THL publicerar uppgifter om personaldimensioneringen inom barnskyddet: genomförs i genomsnitt väl, den regionala variationen är stor
Största delen av kommunerna och samkommunerna uppfyller den lagstadgade personaldimensioneringen inom barnskyddet, det vill säga 35 klienter per socialarbetare. Den regionala variationen är dock stor och endast cirka hälften av socialarbetarna bedömde att det egna klientantalet var inom de lagstadgade gränserna.
Dessa uppgifter framgår av THL:s kommunenkät som genomfördes i maj 2022. Resultaten beskriver situationen i maj 2022, då lagen om personaldimensionering inom barnskyddet hade varit i kraft i 5 månader.
Med hjälp av enkäten som i fortsättningen ska genomföras två gånger per år ska man följa upp ordnandet av socialarbetet för barnfamiljer enligt socialvårdslagen och hur personaldimensioneringen inom barnskyddet genomförs i kommunerna. Enkäten består av två delar. Den ena riktar sig till de ledande tjänsteinnehavarna inom barnskyddstjänsterna och den andra till de socialarbetare som arbetar med klienter.
Skillnaderna i personaldimensioneringen mellan regionerna och arbetstagarna ska beaktas
Från och med början av 2022 har socialarbetare samtidigt fått ha högst 35 barn som klienter. Från och med början av 2024 får antalet klienter vara högst 30. Målet är att man genom att minska socialarbetarnas arbetsbörda förbättrar deras möjligheter att utföra socialarbete som är i barnens bästa intresse.
"Även om personaldimensioneringen enligt vår enkät i genomsnitt genomförs väl, förekommer det stora variationer i klientantalet inom olika områden och mellan enskilda socialarbetare. I enskilda kommuner var personaldimensioneringen som minst två och som störst 50", berättar THL:s specialsakkunnig Martta Forsell.
Socialarbetarnas klientantal varierade till exempel beroende på om de hade andra klienter än klienter inom barnskyddet, och då var dimensioneringen lägre än genomsnittet.
Socialarbetarna förhåller sig motstridigt till personaldimensioneringen
Ungefär hälften av socialarbetarna var oroade över de oplanerade konsekvenserna av lagen, såsom att klientrelationen inom barnskyddet kommer att avslutas alltför tidigt så att man håller sig till klientdimensioneringen.
Hälften bedömde dock att den nuvarande klientdimensioneringen stöder barnets möjlighet att bli hörd, ger bättre möjligheter än tidigare att träffa klientbarnen samt stöder nätverksarbete och aktuell dokumentation.
Både socialarbetarna och de ledande tjänsteinnehavarna ansåg att personaldimensionering i allmänhet är viktigt och önskade att den även ska omfatta familjesocialarbetet och eftervården av myndiga personer.
"Socialarbetarna verkar förhålla sig motstridigt till personaldimensioneringen. För en del har det möjliggjort att man kan koncentrera sig på barnets bästa, men en del är oroade över de konsekvenser som personaldimensioneringen medför. Personaldimensioneringen tjänar inte sitt syfte om den till exempel innebär att klientrelationerna avslutas för tidigt för att man ska kunna uppnå målvärdet", bedömer Laura Yliruka, utvecklingschef vid THL.
Personaldimensionering är ett, men inte det enda sättet att trygga att barnen får ett bättre skydd
Enligt Yliruka är personaldimensioneringen allt annat än någon enkel mätare för uppföljningen av belastningen på socialarbetarna inom barnskyddet.
"Om en socialarbetare också har andra uppgifter kan arbetsbördan vara stor även om personaldimensioneringen uppfylls. Till exempel också i vilken fas barnskyddsprocessen befinner sig har en betydande inverkan på hur belastande arbetet är", säger hon.
"Personaldimensioneringen är dock ett av de viktigaste sätten att säkerställa ett bättre skydd för barnen – det är inte meningen att den ska vara det enda. I lagen konstateras att det faktiska antalet klienter ska ställas i relation till den arbetsmängd som de olika klientrelationerna kräver. Huvudsaken är att socialarbetarna har möjlighet att sköta sin grundläggande uppgift, det vill säga uppgiften med att skydda barnet", fortsätter hon.
THL:s uppföljning fortsätter som en del av projektet Skydd NU! Konsekvenserna av barnskyddslagens klientdimensionering (thl.fi). Utöver enkäterna följer man upp dimensioneringen och bedömer dess konsekvenser genom intervjuer med välfärdsområdena. Man strävar också efter att granska barnskyddets funktion som en del av ett mer omfattande servicesystem.
Mer information
Skydd NU! Konsekvenserna av barnskyddslagens klientdimensionering (thl.fi, på finska)
Laura Yliruka
utvecklingschef
THL
040 739 2454
[email protected]
Martta Forsell
specialsakkunnig
THL
029 524 7982
[email protected]