Lagringen av covid-19-laboratorieresultat i Kanta bör förbättras – skötseln av coronaepidemin kräver samarbete i informationshanteringen
Det är av avgörande vikt att snabbt reda ut misstankarna om covid-19-smitta. Hälso- och sjukvården bör tillsammans med myndigheterna göra sitt bästa för att situationen i Finland ska vara under kontroll så väl som möjligt. För att detta ska vara möjligt behövs aktuell information. Att lagra information som producerats inom hälso- och sjukvården i Kanta-tjänsterna gynnar alla.
Informationshanteringen är effektiv när uppgifterna stöder klienternas och social- och hälsovårdens yrkespersoners behov av information samt främjar den nationella uppföljningen av epidemin och beslutsfattandet. Effektiviteten kan förbättras på många sätt.
Omakanta underlättar rusningen i resultatanmälningarna
Hälso- och sjukvården borde mer effektivt än nu använda tjänsten Omakanta för kommunikation. Medborgaren har möjlighet att kontrollera resultaten från sina egna laboratorieundersökningar samt andra hälsouppgifter som rör en själv i tjänsten Omakanta. Inloggningarna till Omakanta har stigit till upp till 140 000 dagligen, då medborgarna har följt med och sökt upp resultaten från sina covid-19-laboratorieundersökningar.
Lagring utan dröjsmål är en viktig skyldighet
Tillhandahållare av social- och hälsovårdstjänster ska utan dröjsmål lagra patientuppgifter i Kanta-tjänsternas Patientdataarkiv. Genom att påskynda lagringen minskar man mängden onödiga kontakter och oro.
Arkiveringen av uppgifter om covid-19-laboratorieundersökningarna i Kanta-tjänsterna är i många kommuner för långsam, trots att resultaten har blivit färdiga fort. Lagring utan dröjsmål bör säkerställas inom hälso- och sjukvårdens organisationer. THL har också fått kännedom om situationer då klienten inte fått någon som helst information om resultaten via Omakanta-tjänsten eller andra kanaler.
Snabbt lagrad information främjar också vården, då yrkespersonerna får tillgång till aktuell information om de undersökningar som gjorts på patienten och resultaten av dessa.
Den nationella lägesbilden uppstår som en följd av varje yrkespersons arbete
I den nationella uppföljningen av covid-19-epidemin utnyttjas de anmälningar om smittsamma sjukdomar och andra uppgifter som skickats in av laboratorier och enheter inom hälso- och sjukvården samt patientuppgifter som dokumenterats i vården och lagrats i Kanta-tjänsterna. Den nationella uppföljningsinformationen baserar sig huvudsakligen på information från anmälningarna om smittsamma sjukdomar.
Rätt användning av undersökningsbenämningarna stöder uppföljningen
Vid registreringen av uppgifter om laboratorieundersökningar och -resultat används den nationella nomenklaturen för laboratorieundersökningar. I undersökningsnomenklaturen finns nationellt definierade benämningar på covid-19-laboratorieundersökningar, såsom nukleinsyreundersökning och antikroppsundersökning.
I organisationer inom hälso- och sjukvården och i laboratorier är lokala koder i bruk utöver de nationella koderna. Med hänsyn till den nationella uppföljningen är det viktigt att man i uppgifterna som lagras i Kanta-tjänsterna gällande covid-19-laboratorieundersökningar använder uttryckligen de nationella undersökningsbenämningarna.
Om lokala koder används, ska det vid arkiveringen av uppgifter i Patientdataarkivet ändå användas motsvarande nationella koder.
Patientdatasystemen och laboratoriesystemen möjliggör klientens tillgång till information och uppföljning av epidemin
Information om laboratorieresultat ska i enlighet med de gällande nationella bestämmelserna och definitionerna skickas till Kanta-tjänsterna. Från de informationssystem som används i laboratorieverksamheten måste man kunna lagra informationen i Kanta-tjänsterna antingen direkt eller via andra system.
Mer information:
- Laboratorieundersökningar av coronavirus COVID-19
- Kommunförbundet – Nomenklatur för laboratorieundersökningar
- Uppföljning av coronavirusläget
- Anvisning för dokumentation av COVID-19-virusinfektion i patientjournalen (pdf 158 kt)
- Anvisning för dokumentation av COVID-19-virusinfektion inom munhälsovården (pdf 161 kt)
- Meddelande om kodtjänsten 42/2020: Uppdatering av ATC-klassifikationen och nomenklaturen för laboratorieundersökningar med nya koder