Uppgifterna grundar sig på undersökningen FinDiet 2017 då man utredde matkonsumtionen bland 18–74-åringar bosatta i Finland. 

Fullkornsspannmål ingår i en hälsosam kost

  • Ett tillräckligt intag av fullkorn minskar risken för att insjukna i typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar samt tjock- och ändtarmscancer. En tillräcklig mängd fullkorn i kosten stöder dessutom viktkontrollen.
  • Enligt de finländska näringsrekommendationerna borde man inta 6–9 portioner spannmålspreparat dagligen och av det borde minst hälften vara fullkorn.
  • Med en spannmålsportion avses en brödskiva eller en deciliter kokt fullkornspasta, -korn, -ris eller något annat tillägg till måltiden. En tallrik gröt motsvarar två portioner spannmål.
  • I fullkornsspannmål finns fibre, vitaminer och mineralämnen.

Med hjälp av undersökningen FinDiet och databasen Fineli produceras information om finländarnas nutrition

  • Den nationella databasen Fineli, som upprätthålls av THL, innehåller uppgifter om de genomsnittliga näringshalterna i de råvaror och livsmedel som används i Finland. 
  • För att genomföra undersökningen kompletterades databasen med uppgifter om fullkornsinnehållet i spannmålsprodukter. 
  • Uppgifterna om fullkorn uppdateras i den offentliga webbtjänsten Fineli under 2022.
  • I de nationella undersökningarna FinDiet följer THL konsumtionen av livsmedel och intaget av näringsämnen bland den vuxna befolkningen.
  • FinDiet-undersökningarna har genomförts sedan 1982 med fem års mellanrum. Den nyaste undersökningen genomfördes 2017 som en del av befolkningsundersökningen FinHälsa 2017.
  • Sammanlagt 1 655 personer deltog i undersökningen FinDiet 2017. Deltagarna var mellan 18–74 år. 
  • Materialet samlades in i enlighet med metoderna i den Europaomfattande datainsamlingen EU Menu. 

Mer information om studieresultaten

Niina Kaartinen
specialforskare
THL
tfn 029 524 7384
[email protected]

Rilla Tammi
forskare
THL
[email protected]

Mer information om fullkornsdata i databasen Fineli

Heli Reinivuo
specialsakkunnig
THL
tfn 029 524 8733
[email protected]

 

Kortfattat om undersökningen -publikation (på finska)

Tabellbilaga till undersökningen FinDiet 2017 (på finska)

Den nationella livsmedelsdatabasen Fineli

Forskningsprojektet FinDiet

The Finnish National Dietary Survey in Adults and Elderly (FinDiet 2017) (in English)

Källa

Tammi R, Reinivuo H, Tapanainen H, Rautanen J, Männistö S, Kaartinen NE (2021) Täysjyvän saanti Suomen aikuisväestössä – FinRavinto 2017 -tutkimuksen tuloksia. En sammanfattning av forskningen 64/2021. Institutet för hälsa och välfärd, Helsingfors. (på finska)

Elintavat ja ravitsemus Huvudwebbplats Kansantaudit heli.reinvuo - thlfi-sv niina.kaartinen - thlfi-sv pääuutinen - thlfi-sv rilla.tammi - thlfi-sv tutkimusuutinen - thlfi-sv