Personer som upplevt fattigdom har ofta en låg upplevelse av delaktighet – THL:s delaktighetsindikator bidrar till att minska utslagning

Utgivningsdatum 5.11.2021

En person tittar direkt på kameran.

En ny undersökning från THL visar att personer som upplevt fattigdom har klart lägre upplevelser av delaktighet än andra. En låg upplevelse av delaktighet är ett tecken på att en människa riskerar att bli utslagen. 

Upplevelsen av delaktighet berättar bland annat om huruvida en människa upplever att hen har möjligheter att påverka, att hens handlingar har betydelse och att hen hör till en gemenskap som är viktig för hen själv.  

”Upplevelsen av delaktighet hjälper en människa att lösa problem, ger stöd vid motgångar och motiverar till exempel vid rehabilitering, i arbetet och studierna. Den får inte fattigdomen att försvinna, men en person som upplever sig vara delaktig ser fler möjligheter och tror på sina ambitioner”, säger Anna-Maria Isola, forskningschef vid THL.

Den undersökning som nu gjorts visar att den nya delaktighetsindikator som THL utvecklat fungerar utmärkt för att mäta upplevelsen av delaktighet. Under de senaste åren har delaktighetens betydelse för välfärden och i större utsträckning för samhällets funktion lyfts fram inom olika områden i politiken. 

”Upplevelsen av delaktighet har dock inte systematiskt följts i befolkningsundersökningar och konsekvensbedömningar. Vi har alltså ingen heltäckande bild av skillnaderna mellan olika befolkningsgrupper eller effekterna av olika åtgärder. Delaktighetsindikatorn svarar på detta informationsbehov och är färdig att tas i bruk för olika undersökningar”, säger THL:s forskare Lars Leemann.

Delaktighetsindikatorn har valts som en uppföljningsindikator i bland annat statsrådets handlingsplan för de grundläggande och de mänskliga rättigheterna 2020–2023 samt i STEA:s pilotprojekt för indikatorer för konsekvensbedömning.

Den vetenskapliga valideringen av delaktighetsindikatorn visar att den fungerar väl för att mäta upplevelsen av delaktighet

I undersökningen granskades den vetenskapliga giltigheten hos delaktighetsindikatorn på ett systematiskt och mångsidigt sätt, det vill säga man gjorde en vetenskaplig validering där olika metoder användes. Alla etablerade kriterier för vetenskaplig validering visar att indikatorn fungerar mycket bra och mäter det som det är meningen att den ska att mäta, det vill säga upplevelsen av delaktighet.

”De kopplingar som i valideringsundersökningen observerats till indikatorer för upplevelserna av hälsa, ensamhet och livskvalitet stärker vår uppfattning om att upplevelsen av delaktighet är en central faktor för välbefinnandet. Analyserna visar dock att delaktighetsindikatorn inte mäter samma begrepp utan en egen helhet, det vill säga upplevelsen av delaktighet”, berättar Leemann.

De tio påståendena i indikatorn utreder respondentens känsla av samhörighet, hur betydelsefulla personens handlingar är och personens handlingsmöjligheter. Påståendena utgör en koherent helhet – med andra ord är det motiverat att inkludera alla påståenden i frågebatteriet. 

Det är lätt att ta med delaktighetsindikatorn i enkätblanketterna och det går snabbt att svara på den. Eftersom indikatorn inte är bunden till servicesystemet eller en viss kultur kan den användas i stor utsträckning i olika verksamhetsmiljöer och även internationellt. Indikatorn har översatts till olika språk.

”Påståendena i delaktighetsindikatorn ger också en fingervisning om hur man kan öka upplevelsen av delaktighet.  Ekonomiska resurser och påverkningskanaler är viktiga, men upplevelsen av delaktighet kan också ökas med små handlingar, såsom ett respektfullt bemötande och genom att tacka andra”, förklarar Isola.

Delaktighetsindikatorn har utvecklats inom ramen för THL:s koordinationsprojektet Sokra, som finansieras av Europeiska socialfonden.

De 10 påståendena i THL:s delaktighetsindikator: 

  1. Jag känner att min dagliga sysselsättning är betydelsefull
  2. Jag får positiv respons på det jag gör
  3. Jag ingår i en grupp eller en gemenskap som är viktig för mig
  4. Andra människor behöver mig
  5. Jag kan påverka mitt eget liv
  6. Jag känner att mitt liv har ett syfte
  7. Jag försöker eftersträva sådant som är viktigt för mig
  8. Jag får hjälp när jag verkligen behöver det
  9. Jag upplever att man litar på mig 
  10. Jag kan påverka vissa faktorer i min livsmiljö.

Källa

Lars Leemann, Tuija Martelin, Seppo Koskinen, Tommi Härkänen & Anna-Maria Isola (2021) Development and Psychometric Evaluation of the Experiences of Social Inclusion Scale. Journal of Human Development and Capabilities, DOI: 10.1080/19452829.2021.1985440

Mer information

Delaktighetsindikatorn (på finska)

Tidigare forskningsresultat som uppnåtts med hjälp av delaktighetsindikatorn:

Arbetande personer upplever starkare delaktighet och har en högre positiv psykisk hälsa än andra (THL:s meddelande 17.2.2021)

Klart lägre upplevelse av delaktighet hos barn och unga som utsatts för våld av föräldrarna (THL:s meddelande 23.8.2021)

Webbplats för koordinationsprojektet för främjande av social delaktighet – Sokra (på finska)

Kontaktuppgifter

Lars Leemann 
forskare
tfn 029 524 7509
[email protected]

Anna-Maria Isola 
forskningschef
tfn 029 524 7334
[email protected]

Huvudwebbplats Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen tutkimusohjelma1eriarvoisuus - thlfi-sv tutkimusohjelma3hyte - thlfi-sv