Lägre bentäthet hos vuxna som fötts prematurt, jämfört med i fulltid födda syskon

Utgivningsdatum 1.4.2022

Prematur.

Unga vuxna som fötts prematurt med mycket låg födelsevikt (<1500 gram) har lägre bentäthet än syskon födda i fulltid, enligt en nyligen publicerad studie. 

Nytt i sammanhanget var att studiens kontrollgrupp utgjordes av de prematurfödda deltagarnas syskon, samtliga födda i fulltid. Med denna studiedesign kan hänsyn tas till eventuella familjära förväxlingsfaktorer härrörande från genetik och/eller uppväxtmiljö. 

Tidigare studier har visat att individer som fötts prematurt med mycket låg födelsevikt har lägre bentäthet som vuxna, jämfört med obesläktade kontroller. Den aktuella studiens syskondesign kunde visa på liknande skillnader, om än mindre påtagliga. 

-    Våra resultat tyder på att genetiska och miljömässiga faktorer delvis, men inte helt, förklarar de skillnader i bentäthet som tidigare studier påvisat mellan vuxna födda prematurt och kontroller födda efter fullgången graviditet, konstaterar medicine doktor Samuel Sandboge, finska Institutet för hälsa och välfärd (THL). 

Sänkt bentäthet är kopplat till en högre risk för osteoporosfrakturer senare i livet. Den aktuella studien har dock inte undersökt förekomsten av frakturer bland individer som fötts prematurt med mycket låg födelsevikt och det går inte att automatiskt dra slutsatsen att denna grupp skulle ha en ökad frakturrisk. Ytterligare studier behövs för att utreda om så är fallet. Bland faktorer som förbättrar bentäthet återfinns ett tillräckligt intag av kalk och D-vitamin, lämplig fysisk aktivitet samt rökfrihet. 

Studien utfördes i samarbete mellan forskare vid Institutet för hälsa och välfärd (THL), Helsingfors universitet, Helsingfors universitetssjukhus samt Uleåborgs universitet. 77 individer som fötts prematurt med mycket låg födelsevikt samt 70 i fulltid födda syskon deltog i studien. 

Publikation 

“Bone mineral density in very low birthweight individuals – a sibling study” har publicerats i Paediatric and Perinatal Epidemiology.  

Tilläggsinformation

Samuel Sandboge, medicine doktor, [email protected], +358 40 040 5299
Juho Kuula, MD, doktorand, [email protected], +358 40 836 9567

Huvudwebbplats Lapset, nuoret ja perheet pääuutinen - thlfi-sv tutkimusuutinen - thlfi-sv