Kenttätutkimusvaiheet

Kenttätutkimuksessa oli neljä vaihetta, esikysely, terveystarkastus, terveystarkastuksen jälkitutkimus ja poisjääneiden selvitys.

Esikysely

Esitiedot kerättiin 100 kysymystä sisältävällä kyselylomakkeella (AK01), joka lähetettiin kutsun yhteydessä kotona täytettäväksi pari viikkoa ennen aiottua tutkimuspäivää. Lomakkeella saatiin tiedot tutkittavan sosiodemografisista tekijöistä, terveyskäyttäytymisestä, lääkkeistä sekä sairauksista ja niiden hoidosta.

AK01 Autoklinikan peruskyselylomake (pdf)

Terveystarkastus

Tutkimuspaikalla tarkastettiin peruskyselylomake ja tutkittava osallistui terveystarkastukseen, johon sisältyivät seuraavat toimenpiteet mainitussa järjestyksessä:

  • Peruskyselylomakkeen tarkastus
  • Virtsanäytteen ottaminen
  • Lepo-EKG -mittaus
  • Pituuden ja painon mittaus sekä glukoosiannoksen antaminen sokerirasitusmääritystä varten
  • Verenpaineen ja sykkeen mittaus ja kilpirauhasen palpoiminen
  • Rintakipuoire- ja ravintohaastattelut
  • Thorax-röntgen kuvaus, ihopoimumittaus
  • Verinäytteen ottaminen

Terveystarkastuksen jälkitutkimus

Parin kuukauden kuluttua terveystarkastuksesta tutkittava kutsuttiin tulosten tarkistamiseksi jälkitutkimukseen, jos perustutkimuksen tulokset sitä edellyttivät. Jälkitutkimukseen osallistui 11 834 perustutkimukseen osallistuneista.

Poisjääneiden selvitys

Kenttätutkimuksesta poisjääneiden sosiodemograafiset tiedot ja poisjäämisen syyt kerättiin postikyselyllä (AK27). Heitä koskevat rekisteritiedot on yhdistetty tietokantaan.

AK27 Poisjääneiden selvitys (pdf)

Laadun valvonta ja tarkkailu

Aineiston laadusta huolehdittiin kattavan ohjeiston ja koulutuksen avulla, seuraamalla toimintaa ja huolehtimalla laitteiden kalibroinnista ja huollosta. Laatua arvioitiin keräyksen jälkeen tarkastelemalla analyyttistä ja/tai biologista toistettavuutta lähinnä ammattiluokituksen, laboratoriomittausten, EKG-tulosteiden koodauksen ja röntgenkuvien luennan osalta. EKG-yksityiskohtien mittausmenetelmän (Ristola ym. 1980) ja pienoisröntgenkuvan luennan luotettavuutta arvioitiin (Aromaa ym. 1978).