Uppföljningen av coronavirus i avloppsvattnet förnyas, även fastställandet av andra smittsamma sjukdomar i avloppsvattnet utvecklas

Utgivningsdatum 24.11.2022

Analysmetoden för uppföljning av coronavirus i avloppsvattnet har förnyats.

Med den metod som togs i bruk i början av coronapandemin fastställdes coronavirusets RNA-antal i avloppsvattnet med hjälp av en DNA-baserad standard. Den nu införda standarden som baserar sig på RNA har visat sig fungera stabilare än den tidigare DNA-standarden. 

I och med att RNA-standarden togs i bruk har den variation mellan resultatpunkterna som är kännetecknande för PCR-testet som används i avloppsvattenanalysen minskat. Detta ökar PCR-testets tillförlitlighet i uppföljningen av trender av coronavirusets RNA-mängder. RNA-antalen i veckorapporten är enligt den nya standarden cirka en ordning mindre än tidigare. Förändringen har dock inte konstaterats påverka metodens känslighet.

Förutom analysmetoden har även veckorapportens struktur och tillgänglighet förbättrats.

Resultaten som producerats med den nya standarden presenteras retroaktivt från och med den 27 juni 2022 både för hela landet och för varje ort i linjediagrammen. Orterna som följs upp varje vecka och orterna som följs upp varje månad finns på egna flikar.

Diagrammen enligt den gamla DNA-standarden har flyttats till fliken Uppföljningshistoria. Fliken De två sista veckorna som tidigare fanns i veckorapporten har tagits bort, eftersom motsvarande uppgifter finns på andra flikar enligt det nya presentationssättet. Före ändringen användes DNA- och RNA-standarderna parallellt i över fyra månader och dessa resultat finns på fliken Material, där alla resultat från uppföljningen av coronavirus i avloppsvattnet presenteras från och med den 3 augusti 2020.

Veckorapport om uppföljningen av coronavirus i avloppsvatten (på finska)

Omikron BA.5 och undergrupperna till varianten är de vanligaste undergrupper som observerats i Finlands avloppsvatten

De senaste avloppsvattenproven samlades in den 13–14 november 2022. De sammanlagda mängderna av coronavirus i Finlands avloppsvatten har stadigt ökat under de senaste två månaderna och ligger nu på en hög nivå.

”Resultaten visar att viruset cirkulerar på olika orter och utsöndras rikligt i avloppsvattnet från smittade människor. Resultaten av uppföljningen av coronaviruset i avloppsvattnet stöder andra epidemiindikatorer”, säger ledande sakkunnig Tarja Pitkänen vid THL.

Utifrån resultaten av avloppsvattnet kan man inte dra slutsatser om hur många personer som har haft coronavirussjukdom med symtom eller hur allvarliga sjukdomssymtomen är.

Trenden för de fem senaste mätningarna har stigit under de senaste två månaderna.
Coronavirusets sammanlagda RNA-mängder (log10 RNA-kopior/ 1 000 pers./dygn) samt antalet laboratoriebekräftade COVID-19 fall i avloppsvattenproven från de reningsverksområden som följs upp i Finland, under perioden 27.6.2022-14.11.2022. Enligt trenden i de fem senaste mätningarna ligger antalet RNA på en hög nivå.

Omikron BA.5 och dess underlinjer är för närvarande de vanligaste virusvarianterna som observerats i Finlands avloppsvatten. Undergrupperna till BA.5-varianten är mycket lika huvudgruppen och det går inte att skilja dem från varandra i avloppsvattenproven.

Inga betydande förändringar har skett i undergruppernas relativa andelar sedan mitten av juli, då omikron BA.5-undergruppen blev vanligare än undergruppen BA.2. I avloppsvattnet har man också observerat undergrupper till omikron BA.2, BA.4 och BA.2.75, men deras relativa andelar är små.
Omikron BA.5-undergruppen är för närvarande klart vanligast i avloppsvattenprov. I uppföljningen ingick också grupperna BA.2, BA.4 och BA.2.75, vars relativa andelar har förblivit låga.
De relativa andelarna av SARS-CoV-2-virusvarianter i de reningsverksområden som följs upp i Finlands avloppsvattenprov sammanlagt i de avloppsvattenprov som sekvenserats under perioden 2.5–24.10.2022. Den svagare delen beskriver standardavvikelsen i resultaten från de olika reningsverken.

Varianter av coronaviruset i avloppsvattnet

Upptäckten av andra smittsamma sjukdomar i avloppsvattnet utvecklas i WastPan-projektet

I avloppsvattnet kan man också upptäcka andra mikrober än corona som orsakar smittsamma sjukdomar. 

I det gemensamma projektet WastPan mellan THL, Tammerfors universitet och Helsingfors universitet undersöks en stor mängd avloppsvattenprov från olika orter, samt deras mikrober och genetiska material för att upptäcka sjukdomsalstrare och antibiotikaresistens som utsöndras i avloppsvattnet.
Inom projektet produceras forskningsbaserade rekommendationer och anvisningar för att kunna följa upp epidemier från avloppsvattnet. Syftet är att på förhand upptäcka larmsignaler för smittsamma sjukdomar på olika orter och på nationell nivå för att dämpa epidemier. WastPan-projektet är en del av Finlands Akademis program Pandemier och andra kriser – beredskap och hantering (RESILIENCE) 2021–2023.

Projektets preliminära resultat presenteras torsdagen den 24 november 2022. Evenemanget ordnas som ett Teams-webbinarium som är öppet för alla. Evenemanget hålls på engelska.

Webbinariets program och Teams-länken till evenemange

WastPan: Uppföljning av avloppsvatten som beredskapsverktyg för pandemier (på finska) 

Mera information

Tarja Pitkänen 
ledande sakkunnig 
THL 
tel. 029 524 6315 
[email protected] 
 
Anssi Lipponen
Specialforskare 
THL 
tel. 029 524 7962 
[email protected] 

Huvudwebbplats Infektiotaudit ja rokotukset anssi.lipponen - thlfi-sv coronavirus_sv - thlfi-sv tarja.pitkanen - thlfi-sv