THL:s nationella rekommendationer om coronavaccinationer har en stabil grund – läs en sammanställning av bakgrundsfaktorerna
THL rekommenderar för närvarande att personer som fyllt 65 år och personer som hör till medicinska riskgrupper under höstvintern tar ett boostervaccin mot coronaviruset. Dessa personer löper den största risken för allvarlig coronasjukdom.
Rekommendationen gäller inte friska vuxna under 65 år: de har fortfarande ett bra skydd mot allvarlig sjukdom och risken för svår sjukdom är liten.
THL:s rekommendationer om coronavaccinationer grundar sig på en medicinsk och epidemiologisk bedömning av vaccinationernas effekter på befolkningsnivå samt på den nationella vaccinationsstrategin.
Vi har sammanställt grunderna för våra rekommendationer. I listan förklaras följande bakgrundsfaktorer:
- sjukdomsbördan och belastningen på sjukvården
- fördelar och nackdelar med vaccination för individen och samhället
- vaccinernas säkerhet och möjliga biverkningar
- situationen i andra länder.
Rekommendationer gällande coronavaccinationer för vuxna
Sjukdomsbördan och belastningen på sjukvården
Coronasjukdom orsakad av varianter av omikron sprids nu allmänt och symtomfria infektioner och lindriga sjukdomsbilder är för närvarande vanliga. Det cirkulerande virusets egenskaper och befolkningens immunitet medverkar till att risken för allvarlig coronasjukdom för närvarande är mycket liten hos friska vuxna personer under 65 år. Riskgrupperna kan i sin tur få ett bra skydd mot allvarlig sjukdom som kräver sjukhusvård och mot dödsrisk genom att redan nu ta de vaccinationer som rekommenderas.
Medianåldern för personer som hamnat på sjukhus på grund av coronaviruset var i augusti cirka 76 år. Det är således äldre personer som löper ökad risk att hamna på sjukhus, inte grundfriska personer under 65 år. Vårdtiderna för personer som hamnat på sjukhus på grund av corona har förkortats jämfört med förra våren, och de som behöver sjukhusvård är i huvudsak äldre personer. Hos äldre personer är också vårdperioderna ofta längre än hos yngre personer.
Det nuvarande epidemiläget kräver inte att vaccinationsrekommendationen på befolkningsnivå utvidgas till att omfatta grundfriska vuxna.
Fördelar och nackdelar med vaccination för individen och samhället
I nuläget överväger man då man gör en rekommendation på befolkningsnivå noggrant fördelarna och nackdelarna med vaccination för individen och befolkningen. Eftersom sjukdomsbördan gäller äldre personer och personer i riskgrupper är det viktigt att prioritera och säkerställa att vaccinationerna enligt rekommendationen på befolkningsnivå framskrider på ett heltäckande sätt.
Hos friska personer i arbetsför ålder ger tre vaccindoser ett mycket bra skydd mot allvarlig coronasjukdom som bibehålls nästan oförändrat åtminstone i 15 månader. Skyddet mot allvarlig sjukdom förväntas heller inte försämras väsentligt efter det.
Nya vacciner skräddarsydda för omikron förväntas inte ge någon betydande extra nytta i förhållande till det skydd mot allvarlig sjukdom som redan uppnåtts. Det går inte heller att i betydande grad öka skyddet mot smitta och infektion genom extra vaccinationer, även då är skyddet endast måttligt och kortvarigt.
Det går heller inte att i någon större utsträckning påverka antalet dödsfall till följd av coronaviruset genom extra doser för friska personer under 65 år. I år har mindre än sju procent av dödsfallen på grund av coronaviruset drabbat personer under 65 år, och i dessa fall finns det nästan alltid ett bristfälligt vaccinationsskydd och/eller allvarliga kroniska sjukdomar i bakgrunden.
Utöver ovan nämnda omständigheter bör man fundera på vilka andra verkningar vaccinationer har. Till exempel vilken kritisk hälsovård som eventuellt uteblir om hälso- och sjukvårdens resurser används för vaccinationer?
Vaccinernas säkerhet och möjliga biverkningar
När man på befolkningsnivå rekommenderar extra vaccindoser för friska personer som löper mycket låg risk för allvarlig sjukdom ska man noggrant överväga fördelarna med vaccination för målgruppen i förhållande till möjliga biverkningar.
Coronavaccinerna har i undersökningar och uppföljning konstaterats vara säkra. Vaccinerna orsakar dock ofta övergående lokala symtom och allmänna symtom, såsom feber, muskelvärk och sjukdomskänsla, samt som sällsynt biverkning allvarliga allergiska reaktioner. Vaccinerna kan också orsaka andra sällsynta biverkningar.
I undersökningar har man också observerat tecken på att vaccinationer som getts för tätt eller upprepats till och med kan vara skadliga med tanke på bildandet av antikroppar och skydd.
Situationen i andra länder
Det faktum att rekommendationerna varierar från land till land beror på att det i olika länder krävs olika bevis för att en rekommendation ska ges. Dessutom påverkas frågan av vilken instans som ger rekommendationen och vad som eftersträvas med rekommendationen. Man måste också fästa uppmärksamhet vid huruvida vaccinationer rekommenderas eller erbjuds en viss grupp.
I andra europeiska länder
- I Sverige rekommenderar Folkhälsomyndigheten inte en fjärde dos för friska 18–64-åringar, men uppmanar länen att erbjuda denna åldersgrupp möjlighet att vaccinera sig. Yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården nämns inte separat.
- I Danmark rekommenderar folkhälsoinstitutet Sundhedsstyrelsen inte en fjärde dos för friska 18–49-åringar. Däremot erbjuder hälsoministeriet personer i denna ålder möjlighet att vaccinera sig mot en avgift.
- I Norge överväger hälsoministeriet för närvarande att ge friska personer i arbetsför ålder möjlighet att ta en fjärde dos vaccin, även om folkhälsoinstitutet Folkehelseinstitutet inte rekommenderar det.
I offentligheten har rekommendationer från internationella organisationer ofta tolkats på ett vilseledande sätt.
Både Europeiska smittskyddsmyndighetens (ECDC) och Världshälsoorganisationens (WHO) rekommendationer är riktgivande, inte bindande för medlemsländerna. I rekommendationerna konstateras att de nationella myndigheterna fattar de slutliga besluten om användningen av boosterdoser för olika målgrupper enligt deras riskprofil och landets epidemiologiska situation.
ECDC rekommenderar inte omfattande vaccinationer av friska personer i arbetsför ålder. Enligt myndigheten finns det för närvarande ingen epidemiologisk evidens som stöder omfattande vaccinationer.
Ytterligare information:
Rekommendationer gällande coronavaccinationer för vuxna (jpg, 258 kB)
Hanna Nohynek
överläkare
THL
[email protected]
Tuija Leino
överläkare
THL
[email protected]