Social- och hälsovårdsbranschens koldioxidavtryck är betydande

Utgivningsdatum 13.9.2023

Social- och hälsovården har betydande miljökonsekvenser. Enligt en detaljerad kalkyl som gjorts utifrån material från 2019 utgör social- och hälsovårdsbranschens andel 6,5 procent av Finlands koldioxidavtryck. Andelen är betydande till sin storlek. De största utsläppskällorna är fjärrvärme, bränsle och el, transporttjänster, experttjänster samt mat och inkvartering.

Kalkylen grundar sig på ett omfattande utredningsarbete inom projektet Ekologiskt hållbar social- och hälsovård (EKO-SOTE). I projektet föreslogs nationella styråtgärder för att minska koldioxidavtrycket från social- och hälsovården och stödja den ekologiska hållbarheten.

"För att minska miljökonsekvenserna behövs omfattande nationell styrning som är riktad särskilt till social- och hälsovårdssektorn", säger Saija Iivonen, forskare vid Institutet för hälsa och välfärd (THL).

"Social- och hälsovården förbrukar betydande mängder energi och material, och verksamheten ger upphov till direkta och indirekta utsläpp, vilket har en betydande inverkan på klimatförändringen och uppkomsten av miljöbelastning."

Projektets experter föreslår att det nationella målet för en ekologiskt hållbar social- och hälsovård ska vara "En klimatneutral social- och hälsovård som minimerar miljöbelastningen före 2035". I det inledande skedet skulle styrmekanismen vara att inkludera målet i den riksomfattande strategiska styrningen av branschen. Till det förslag som utarbetats tillsammans med välfärdsområdena och andra aktörer hör också att bilda ett nationellt nätverk som koordineras av social- och hälsovårdsministeriet (SHM), riktad projektfinansiering och uppföljning av branschens ekologiska hållbarhet med hjälp av minimiindikatorer.

"När man granskar hälso- och sjukvårdens miljökonsekvenser är det bra att tänka på helheten. Att förebygga sjukdomar och främja hälsa och välfärd är också de mest effektiva sätten att minska hälso- och sjukvårdens miljöbelastning. Idén om planetär hälsa och välfärd hjälper till att gestalta denna helhet", konstaterar överläkare Mikaela Grotenfelt-Enegren vid enheten Miljöhälsa vid THL.  

Läs mer i VN Teas meddelande

Planetär hälsa och välfärd som grund för hållbar utveckling 

Med planetär hälsa och välfärd avses att människans och naturens hälsa bildar en helhet och oundvikligen är beroende av varandra. THL föreslår i sina påverkansmål att den planetära hälsan och välfärden ska placeras i centrum för beslutsfattandet för att man samtidigt ska kunna främja både människors och hela planetens hälsa och välfärd. 

THL:s påverkansmål

Kontaktuppgifter

Saija Iivonen
forskare
THL
tfn 029 524 8337
e-post: [email protected]

Mikaela Grotenfelt-Enegren
överläkare
THL
tfn 029 524 8418
e-post: [email protected]

Päivi Meriläinen (fr.o.m. 11.9)
specialforskare
THL
tfn 029 524 7826
e-post: [email protected]

Huvudwebbplats Sote-palvelujen johtaminen Ympäristöterveys pääuutinen - thlfi-sv tutkimusohjelma2sote - thlfi-sv tutkimusuutinen - thlfi-sv