Hoppa till innehåll

Primärvården erbjuder allt fler unga stöd och vård för psykisk ohälsa – lagen om terapigaranti träder i kraft i maj

Utgivningsdatum 26.3.2025 0.01 | Publicerad på svenska 27.3.2025 kl. 9.19
Typ:Pressmeddelande

Antalet besök på grund av psykisk ohälsa bland unga har ökat betydligt inom den offentliga hälso- och sjukvården. Under 2023 rapporterades cirka 1,5 miljoner undersöknings- och vårdbesök bland 7–22-åringar på grund av psykisk ohälsa. Besöken gjordes av cirka 175 000 unga.

Primärvårdens betydelse ökar 

Antalet mentalvårdsbesök inom primärvården har ökat med 18 procent sedan 2020 och antalet kunder med 44 procent. Besöken med anledning av psykisk ohälsa koncentreras allt mer till primärvården. Antalet kunder och besök inom den psykiatriska specialiserade sjukvården har hållits på samma nivå som 2020. 

"Utvecklingen går åt rätt håll. Närtjänsterna bör stärkas ytterligare för att barn och unga lättare ska få hjälp med sin psykiska hälsa. Samtidigt kan den specialiserade sjukvården koncentrera sig på att behandla personer med allvarligare symtom", berättar Terhi Aalto-Setälä, överläkare vid THL.  

Vanligt att unga anlitar mentalvårdstjänster 

I barndomen är det vanligare med besök bland pojkar och från och med ungdomen är det vanligare bland flickor. Hela en tredjedel (31 %) av kvinnorna i åldern 18–22 år gjorde mentalvårdsbesök. Motsvarande andel år 2020 var 24 procent. 

"Unga har fått mer tjänster inom mentalvården än tidigare, men efterfrågan har också ökat. Man kan svara på det växande behovet genom att förbättra tillgången till effektiva vårdmetoder", säger överläkare Aalto-Setälä.  


Bland barn och unga som placerats inom barnskyddet var mentalvårdsbesöken betydligt vanligare än bland andra barn och unga. 

En del besök med anledning av psykisk ohälsa görs även privat. Dessutom kan den offentliga hälso- och sjukvården och studerandehälsovården köpa tjänster åt unga inom den privata hälso- och sjukvården. Det finns fortfarande brister i registreringen och ackumuleringen av dessa besöksuppgifter, så mängden varierar i olika välfärdsområden. 

I de granskade besöksuppgifterna ingår också uppgifter från SHVS som inte är heltäckande. Dessutom får barn och unga ersättning från FPA för medicinsk rehabilitering på grund av psykisk ohälsa. 

Rapporteringen av privata aktörers uppgifter till THL:s register utvecklas under de närmaste åren.

Lagen om terapigaranti träder i kraft i maj 

Tillgången till förebyggande och behandling av psykiska problem hos barn och unga inom primärvården och tillgången till stöd för psykisk hälsa inom socialvårdens tjänster på basnivå stärks genom lagstiftning som träder i kraft den 1 maj 2025. Det innebär att korttidspsykoterapi eller annan psykosocial intervention ska inledas senast inom en månad från det att behovet har konstaterats. 

"Reformen är utmanande för välfärdsområdena, men de har beviljats separat finansiering för att öka kompetensen. THL:s roll är särskilt att bedöma om jämlikheten förbättras inom mentalvården för barn och unga", konstaterar Outi Linnaranta, överläkare vid THL. 

Statistiken hjälper välfärdsområdena att bedöma servicebehovet och tillgången till tjänster samt att erbjuda rätt slags stöd. 

Mer information 

Psykisk hälsobaserad forskning och behandling av barn och ungdomar 2023 

Terhi Aalto-Setälä (mentalvårdstjänster)
överläkare
tfn 029 524 7437
fornamn.efternamn@thl.fi 

Outi Linnaranta (mentalvårdstjänster)
överläkare
tfn 029 524 7517
fornamn.efternamn@thl.fi 

Martta Forsell (statistik)
utvecklingschef
tfn 029 524 7974
fornamn.efternamn@thl.fi 

Huvudwebbplats Lapset, nuoret ja perheet Mielenterveys Sote-palvelujen johtaminen tilastouutinen