Gemenskap och genuina möten är viktiga för ensamboende

Utgivningsdatum 8.12.2021

Stängningen av offentliga lokaler och bristen på gemenskapsstöd har haft en negativ inverkan på ensamboende personers mentala hälsa under coronatiden. Evenemang som flyttats till internet har inte ersatt verkliga möten. Uppgifterna framgår av en intervju om psykiskt välmående hos ensamboende (POMELA), där 72 finländare i olika åldrar deltog. 

Enligt undersökningen har offentliga lokaler som omges av andra människor ökat känslan av trygghet och upplevelsen av gemenskapsstöd. Lokalerna som är öppna för alla stöder ensamboende personers välmående på ett mångsidigt sätt och skapar erfarenheter av socialt stöd i samhället.

"Offentliga lokaler, såsom bibliotek, köpcentrum och museer, är viktiga särskilt för ensamboende eftersom de erbjuder en möjlighet till gemenskap på en plats som ligger utanför hemmet och arbetet", berättar Nina Tamminen, specialsakkunnig vid THL. 

Coronarekommendationerna beaktade inte ensamboende

Coronaepidemins effekter på befolkningens mentala hälsa och välfärd har redan utretts i mycket stor utsträckning, men ensamboende är en befolkningsgrupp som inte uppmärksammats särskilt mycket i undersökningarna.  I synnerhet rekommendationerna om begränsning av socialt umgänge och att stanna hemma satte personer som bodde ensamma i en annan ställning än dem som bodde med någon.

"I och med ändringarna som coronaviruset medför saknade ensamboende tjänster och lokaler där man kan möta människor. Möjligheten att tillbringa tid på restauranger och kaféer var de vanligaste önskemålen i alla åldersgrupper", säger Tamminen.

Många faktorer stärker ensamboendes välmående

Enligt en enkätundersökning som genomfördes 2019 var nära kontakt med närstående, att röra sig i naturen och att besöka kultur- och idrottsevenemang samt andliga evenemang betydelsefulla för ensamboende personers välmående.

Ensamboende personers välmående stöds bland annat av sociala interaktionsrelationer där personens färdigheter och förmågor uppskattas och som tillfredsställer behovet av närhet, tillgivenhet och kärlek, skapar trygghet och ger möjlighet att ge omsorg och sörja för andras välmående. 

I enkäten deltog 884 ensamboende över 18 år. 
Enligt den officiella statistiken för 2020 bor hela 1,25 miljoner finländare ensamma och 45 procent av alla hushåll är enpersonshushåll. Antalet unga och äldre ensamboende har ökat mest.

Mer information

Forskningsresultat från projektet POMELA

Nina Tamminen, Tytti Pasanen, Tuija Martelin, Katariina Mankinen, Pia Solin (2020). Sociala kontakter är viktiga för den positiva psykiska hälsan hos ensamboende (på finska). Institutet för hälsa och välfärd (THL). Tutkimuksesta tiiviisti 27/2020.

Positiv psykisk hälsa, livskvalitet hos ensamboende finländare samt det sociala stödet för dem (projektet POMELA)

Pia Solin
ledande sakkunnig, ledare för POMELA-projektet
THL
tfn 029 524 7332
[email protected]

Nina Tamminen
specialsakkunnig
THL
tfn 029 524 7331
[email protected] 
 

Huvudwebbplats Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen Mielenterveys Sote-palvelujen johtaminen mielenterveys - thlfi-sv yksinasuvat - thlfi-sv