Växt- och fiskbetonad kost bra för människors hälsa och miljön – ändringar i kosten kan stödjas på många sätt

Utgivningsdatum 12.9.2023

Finländarna borde äta mer grönsaker och fullkorn samt fisk som fångats och odlats på ett hållbart sätt. Däremot vore det bra att dra ner på konsumtionen av rött kött, köttprodukter och mat som innehåller rikligt med salt, fett eller socker. En ändring av kosten skulle inte bara främja människors hälsa utan också miljöns hälsa och välfärd.

Riktlinjerna kommer från de nya nordiska näringsrekommendationerna som publicerades i juni 2023 och som Statens näringsdelegation (VRN) utgår från i sitt arbete med att utarbeta nationella näringsrekommendationer.

"Vi bör alla öka konsumtionen av växtbaserade produkter, såsom grönsaker, fullkornsspannmål, nötter och frön. Även måttliga förändringar har betydande hälso- och miljöfördelar om majoriteten av befolkningen genomför dem", konstaterar specialforskare Niina Kaartinen vid THL.

Rådet för strategisk forsknings (RSF) projekt En rättvis matrevolution (Just food) och Baljväxter för ett hållbart livsmedelssystem och hälsosamt liv (Leg4Life) har utarbetat en policyrekommendation om hur man i samhället kan stödja övergången till en mer växt- och fiskbetonad kost.

Den policyrekommendation som publiceras i dag är särskilt avsedd för beslutsfattare, folkhälsofrämjare och aktörer inom livsmedelsbranschen. 

Ändringar i kosten ska stödjas med ett brett urval av metoder

Det finns mångsidiga metoder för olika aktörer: a) stärka matfostran b) utveckla bespisningen c) åtgärder inom livsmedelsindustrin och handeln för att skapa en hälsosam och hållbar matmiljö d) beskattning av livsmedel samt e) mångsidig och positiv diskussion om mat.

"Sund och hållbar näring berör oss alla. Hela samhället måste stödja förändringarna så att alla kan äta hållbart", säger forskningsprofessor Minna Kaljonen vid Finlands miljöcentral. 

Få finländare äter tillräckligt med grönsaker, frukt och bär

Rekommendationen är att man ska äta grönsaker, frukt och bär flera gånger om dagen. Enligt THL:s enkät Hälsosamma Finland 2022 är det bara en liten del av finländarna som uppnår detta mål. Det finns tydliga skillnader mellan olika befolkningsgrupper i hur målet uppnås. Till exempel äter endast 17 procent av männen under 65 år grönsaker, frukt och bär flera gånger om dagen, bland kvinnorna gör 37 procent det.

De kommande uppdateringarna av nationella näringsrekommendationer måste bli grunden för en hållbar livsmedels- och näringspolitik 

I de nordiska näringsrekommendationerna har de senaste vetenskapliga bevisen på sambanden mellan kost och hälsa kombinerats med information om matkonsumtionens miljökonsekvenser. Över 400 experter har deltagit i utarbetandet av rekommendationerna. Statens näringsdelegation (VRN) utgår från dessa rekommendationer när de nationella näringsrekommendationerna utarbetas.

Det centrala i de nordiska rekommendationerna är att minska konsumtionen av animaliska livsmedel och öka konsumtionen av vegetabiliska livsmedel. Rekommendationerna uppmuntrar till en mer måttfull konsumtion av kött och mjölkprodukter. Baljväxter, fullkornsspannmål samt hållbart fångad och odlad fisk är bra alternativ till kött.

"I grund och botten handlar det om att göra kosten mer allsidig. En hälsosam och hållbar kost kan se ut på många olika sätt", berättar biträdande professor Anne-Maria Pajari vid Helsingfors universitet.

Projekten Just food och Leg4Life uppmuntrar till att använda näringsrekommendationerna som grund för en hållbar livsmedels- och näringspolitik.

Evidensbaserad information om övergången till ett mer hållbart livsmedelssystem

Projekten En rättvis matrevolution (Just food) och Baljväxter för ett hållbart livsmedelssystem och hälsosamt liv (Leg4Life) som finansieras av rådet för strategisk forskning har sedan 2019 undersökt möjligheter och metoder för livsmedelssystemet att bli hälsosammare och hållbarare.

I projekten deltar Institutet för hälsa och välfärd (THL), Berns universitet, E2 Forskning, Helsingfors universitet, Jyväskylä universitet, Naturresursinstitutet (Luke) och Finlands miljöcentral (Syke).

Projektens gemensamma policyrekommendation presenteras i dag på ett öppet webbinarium kl. 9–10.30:
Publicering av policyrekommendationen 

Hållbar kost främjar planetär hälsa och välfärd

Planetär hälsa och välfärd innebär att människans och naturens hälsa bildar en helhet och att de oundvikligen är beroende av varandra. THL föreslår i sina påverkansmål att den planetära hälsan och välfärden ska placeras i centrum för beslutsfattandet för att man samtidigt ska kunna främja både människors och hela jordklotets hälsa och välfärd.

THL:s påverkansmål

Källa:

Kaartinen N, Paalanen L, Bäck S, Kortetmäki T, Lamminen M, Maukonen M, Männistö S, Sares-Jäske L, Selänniemi M, Kaljonen M, Pajari A-M. Ruokavaliot ovat osa terveys- ja ympäristöhaasteiden ratkaisua – uudet ravitsemussuositukset tukevat kestävyyssiirtymää (på finska). Stöd för beslut 9/2023, THL. 

Mer information

Niina Kaartinen
specialforskare
THL
tfn 029 524 7384
[email protected]

Laura Paalanen
specialforskare
THL
tfn 029 524 8816
[email protected]

Minna Kaljonen 
forskningsprofessor
Finlands miljöcentral
tfn 0295 251252
[email protected]

Anne-Maria Pajari
biträdande professor
Helsingfors universitet
tfn 029 4158 203
anne-maria.pajari(at)helsinki.fi

Projektsidor för Baljväxter för ett hållbart livsmedelssystem och hälsosamt liv (Leg4Life) (på finska)

Projektsidor för En rättvis matrevolution (Just food) (på finska)

Resultaten av undersökningen Hälsosamma Finland 

Nordic Nutrition Recommendations 2023. Integrating Environmental Aspects

Elintavat ja ravitsemus Huvudwebbplats Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen Kansantaudit pääuutinen - thlfi-sv tutkimusohjelma3hyte - thlfi-sv