Nationella kvalitetsregistren får en gemensam måendemätare – med PROM-mätaren kan patienten bedöma sitt hälsotillstånd

Utgivningsdatum 21.4.2022

I år väljs en gemensam måendemätare för de nationella kvalitetsregistren i THL:s kvalitetsregisterprojekt. Med hjälp av den allmänna måendemätaren kan patienten bedöma sin egen hälsa, funktionsförmåga och livskvalitet med anknytning till hälsan, oberoende av vilka sjukdomar hen har.

Utifrån svaren är det möjligt att bedöma hur väl patienten enligt sin egen bedömning klarar sig med sin sjukdom. Förkortningen PROM, dvs. Patient Reported Outcome Measure, används också för måendemätaren.

Med kvalitetsregistren följer och bedömer man kvaliteten på den klient- och patientgruppsspecifika vården och verksamheten.

”En nödvändig del av bedömningen av vårdkvaliteten är de uppgifter om livskvaliteten och funktionsförmågan som patienterna själva uppger. Dessa uppgifter samlas in med hjälp av PROM-mätare. Valet av den generiska PROM-mätaren är ett av de viktigaste målen för kvalitetsregisterprojektet i år”, säger direktören för kvalitetsregisterprojektet, överläkare Jonna Salonen vid THL.

Behovet av en måendemätare har ökat på fältet

Behovet av att välja en gemensam generisk PROM-mätare för de nationella kvalitetsregistren har ökat på fältet och baserat på enkäter som skickats till effektivitetsexperter.

Valet av mätare framskrider enligt modellen i konceptet för information om arbets- och funktionsförmåga1 från 2021. Mätaren ska lämpa sig väl för olika patientgrupper, så i valet behövs sektorsövergripande samarbete mellan experter inom fältet och medicin. I arbetet strävar man också efter att beakta primärvårdens och socialvårdens behov.

Valet av mätare görs i nära samarbete med kvalitetsregisterprojektets nio partnerskapsregister. Processen inleddes med en behovsbeskrivning som presenterades för THL:s ledningsgrupp i februari 2022.

I följande skede fördjupas mätaralternativen och man lyssnar till experternas synpunkter. Beslutet om vilken mätare som blir vald väntas tidigast under hösten 2022.

”Den mätare som blir vald främjar informationen om effektivitet i den nationella jämförbarheten och hjälper till att rikta hälso- och sjukvårdens resurser till effektiva vårdformer. I det pågående arbetsskedet kartlägger, avgränsar och värderar vi mätaralternativen. En remissrunda om den mätare som vi väljer ordnas på hösten”, konstaterar specialplanerare Liisa Penttinen vid THL, PROM-kontaktperson för de nationella kvalitetsregistren.

Preliminär tidtabell:

  • 2–8/2022 kartläggning, värdering och struktur av mätarna
  • 8–9/2022 öppen remissbehandling
  • 9–10/2022 administrativt beslut om vilken mätare som ska väljas
  • 9–12/2022 förutsättningar för att ta i bruk mätaren och kartläggning av indikatorer

Mer information

Nationella kvalitetsregister för hälso- och sjukvården

Liisa Penttinen
specialplanerare
THL
tfn 029 524 6094

Jonna Salonen
direktör för kvalitetsregisterprojektet, överläkare
THL
tfn 029 524 7171
e-post: [email protected]

Referenser

1 Anttila H, Jeskanen J, Konttinen R m.fl. Työ- ja toimintakykytiedon konsepti. Institutet för hälsa och välfärd, 11/2021.

Huvudwebbplats Sote-palvelujen johtaminen laaturekisterit - thlfi-sv