THL rekommenderar att den tredje dosen coronavaccin tidigareläggs – riskgrupper kan erbjudas vaccin med 3–4 månaders mellanrum 

Utgivningsdatum 20.12.2021

THL rekommenderar att den tredje dosen coronavaccin tidigareläggs. Enligt den nuvarande rekommendationen kan personer som fyllt 60 år samt andra, tidigare definierade riskgrupper få den tredje vaccindosen 3–4 månader efter den andra. Personer under 60 år som inte tillhör någon riskgrupp kan få den tredje vaccindosen 4–6 månader efter den andra. Den tidigare rekommendationen var 5–6 månaders vaccinationsintervall för alla ovan nämnda grupper.

Den nya rekommendationen grundar sig på den senaste information om omikronvarianten.

”Omikron har spridit sig mycket snabbt och effektivt på olika håll i världen. Preliminära studier visar att två vaccindoser inte ger lika bra skydd mot lindrig sjukdom jämfört med tidigare coronavirusvarianter”, berättar THL:s överläkare Hanna Nohynek

De tredje vaccindoserna borde ges i snabb takt i enlighet med den nationella coronavaccinationsstrategin och vaccinationsordningen i statsrådets förordning, det vill säga från den äldsta åldersgruppen till den yngsta. På det regionala planet bör man se till att vaccinationen framskrider flexibelt i den här ordningen. Vaccinationerna ordnas av kommunerna, som meddelar om sina vaccinationsscheman regionalt. 

”De som fyllt 60 år och andra riskgrupper ska prioriteras när man ger den tredje dosen av coronavaccinet. Påfyllnadsdoserna för personer som inte tillhör riskgrupper får inte fördröja den tredje dosen för äldre och andra som löper risk för allvarlig sjukdom, eftersom risken för allvarlig sjukdom är låg hos yngre åldersgrupper som fått två doser vaccin. Kommunerna måste också garanteras tillräckliga resurser för att det ska vara möjligt att ge den tredje dosen i rask takt”, säger Mia Kontio, ledande expert vid THL.

THL:s rekommendation grundar sig på det utlåtande som den nationella expertgruppen för vaccinationsfrågor (KRAR) gett vid sitt möte 16.12.2021. Rekommendationen följer anvisningarna från Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC) och Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA).

Målet är att trygga sjukvårdens bärkraft

En rätt liten del av Finlands befolkning har haft en coronavirusinfektion, uppskattningsvis färre än en av tio. Dessutom finns det åtskilliga helt ovaccinerade över 12-åriga personer i Finland, närmare bestämt över en halv miljon.

Det är fortfarande osäkert vilket skydd den finländska befolkningen har mot omikronvarianten i dagsläget, och det behövs mer information om hur allvarliga sjukdomsbilder varianten orsakar. Enligt preliminära internationella uppgifter orsakar omikron en lindrig sjukdomsbild hos majoriteten av dem som vaccinerats två gånger. Två vaccindoser förhindrar dock inte i tillräcklig grad att viruset sprids.

”Situationen möjliggör en snabb spridning. Även om endast en liten del av de smittade skulle få en svår sjukdomsbild som kräver sjukhusvård, kan en kraftig epidemivåg äventyra hälsovårdens bärkraft”, säger Nohynek.

Svåra sjukdomsbilder förhindras bäst genom att förbättra vaccinationstäckningen för den första och andra vaccindosen hos vuxna och genom att snabbt och i stor omfattning ge påfyllnadsdoser till riskgrupperna. För att förebygga en enskild coronasmitta som leder till sjukhusvård krävs det tio gånger fler äldre personer som fått en tredje dos än sådana personer som fått de två vanliga doserna. Siffrorna är betydligt högre ju yngre personer det handlar om.

”Med tanke på hanteringen av epidemin skulle det vara oerhört viktigt att höja vaccinationstäckningen för den första och den andra dosen. Finland får nya partier vaccin i jämn takt före och efter årsskiftet. Det innebär att de finns tillräckligt med vaccin för alla, även för dem som får dos ett och två”, säger Kontio.

Påfyllnadsdosen skyddar mot omikron

I Storbritannien har man utvärderat hur effektiva coronavaccinerna är mot omikronvarianten, även de vacciner som används i Finland. Enligt en studie som gjorts av Storbritanniens folkhälsoinstitut (UK Health Security Agency), Imperial College och Oxfords universitet förefaller vaccinationsskyddet vara sämre mot omikron än mot deltavarianten. 

”Ett halvt år efter den andra dosen av coronavaccin hade vaccinationsskyddet mot lindrig sjukdom förorsakad av omikron sjunkit till 34 procent, medan det fortfarande var 64 procent mot delta”, berättar Nohynek.

Enligt studien ökade skyddet mot lindrig sjukdom förorsakad av omikron till 76 procent efter den tredje vaccindosen. Skyddet mot deltavarianten ökade upp till 93 procent efter den tredje vaccindosen. 

”Omikronvarianten kan kringgå det skydd mot smitta som baserar sig på antikroppar. Vi kan förbättra skyddet åtminstone tillfälligt genom att öka antalet antikroppar med en tredje vaccindos”, säger Merit Melin, forskningschef vid THL. 

Utifrån nuvarande forskningsrön kan man ändå konstatera att den cellulära immuniteten och således skyddet mot allvarlig sjukdom ser ut att vara god också med två vaccindoser.

Mer information:

Hanna Nohynek
överläkare
THL
[email protected] 

Mia Kontio
ledande expert
THL
[email protected] 

Merit Melin
forskningschef
THL
[email protected] 
 

Huvudwebbplats Infektiotaudit ja rokotukset korona - thlfi-sv pääuutinen - thlfi-sv