THL: höstvinterns boosterdoser av coronavaccin rekommenderas inte för tillfället för social- och hälsovårdspersonal

Utgivningsdatum 3.10.2022

Institutet för hälsa och välfärd (THL) rekommenderar inte för tillfället höstvinterns boosterdoser av coronavaccin för grundfriska personer inom social- och hälsovården. Risken för en allvarlig coronasjukdom orsakad av omikronvarianter som just nu cirkulerar är mycket liten för vuxna i arbetsför ålder som vaccinerats och är grundfriska. 

För närvarande finns det inte tillräckligt med forskningsdata som stöder vaccination av boosterdoserna för social- och hälsovårdspersonalen.

”Som boosterdos rekommenderas variantskräddarsydda vaccin för att utöka skyddets immunologiska grund. Vi vet dock ännu inte hurdant skydd de ger mot smitta jämfört med de ursprungliga vaccinpreparaten och vilken effekt detta eventuellt skulle ha på sjukfrånvaron", säger Merit Melin, forskningschef vid THL. 

Det skydd som social- och hälsovårdspersonal får mot smitta och smittsamhet kan i bästa fall också indirekt skydda patienter och boende på vårdinrättningar. De ursprungliga coronavaccinpreparatens skydd mot smitta är dock endast måttligt och kortvarigt, dvs. ett par månader. 

Många har redan hybridimmunitet

I THL:s undersökningar har man observerat att en stor del av befolkningen har antikroppar som berättar om coronavirussmitta. Andelen smittade ökade under våren och sommaren 2022. 

Förekomsten av antikroppar har undersökts vid THL i serumprov som togs av 1–17-åringar för andra laboratorieundersökningar än sådana som gäller coronasjukdom på HUSLAB. I 73 procent av de prov som togs i maj hittades antikroppar som berättar om coronavirussmitta.

Andelen smittade vuxna har bedömts i en befolkningsundersökning som genomförts med slumpmässigt urval. I 27 procent av proven från 18–84-åringar som deltog i undersökningen i mars inom HUS hittades antikroppar som berättar om coronavirussmitta. I maj-juni hittades antikroppar hos 35 procent av alla som deltog i undersökningen inom HUS och fyra andra sjukvårdsdistrikt. I de yngre åldersgrupperna hittades antikroppar som berättar om smitta till en större del. 

Antikroppar förekom i olika åldersgrupper i maj-juni enligt följande:

  • 18–29-åringar 55% (n=66)
  • 30–44-åringar 46 % (n=196)
  • 45–64-åringar 36 % (n=519)
  • 65–85-åringar 28 % (n=464)

"Eftersom andelen smittade under omikronvågen våren 2022 har blivit stor särskilt i de yngsta åldersgrupperna, har en mycket stor del av dem som fyllt 12 år hybridimmunitet som bildats som en samverkan av coronavirussmitta och vaccination. Hybridimmuniteten är kraftigare och identifierar olika virusvarianter i större utsträckning än det skydd som uppkommit enbart till följd av smitta eller vaccination", förklarar Melin. 

Det finns ännu inga forskningsrön om att variantpreparaten har en bättre effekt

En del av de europeiska länderna rekommenderar boosterdoser för social- och hälsovårdspersonal i höst. 

"Som stöd för besluten finns det inga forskningsrön om att variantpreparaten har en bättre effekt än originalpreparaten. Rekommendationerna grundar sig på en önskan om att variantpreparaten skulle vara effektivare för att förebygga smitta", säger Hanna Nohynek, överläkare vid THL. 

"THL ger sin rekommendation om boostervaccination på medicinska grunder", betonar Nohynek. 

Om en person inom social- och hälsovården på grund av sin ålder eller grundsjukdom hör till målgruppen för boosterdoser under höstvintern 2022, rekommenderas boostervaccin på samma sätt som för andra som hör till målgruppen. 

Det lönar sig att ta vinterns boostervaccin i november-december

THL rekommenderar under höstvintern en ny boostervaccination mot corona för alla som fyllt 65 år, personer som fyllt 18 år och hör till medicinska riskgrupper samt personer som fyllt 12 år och som har kraftigt nedsatt immunförsvar. Boostervaccinet kan tas när det har gått minst tre månader sedan föregående vaccination eller insjuknande i corona. 

"Tilläggsskyddet som fås genom vaccination påverkas också av den immunitet som bildats tidigare. Om det har gått en kort tid sedan den tidigare vaccinationen eller smittan, dvs. några månader, återstår fortfarande immunitet som bildats tidigare. Då kan boostervaccinens stöd och tilläggsskydd mot smitta bli litet", berättar Melin.

Vi rekommenderar att vinterns boostervaccin tas samtidigt som influensavaccinet. Influensavaccinationerna ges vanligen i november-december. Det lönar sig att ta boostervaccinet före slutet av detta år. 

Vid boostervaccinationer används i första hand variantskräddarsydda preparat. THL rangordnar inte olika variantpreparat. De alla utvidgar den immunologiska grunden för vaccinationsskyddet och förebygger effektivt en allvarlig coronasjukdom. 

På basis av undersökningar som hittills gjorts har man med omikronskräddarsydda vaccinpreparat uppnått något högre mängder neutraliserande antikroppar mot omikron jämfört med det ursprungliga vaccinpreparatet hos dem som tidigare hade fått tre vaccindoser av det ursprungliga preparatet. Mängden antikroppar som neutraliserar omikron var dock låg jämfört med antikroppar som neutraliserar det ursprungliga viruset.

THL:s tidigare rekommendationer om coronavaccinens grundserie och boostervaccinationerna är fortfarande i kraft. Rekommendationerna om coronavaccin grundar sig på gemensamma bedömningar av den nationella expertgruppen för vaccinationsfrågor (KRAR) och THL.

Kommunerna ansvarar för att ordna vaccinationerna och informerar om var och när man kan få coronavaccin. 

THL följer coronasituationen och ändrar vid behov sina vaccinationsrekommendationer på medicinska grunder.

Mera information:

Merit Melin
forskningschef
THL
[email protected]

Hanna Nohynek
överläkare
THL
[email protected]

Serologisk befolkningsundersökning om coronaepidemin

Huvudwebbplats Infektiotaudit ja rokotukset korona_sv - thlfi-sv koronavirus_sv - thlfi-sv vaccinationer - thlfi-sv