Största delen av enheterna med heldygnsomsorg för äldre uppfyller den lagstadgade personaldimensioneringen, sex procent når inte miniminivån

Utgivningsdatum 18.2.2021

I november förra året uppfyllde 94 procent av enheterna med heldygnsomsorg för äldre den lagstadgade personaldimensioneringen. I slutet av förra året var den lagstadgade dimensioneringen 0,5 arbetstagare per klient. Sex procent av enheterna nådde inte minimidimensioneringen. Av de enheter som underskred gränsen sköttes 77 procent av en offentlig serviceproducent.

Siffrorna framgår av THL:s undersökning Uppföljning av äldreomsorgslagen, som innehåller uppgifter om personaldimensioneringen vid 1 532 enheter med heldygnsomsorg för äldre. 

Dimensioneringen omfattar enheter för serviceboende med heldygnsomsorg, ålderdomshem och hälsocentralens enheter för långtidsvård. Uppgifterna samlades in under tre veckor i november 2020.

År 2023 stiger personaldimensioneringen till 0,7

Den lagstadgade personaldimensioneringen inom heldygnsomsorgen för äldre ökar stegvis. När reformen av äldreomsorgslagen trädde i kraft den 1 oktober 2020 var dimensioneringen minst 0,5 arbetstagare per klient. I insamlingen av information i november utreddes hur denna dimensionering har förverkligats. 

Från början av 2021 har personaldimensioneringen varit minst 0,55 arbetstagare per klient och från början av 2022 kommer den att vara minst 0,6 arbetstagare. Slutligen ska dimensioneringen vara 0,7 den 1 april 2023. 

Enligt undersökningen har man för början av övergångsperioden anställt i synnerhet personer som arbetar inom stödtjänsterna, såsom vård- och anstaltsbiträden samt omsorgsassistenter och annan assisterande personal. Antalet närvårdare och sjukskötare har inte ökat. Totalt har antalet anställda ökat med 1 120.

Målet med lagreformen var att säkerställa att vårdpersonalen har mer tid att arbeta med klienterna.

”Resultaten visar att detta har lyckats. Enheterna har anställt mer stödarbetskraft för städning, mat- och klädvård. I praktiken ger detta vårdpersonalen mer tid för det egentliga klientarbetet. Å andra sidan är det fortfarande långt kvar tills målet med 0,7 uppnås”, säger Hanna Alastalo, ledande forskare vid THL.

”För de boende innebär det ökade antalet anställda att vårdarna har mer tid för dem. Vårdarna har tillräckligt med tid för att möta den äldre personen utan brådska och svara på de individuella behoven. Detta bidrar med innehåll och hemtrevnad till den äldre personens liv”, säger Alastalo.

I och med att den lagstadgade dimensioneringen fortsätter att öka måste man i år anställa fler personer och dessa måste uttryckligen vara yrkesutbildade inom vårdarbetet. Rekryteringen försvåras av en stram rekryteringssituation. 

”Nästan i hela landet är det svårt att anställa yrkesutbildade personer. Det råder brist på utbildad arbetskraft”, säger Sari Kehusmaa, ledande sakkunnig vid THL.

Enligt Kehusmaa är situationen svårast 2022, då över 80 procent av enheterna kommer att behöva extra arbetskraft för att uppnå den lagstadgade dimensioneringen. 

”Man bör förbereda sig på detta genom att öka utbildningen”, säger Sari Kehusmaa.

Sammanlagt behövs över 30 000 nya yrkesutbildade för äldreomsorgen före 2030 på grund av pensioneringar och skärpt personaldimensionering.

THL publicerar för första gången uppgifter om hur personaldimensioneringen förverkligas specifikt för varje vårdenhet

  • Genom undersökningen Uppföljning av äldreomsorgslagen följer man upp förändringar i personaldimensioneringen, verksamhetspraxisen och ledning vid enheterna för äldreomsorg. 
  • Uppföljningen har gjorts sedan 2013. Nu publiceras för första gången uppgifter om personaldimensioneringen vid enheter med heldygnsomsorg för äldre specifikt för varje enhet.
  • Verksamhetsenheterna ombeds ge uppgifter om varje yrkesgrupps arbetstider på dygnsnivå under uppföljningstiden. Arbetstiden är indelas i indirekt stödarbete och direkt vårdarbete.
  • THL beräknar enhetens personaldimensionering. 
  • Uppgifterna är täckande. I november 2020 deltog 98 procent av enheterna i informationsinsamlingen. 
  • I år görs enkäten två gånger, i maj och november. THL utvecklar tillsammans med serviceproducenterna en automatisk dataöverföring direkt från datasystemen. 
  • Resultaten utnyttjas i stor utsträckning i utvecklingen och uppföljningen av äldreomsorgen. Flera aktörer, såsom övervaknings- och statistikmyndigheter, ministerier och forskare, använder informationen för att utvärdera äldreomsorgen.

Mer information

Databas om hur personaldimensioneringen förverkligats (Toteutunut henkilöstömitoitus) (på finska)

Uppföljning av äldreomsorgslagen

Kontaktuppgifter

Sari Kehusmaa
ledande expert
THL
tfn 029 524 7914
[email protected]

Hanna Alastalo
ledande forskare
THL
tfn 029 524 8609
[email protected]

Huvudwebbplats Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen Ikääntyminen Sote-palvelujen johtaminen Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla pääuutinen - thlfi-sv tutkimusuutinen - thlfi-sv