THL rekommenderar effektivering av coronavaccinationsskydd för äldre och riskgrupper under hösten 

Utgivningsdatum 2.9.2022

Institutet för hälsa och välfärd (THL) rekommenderar en ny boostervaccination mot corona i höst
för alla som fyllt 65 år, alla som fyllt 18 år och hör till medicinska riskgrupper samt alla som fyllt 12 år och som har kraftigt nedsatt immunförsvar.  

En boosterdos kan undantagsvis ges även till andra personer som fyllt 18 år av särskilda skäl på basis av individuell prövning och riskbedömning, till exempel på grund av en utstationering eller för en resa på grund av kraven i destinationslandet.  

Boostervaccinet kan tas under den kommande höstperioden när det har gått minst tre månader sedan föregående vaccination eller insjuknande i corona. Det rekommenderas inte att ta vaccinationen genast i september, utan senare på hösten vid samma besök som influensavaccinet tas. 

Skillnaden jämfört med tidigare är att det i fråga om målgrupperna för boosterdosen inte längre spelar någon roll hur många vaccin personen tidigare har fått eller hur många gånger personen eventuellt har haft corona. 

"Det är fråga om riktad boostervaccination som upprätthåller skyddet mot en allvarlig sjukdom och dödsfall samt eventuellt utvidgar skyddets immunologiska grund", beskriver THL:s överläkare Hanna Nohynek.  

THL:s rekommendation grundar sig på den gemensamma bedömningen av den nationella expertgruppen för vaccinationsfrågor (KRAR) och THL.  

Vaccinskyddet mot en allvarlig sjukdom bevaras länge hos grundfriska personer under 65 år

THL:s tidigare rekommendationer om coronavaccinets grundserie och boostervaccinationerna är fortfarande i kraft. 

"Enligt tidigare rekommendation är den vaccinationsserie som erbjuds grundfriska 18–59-åringar tre doser. För 60–64-åringar är rekommendationen fyra doser i enlighet med rekommendationen från juli. Den nya rekommendationen om boostervaccin som rekommenderas denna höst gäller alltså endast personer som fyllt 65 år och medicinska riskgrupper", säger Nohynek.

För riskgrupperna är det skäl att effektivera skyddet mot en allvarlig sjukdomsform. Skyddet försämras långsamt. De äldsta och mest sårbara åldersgrupperna har fått sin senaste boosterdos på våren, varvid det på hösten kommer att ha gått 5–7 månader sedan deras föregående vaccindos.  

De vaccindoser som tidigare rekommenderats för grundfriska personer under 65 år ger å sin sida fortfarande ett utmärkt skydd mot en allvarlig sjukdom. I den delen av befolkningen finns det också mycket skydd som orsakas av coronainfektion. 

"Enligt forskningsdata får grundfriska vuxna i arbetsför ålder skydd mot en allvarlig sjukdom i åtminstone nio månader av minst två vaccindoser och en genomgången sjukdom eller av tre vaccindoser. Skyddet hålls under denna tid på nästan samma nivå som efter vaccinationen. Det finns fortfarande ett betydande skydd även efter nio månader", berättar Nohynek.

Vaccination mot corona och influensa samtidigt 

En eventuell säsongsvariation av coronaviruset kan öka antalet fall i slutet av hösten eller vid årsskiftet. För närvarande är omikron BA.4/5 den dominerande varianten. Det är möjligt att till exempel BA.2.75 eller någon annan blir en dominerande variant antingen på grund av större smittsamhet eller genom att kringgå det skydd som tidigare vaccin och infektioner ger mot smitta.  

För boosterdoserna kan man använda ursprungliga vaccin eller skräddarsydda vaccin för olika varianter när de finns tillgängliga. 

Kommunerna ansvarar för att ordna vaccineringen. 

"Hälso- och sjukvårdens resurser är begränsade, så det är viktigt att en så stor del som möjligt av höstens coronavaccinationer ges i samband med influensavaccinationerna", säger THL:s ledande expert Mia Kontio

Influensavaccinationerna ges vanligen i november-december. 

Riskgrupperna på grund av långtidssjukdomar och målgrupperna för vaccinationerna är nästan likadana vid influensa och corona. Åldern är den största riskfaktorn för en allvarlig coronavirussjukdom, risken ökar tydligt från och med 70 år enbart på grund av åldern. Influensavaccin rekommenderas för alla som har fyllt 65 år.  

"Åldersgränsen på 65 år för grundfriska som sammanfaller med influensavaccinationerna underlättar det praktiska vaccinationsarbetet. Den innehåller också en säkerhetsmarginal jämfört med åldersgränsen på 70 år", säger Nohynek. 

Mera forskningsdata om vaccin för olika varianter väntas

Skräddarsydda vaccin för olika varianter utvidgar immuniteten jämfört med vaccin som grundar sig på den tidigare Wuhan-stammen. Hittills finns det dock mycket begränsad klinisk information om dem. 

Man vet inte ännu hur väl vaccinen för olika varianter skyddar mot coronasmitta. De förväntas inte ha något betydligt bättre skydd mot en allvarlig sjukdom orsakad av variantvirus jämfört med de ursprungliga vaccinen. Därför rekommenderas inte boosterdoser separat för yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården. 

THL och KRAR följer upp forskningsdata och bevis som samlas in om vaccin för olika varianter och bedömer senare på basis av detta om det finns behov av boostervaccination av yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården och av den närmaste kretsen till riskgrupperna.

THL uppdaterar vaccinationsrekommendationerna för barn och unga när KRAR:s underarbetsgrupp för barn får sitt eget grundläggande förslag färdigt. Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) har tills vidare inte godkänt försäljningstillstånd för användning av coronavaccin för barn under 5 år. 

EMA:s beslut om försäljningstillstånd för skräddarsydda vaccinpreparat för olika varianter väntas i början av september. THL informerar senare om vilka vaccin som används i höstens boosterdoser och när nya doser coronavaccin kommer till Finland. 

THL följer upp coronasituationen och ändrar vid behov sina vaccinationsrekommendationer. 

Mera information: 

Mia Kontio
ledande expert
THL
[email protected]

Hanna Nohynek 
överläkare 
THL 
[email protected]

Huvudwebbplats Infektiotaudit ja rokotukset korona_sv - thlfi-sv koronavirus_sv - thlfi-sv vaccinationer - thlfi-sv