Personlig budget kan ge ökad flexibilitet och valfrihet för personer med funktionsnedsättning

Utgivningsdatum 2.12.2021

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning förutsätter att en person med funktionsnedsättning får hjälp och stöd på det sätt som personen själv väljer. För att möjliggöra ett mer individbaserat stöd har flera länder tagit i bruk personlig budget. Det är en modell som innebär att personen med funktionsnedsättningen själv har den viktigaste rollen när det handlar om att planera, välja och genomföra arrangemangen kring hjälp, stöd och tjänster.

Ibruktagandet av en personlig budget förutsätter dock att personen med funktionsnedsättning har tillräckligt med information och kunskap – alternativt ett kunnigt stödnätverk – för att göra valen.

"Personlig budgetering kan öka möjligheterna till flexibilitet och valfrihet, men alla har inte den kunskap eller de nätverk som behövs för att göra informerade val. Behovet av rådgivning och stöd är särskilt viktigt för dem som har begränsad förmåga att fatta beslut", säger THL:s specialforskare Stina Sjöblom.

Möjligheterna och utmaningarna med den personliga budgeten blev tydliga i THL:s och Nordens välfärdscenters (NVC) utredning om sådana handlingsmodeller som omfattar individuellt stöd, såsom personlig budget, stärker verkställandet av FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Man ville i synnerhet granska rättigheten till ett självständigt liv och att vara delaktig i samhället.

Erfarenheter från nordiska länder utnyttjas i reformarbetet av tjänster för personer med funktionsnedsättning

I de nordiska länderna är brukarstyrd personlig assistans det främsta exemplet på stöd för ett självständigt liv och detta används i stor utsträckning. Även inom hjälpmedelstjänsterna finns det exempel på system som liknar den personliga budgeten och som tagits i bruk i de nordiska länderna.

"Under de senaste 30 åren har välfärdstjänsterna i de nordiska länderna blivit allt mer individanpassade. Förändringen har skett såväl som en följd av krav från personer med funktionsnedsättning som ovanifrån, för att organisera välfärdstjänsterna på marknadsbasis och så att individen som konsument ska välja mellan olika leverantörer", berättar NVC:s projektchef Lars Lindberg.

De nordiska länderna har valt olika sätt för att ordna tjänsterna, som grundar sig på idén om personlig budgetering.

"Det finns till exempel skillnader i hur stor del av tjänsterna som produceras av privata företag eller i hurdant stöd individen kan få för att göra sina val.  Det kan finnas stora skillnader mellan alternativen som man kan välja emellan, till exempel beroende på om man bor i en storstad eller ett glesbygdsområde", berättar Lindberg.

Informationen som samlats in från erfarenheter och modeller i de nordiska länderna kommer att utnyttjas för att förnya tjänsterna för personer med funktionsnedsättning i Finland.

I utredningen kom det fram att det redan generellt finns den lagstiftning om ordnande av tjänster som stöder att personer med funktionsnedsättning ska kunna leva självständiga liv, men det har funnits utmaningar med att implementera den i de nordiska länderna. Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning förpliktar oss att söka också nya lösningar", säger Sjöblom.

"Rätt ordnad kan en personlig budget erbjuda möjligheter för att göra individuella val i sådana tjänster som inte tidigare har erbjudit valmöjligheter. Man måste ändå se till att ordna tillräckligt med stöd, så att man med den personliga budgeteringen lyckas uppnå den individuella nyttan som eftersträvas", understryker Sjöblom.

THL:s och NVC:s utredning gjordes som en del av programmet för Finlands  ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2021 och av försöksprojektet med personlig budget.

Mer information

Individuellt stöd och tjänster för personer med funktionsnedsättning – modeller i de nordiska länder

Försöksprojektet för att testa personlig budget för personer med funktionsnedsättning

Reform av funktionshinderservice­lagstiftningen

Kontaktuppgifter

Stina Sjöblom
specialforskare
THL
tfn 029 524 7891
[email protected]

Päivi Nurmi-Koikkalainen
ledande sakkunnig
THL
tfn 029 524 7454
[email protected]

Huvudwebbplats Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen Sote-palvelujen johtaminen Vammaisuus pääuutinen - thlfi-sv vpuutinen - thlfi-sv