Rapporterna från diabetesregistret ger information om utvecklingen av diabetesvården

Utgivningsdatum 7.6.2023

Med hjälp av rapporterna från diabetesregistret kan vården av patienterna följas upp både nationellt och i den egna regionen och kommunen.

"Diabetesregistrets rapporter ger information om de centrala resultaten av vården. Informationen är viktig när man bedömer sjukdomens betydelse för servicesystemet samt vården och utvecklingen av den", berättar Saara Metso, specialist i endokrinologi och ansvarig för diabetesregistret.

De senaste rapporterna visar att upp till 89 procent (392 000 patienter) av personer med typ 2-diabetes har en god eller måttlig sockerbalans. Av typ 1-diabetikerna når 59 procent (44 156 patienter) upp till samma behandlingsresultat. 

Det är också viktigt att följa LDL-kolesterolvärdena hos patienter med diabetes. En god behandlingsbalans vad gäller kolesterolvärdena förebygger effektivt hjärt- och kärlsjukdomar, men ändå uppnår endast cirka hälften av alla diabetiker LDL-kolesterolmålet. Under de senaste åren har LDL-kolesterolvärdena hos diabetiker förbättrats hos personer med både typ 1- och typ 2-diabetes, men det finns fortfarande mycket att förbättra. 

En atmosfär som uppmuntrar till utvecklingsarbete

Diabetesregistrets femte nationella kollegiala utvecklingsdag ordnades i Helsingfors 24.5.2023. Med var nästan 200 deltagare från 14 välfärdsområden. Utöver yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården intresserade evenemanget patientföreningar, utbildare inom hälso- och sjukvården, utrustnings- och läkemedelsindustrin samt leverantörer av patientdatasystem.

Deltagarna utvärderade registrets centrala resultat som grupparbeten och presenterade sina centrala observationer för andra grupper. Överläkare i endokrinologi Päivi Rautiainen som deltog i evenemanget ansåg att dagens inkluderande arbetssätt var bra.

"Det rådde en uppmuntrande stämning på den kollegiala utvecklingsdagen. Vi lärde oss mycket av varandra och fick fundera på orsakerna till varför vi har lyckats i vissa frågor och inte i andra. Arbetet fortsätter i de egna enheterna efter dagarna", säger Päivi Rautiainen.

Utvecklingschef Sari Koski vid Diabetesförbundet har deltagit i arbetet med att utveckla Diabetesregistret sedan dess början. "Den inspirerande och målinriktade atmosfär kring Diabetesregistret och runt det för att förbättra vården är beundransvärd. Det skapar förutsättningar för en jämlik och högklassig vård, vilket är väsentligt för personer med diabetes", betonar Sari Koski.

Nya resultat som presenterades på den kollegiala utvecklingsdagen

Saara Metso berättar hur diabetikers proteinuri (U-albkre) presenterades som ny rapportinformation under de kollegiala utvecklingsdagarna. Det är fråga om en enkel och kostnadseffektiv undersökning som gör det lätt att konstatera patienternas ökade risk att insjukna i hjärt- och kärlsjukdomar eller njursvikt. Särskild uppmärksamhet ska fästas vid förebyggande av komplikationer hos dessa patienter.

Enligt rapporterna hade under de senaste två åren U-albkre-prov tagits oftare (75 %) av patienter med typ 1-diabetes än av patienter med typ 2-diabetes (51 %). "Det finns mycket arbete att göra i båda patientgrupperna och därför lyftes förbättringen av mättäckningen för proteinuri fram som ett utvecklingsobjekt under den kollegiala utvecklingsdagen", berättar Metso.

En ny rapport som presenterades under de kollegiala utvecklingsdagarna var också resultaten av sockerbalansen bland barn och unga. Andelen patienter under 16 år i mycket dålig vårdbalans har under det senaste året minskat med över två procentenheter. "En glädjande förbättring av vårdresultaten vittnar bland annat om möjligheterna med att utnyttja ny teknik", berättar Metso. 

Kollegial utveckling är även i fortsättningen en hörnsten i utvecklingen av vårdens kvalitet

Nästa kollegiala utvecklingsdag för diabetesregistret ordnas 28.11.2023 vid THL under kvällen på den Riksomfattande diabetesdagen. Målet är att få med deltagare från alla välfärdsområden.

Nästa år tas ett stort steg i kvalitetsregistrens kollegiala utvecklingsverksamhet, när den första kollegiala utvecklingsdagen för alla kvalitetsregister hålls den 22.5.2024. Enligt THL:s effektivitetsöverläkare Aapo Tahkolan kommer förutom diabetesregistret flera andra kvalitetsregister att delta i evenemanget. Målet är att ge input till målinriktad kollegial utveckling som driver hela vårdkedjan och i synnerhet primärvårdens verksamhet förutom i fråga om diabetes även till exempel i behandlingen av hjärtsjukdomar.

"Diabetesregistrets konceptet för kollegial utveckling har visat klorna som en stark förändringsdrivare inom hälso- och sjukvården. Därtill är det bra att bygga upp ett bredare samarbete med målet att informationen om vårdens kvalitet allt mera ska övergå till att förbättra vårdkvaliteten”, berättar Aapo Tahkola.

Mer om ämnet

Diabetesregistret är ett av THL:s nationella kvalitetsregister (endast på finska)

Bekanta dig med Diabetesregistrets resultat: Rapport från diabetesregistret (endast på finska)

Mer information

Saara Metso
Ansvarig för diabetesregistret
tfn 03-31166406
[email protected]

Aapo Tahkola
Effektivitetsöverläkare
tfn 029 524 8188
[email protected]
Respons och utvecklingsförslag kan skickas per e-post till [email protected]

 

 

Informationshantering inom social- och hälsovården Sote-palvelujen johtaminen Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla kanta - Informationshantering inom social- och hälsovården