Undersökning: För tidigt födda har mer astma och kroniskt obstruktiv lungsjukdom än andra – även i medelåldern

Utgivningsdatum 30.3.2023

Omogna lungor är de vanligaste problemen i anslutning till prematuritet. I tidigare undersökningar har man redan observerat att prematuritet är en riskfaktor för lungsjukdomar i barndomen. I den nya finsk-norska undersökningen framgick att problemen i andningsvägarna kan fortsätta ända fram till medelåldern. Enligt undersökningen har vuxna som fötts för tidigt mer astma och kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) än andra. 

Som prematura räknas alla som fötts före graviditetsvecka 37. De som fötts mycket tidigt, dvs. före graviditetsvecka 28, hade den största risken för astma och KOL. Deras risk var trefaldig jämfört med personer som fötts till följd av en fullgången graviditet, dvs. under vecka 39–41.

”I vår undersökning förekom det också något mer astma och KOL hos personer som fötts till följd av en nästan fullgången graviditet, dvs. under vecka 37–38, än hos personer som fötts till följd av en fullgången graviditet. Risken för astma och KOL är densamma för män och kvinnor”, säger Anna Pulakka, ansvarig forskare.

”Yrkesutbildad personal inom hälso- och sjukvården borde fråga om faktorer i tidig barndom, såsom prematuritet, när vuxna med kroniska luftvägssymptom besöker deras mottagning”, konstaterar professor Eero Kajantie, teamchef.

Rökning förklarar knappast den förhöjda risken för lungsjukdomar hos dem som fötts för tidigt

Undersökningsresultaten förklarades inte av faktorer som eventuellt har att göra med prematuritet samt astma och KOL, såsom föräldrarnas socioekonomiska status, mammans ålder eller astma, graviditetsrelaterade störningar eller mammans rökning under graviditeten.

”Vi hade inte information om huruvida personer som deltagit i undersökningen rökte. Enligt tidigare undersökningar röker dock inte de som fötts prematura i genomsnitt mer än personer som fötts fullgångna, så rökning kan knappast förklara den större risken för prematura att drabbas av astma och KOL i vuxen ålder”, berättar professor Kari Risnes vid Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet (NTNU). ”Rökning är dock en riskfaktor för astma och i synnerhet KOL, så det är viktigt för alla att sluta röka.”

Undersökningar av prematura utreder hur livets tidiga skeden påverkar hälsan

Genom att undersöka personer som fötts för tidigt får man veta hur livets tidiga skeden påverkar hälsan senare i livet. Prognosen för prematura har förbättrats under de senaste årtiondena, och för närvarande överlever cirka 90 procent av även de minsta prematura barnen. Enligt uppskattningar lever det cirka 20 000 små prematura som uppnått vuxen ålder i Finland. 

Den färska undersökningen genomfördes i samarbete mellan THL, Uleåborgs universitet och NTNU. Undersökningen omfattade totalt över 2,6 miljoner finländare och norrmän. Undersökningens uppgifter samlades in från nationella register, i vilka man följde upp alla som fötts i Finland 1987–1998 och i Norge 1967–1999. Information om deras besök inom den specialiserade sjukvården erhölls upp till 29 års ålder i Finland och 50 års ålder i Norge.

Eftersom undersökningens material bestod av sjukdomar som behandlats inom den specialiserade sjukvården, omfattar undersökningen inte alla diagnoser på astma och KOL, utan snarare de allvarligaste sjukdomsformerna.

Undersökningen är en del av RECAP-projektet (Research on European Children and Adults Born Preterm) och dess nordiska andel NORDCAP (Nordic Children and Adults Born Preterm). Största delen av finansieringen beviljades av Europeiska unionens program Horizon 2020.  Andra finansiärer var Finlands Akademi och flera finländska och norska stiftelser.

Källa:

Preterm birth and asthma and COPD in adulthood: a nationwide register study from two Nordic countries. Anna Pulakka, Kari Risnes, Johanna Metsälä, Suvi Alenius, Katriina Heikkilä, Sara Marie Nilsen, Pieta Näsänen-Gilmore, Peija Haaramo, Mika Gissler, Signe Opdahl, Eero Kajantie. European Respiratory Journal, Jan 2023, 2201763; DOI: 10.1183/13993003.01763-2022

Mer information:

Anna Pulakka
specialforskare
THL, Uleåborgs universitet
tfn 029 524 7297
[email protected]

Eero Kajantie
teamchef, professor
THL, Uleåborgs universitet
tfn 029 524 8610
[email protected]

Keskosina syntyneet lapset ja aikuiset - yhteispohjoismainen tutkimushanke (NORDCAP) (på finska)

Research on European Children and Adults Born Preterm (RECAP) 

Huvudwebbplats Kansantaudit Lapset, nuoret ja perheet tutkimusohjelma3hyte - thlfi-sv