Gymnasiernas och yrkesläroanstalternas studerandevårdstjänster försvagades kraftigt under coronavåren 2020

Utgivningsdatum 11.5.2021

Bild: Tillgången till studerandevårdstjänster under coronavåren 2020 i gymnasierna och den grundläggande yrkesubildning

Tillgången till läkar-, hälsovårdar-, psykolog- och kuratorstjänster i gymnasier och yrkesläroanstalter försämrades avsevärt under den första vågen av coronaepidemin våren 2020. Tillgången till läkar- och hälsovårdartjänster försämrades i ungefär hälften av läroanstalterna. Tillgången till psykologtjänster försämrades i ungefär vart fjärde gymnasium och vid ungefär var tredje yrkesläroanstalt. Kuratorstjänsterna minskade vid var femte läroanstalt.

I 16 procent av gymnasierna och 14 procent av yrkesläroanstalterna fanns det inga läkartjänster alls under våren 2020.

Resultaten framgår av datainsamlingarna om främjande av hälsa och välbefinnande i gymnasier och den grundläggande yrkesutbildningen som genomfördes av Institutet för hälsa och välfärd (THL) och Utbildningsstyrelsen. I höstas besvarade nästan alla gymnasier (95 %) och yrkesläroanstalternas verksamhetsställen (96 %) i Fastlandsfinland datainsamlingen.

”Det verkar som om tillgången till tjänster försvagades av att hälsovårdare och läkare förflyttades till andra uppgifter samt av att kurators- och psykologtjänster erbjöds som distanstjänster”, bedömer överläkare Marke Hietanen-Peltola vid THL. ”Förändringen har varit likartad även inom den grundläggande utbildningen.” 

Utvecklingen av välfärds- och hälsofrämjandet stannade upp i gymnasierna

Den långvariga positiva utvecklingen av en verksamhetskultur som främjar elevernas välbefinnande, hälsa och gemenskap verkar ha stannat upp, vilket inte enbart förklaras av coronaepidemin. Enligt datainsamlingen har utvecklingen av välfärds- och hälsofrämjandet i gymnasierna stannat upp, och i vissa gymnasier har den till och med minskat. Samtidigt har skillnaderna mellan läroanstalterna ökat.

Inom den grundläggande yrkesutbildningen  upptäcktes ingen motsvarande förändring, och verksamheten som främjar välbefinnande och hälsa har delvis till och med förbättrats.

Motionens andel av studiedagen stärktes

Däremot har mängden motion under studiedagen utökats både i gymnasierna och inom den grundläggande yrkesutbildningen. Ungefär hälften av gymnasierna (62 %) och yrkesutbildningens verksamhetsställen (58 %) uppgav att utrymmena för inomhusmotion utnyttjas under studiedagen också utanför gymnastiklektionerna.

Hälften av gymnasierna och över hälften av yrkesläroanstalterna (58 %) samarbetar med studerandehälsovården för att främja studerandenas fysiska aktivitet.

”Det här är en av de goda nyheterna i vår datainsamling denna gång”, berättar projektchef Kirsi Wiss vid THL. ”En annan god nyhet är att en enskild psykolog eller kurator ansvarade för färre studerande under läsåret 2019–2020 än tidigare.”

THL och Utbildningsstyrelsen samlade in information under hösten 2020. Uppgifter lämnades in av 95 procent av alla gymnasier i Fastlandsfinland (345) och 96 procent av läroanstalterna som ordnar grundläggande yrkesutbildning (336).

Utbildningsstyrelsen informerar om resultaten av datainsamlingen i sitt eget meddelande. 

Källor:

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen lukioissa – TEA 2020. Tilastoraportti 13/2021, THL. (Främjande av välbefinnande och hälsa i gymnasierna – TEA 2020 Statistikrapport 13/2021, THL.)

Kirsi Wiss och andra, Hyvinvoinnin ja terveyden ja edistäminen ammatillisessa perustutkintokoulutuksessa 2020. Tutkimuksesta tiiviisti 18/2021, THL. (Främjande av hälsa och välbefinnande i den yrkesinriktade grundexamensutbildningen 2020. En sammanfattning av forskningen 18/2021 THL)

Tillgången till studerandevårdstjänster försämrades avsevärt i gymnasierna och yrkesläroanstalterna under coronavåren 2020. Meddelande, Utbildningsstyrelsen 11.5.2021.

Webbtjänsten TEAviisari

Mer information

Kirsi Wiss
projektchef
tfn 029 524 7705

Marke Hietanen-Peltola
överläkare
tfn 029 524 7294

Institutet för hälsa och välfärd, THL
[email protected]

Kristina Laitinen
Undervisningsråd
Utbildningsstyrelsen
tfn 029 533 1244
[email protected]
 

Huvudwebbplats Lapset, nuoret ja perheet Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla barn och unga - thlfi-sv skolor - thlfi-sv studerandevårdstjänster - thlfi-sv