THL publicerade scenarier för hur rökning och alkoholkonsumtion kan komma att påverka folkhälsan under de kommande tio åren

Utgivningsdatum 13.1.2025 0.01 | Publicerad på svenska 16.1.2025 kl. 10.05
Nyhet

Institutet för hälsa och välfärd (THL) utredde genom olika scenarier hur sjukdomar förknippade med rökning och alkoholkonsumtion kan komma att utvecklas. Enligt dem kan en minskning av rökning och alkoholkonsumtion avsevärt förbättra finländarnas hälsa.

”Politiska beslut har stor betydelse för utvecklingen av folkhälsan. Ju mer man satsar på att minska rökning och alkoholkonsumtion, desto mer förbättras befolkningens hälsa och människoliv räddas. Konkreta åtgärder, såsom begränsning av tillgången till tobaksprodukter och alkoholdrycker och regelbundna skattehöjningar, kan avsevärt minska sjukligheten", konstaterar Otto Ruokolainen, specialsakkunnig vid THL.

Rökning och alkoholkonsumtion är centrala riskfaktorer för många folksjukdomar, såsom cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och leversjukdomar.

Om Savuton Suomi-målet uppnås kan man undvika över 6 000 nya fall av KOL och nästan 3 000 nya fall av kranskärlssjukdom

I THL:s undersökning bedömdes hur förekomsten av rökning påverkar sjukligheten i fyra olika scenarier under åren 2025–2034. 

Rökning har minskat betydligt bland finländarna under de senaste årtiondena. Å andra sidan har nedgången avtagit, vilket visar att den positiva utvecklingen inte nödvändigtvis fortsätter av sig själv utan ytterligare åtgärder.

Syftet med Finlands tobakslag är ett rökfritt och nikotinfritt Finland. Om målet uppnås kommer under fem procent av den vuxna befolkningen år 2030 att dagligen använda tobaks- och nikotinprodukter som omfattas av tobakslagen. För närvarande är andelen 16 procent. 11 procent röker dagligen.

”Ett effektivt sätt att minska rökningen och sjuklighet relaterad till den är att begränsa tillgången till tobak. Det lyckas till exempel med regelbundna skattehöjningar, genom att höja åldersgränsen för försäljning till 20 år och genom att systematiskt minska antalet försäljningsställen", berättar Ruokolainen.

Om rökningen minskar i nuvarande takt uppskattar THL att cirka 7 000 personer insjuknar i lungcancer, 35 000 i KOL och 175 000 i kranskärlssjukdomar i Finland under åren 2025–2034. I förhållande till den nuvarande minskningen av rökning förutspår THL att sjukligheten i samband med rökning kan utvecklas på följande sätt i andra situationer:

  • Uppnåendet av Savuton Suomi 2030-målet kan undvika över 1 000 nya fall av lungcancer, över 6 000 fall av KOL och nästan 3 000 fall av kranskärlssjukdom.
  • Om Savuton Suomi-målet uppnås först 2034 kan man undvika 750 fall av lungcancer, cirka 4 000 fall av KOL och nästan 2 000 fall av kranskärlssjukdom.
  • Om förekomsten av rökning avstannar på nuvarande nivå uppkommer enligt undersökningen cirka 150 nya fall av lungcancer, över 1 000 nya fall av KOL och över 600 nya fall av kranskärlssjukdom. 

Om man lyckas minska alkoholkonsumtionen ytterligare kan man undvika tusentals nya insjuknanden förknippade med alkoholkonsumtion

THL:s andra undersökning presenterar tre möjliga utvecklingsförlopp för alkoholkonsumtionen och utvecklingen av hälsoproblem i anslutning till den under 2024–2033.

Alkoholkonsumtionen har minskat under de senaste 15 åren. Betydande förändringar i de politiska åtgärderna, såsom ökad tillgång till alkohol, kan bromsa upp denna goda utveckling, stoppa den eller få konsumtionen att börja öka.

THL förutspår att det kommer att inträffa knappt 56 000 nya insjuknanden förknippade med alkoholkonsumtion på tio år om konsumtionen minskar i nuvarande takt. I förhållande till detta kan sjukdomsfrekvensen utvecklas på följande sätt:

  • Om alkoholkonsumtionen stannar upp på 2024 års nivå kommer det att uppstå nästan 5 000 fler nya insjuknanden förknippade med alkoholkonsumtion.
  • Om alkoholkonsumtionen ökar kommer det att uppstå nästan 11 000 fler nya insjuknanden förknippade med alkoholkonsumtion.

”Med tanke på hälsan är det mycket fördelaktigt att få alkoholkonsumtionen att minska ytterligare. De politiska beslutsfattarna bör avstå från nya reformer som främjar alkoholhandeln", säger Pia Mäkelä, forskningsprofessor vid THL.

Resultaten stöder tidigare forskningsrön om att man genom att påverka levnadsvanorna också påverkar antalet som insjuknar. Detta har stor betydelse för befolkningens hälsa och nationalekonomin.

I en ny tjänst som publiceras i år förutses hälsoutvecklingen välfärdsområdesvis

THL publicerar i år Terveyden tulevaisuuskuva-webbtjänsten, där välfärdsområdena kan granska scenarier förknippade med rökning och alkoholkonsumtion inom sitt eget område. Tjänsten presenterar också scenarier relaterade till blodtryckssjukdom och fetma områdesvis, samt andra hälsoprognoser. THL informerar närmare om tjänsten och dess publicering i början av året.

Undersökningarna har gjorts inom Finlands program för hållbar tillväxt (RRP). Programmet finansieras genom EU:s återhämtningsinstrument. Finlands program för hållbar tillväxt stöder en ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar tillväxt. THL har fått finansiering av engångskaraktär för programmet för hållbar tillväxt från EU:s återhämtningsinstrument (Next Generation EU).

Mer information:

Otto Ruokolainen
specialsakkunnig
THL
tfn 029 524 6241
[email protected] 

Pia Mäkelä
forskningsprofessor
THL
tfn 029 524 7159
[email protected]

Alkoholi, tupakka ja riippuvuudet Huvudwebbplats Kansantaudit Sote-palvelujen johtaminen rrp