Väestötutkimusaineistot - Yhteenveto

Aineistot

Autoklinikan moniseulontatutkimus (AK)

Autoklinikan moniseulontatutkimuksen tarkoitus oli toteuttaa sairauksien varhaistoteamista joukkotutkimuksin ja palvella terveyttä koskevaa tutkimustyötä. Tutkimukseen kutsuttiin vuosina 1966–1972 yhteensä 31 paikkakunnalla eri puolilla maata 62 440 aikuista.

Klikkaa kartta suuremmaksi Autoklinikan moniseulontatutkimuksen kartta

Heistä osallistui 51 522 (82,5 %). Autoklinikan perustutkimuksessa tutkimuskohteita olivat alun perin keuhkosairaudet, sydänviat, anemia ja raudanpuute, diabetes, munuaisten ja virtsateiden taudit, kilpirauhasen sairaudet, kalkkiaineenvaihdunnan sairaudet ja sepelvaltimotauti. Seurannan aikana kiinnostuksen kohteena olevien sairauksien kirjo on huomattavasti monipuolistunut.

Autoklinikan uusintatutkimus (AU)

Vuosina 1973–1976 toteutetun Autoklinikan seurantavaiheen eli ns. uusintatutkimuksen tarkoituksena oli tutkia eräiden kansansairauksien esiintyvyyttä, ilmaantuvuutta, määrittäjiä ja määrittäjien muutoksia sekä yleisemmin palvella terveyttä koskevaa tutkimustyötä. Lisäksi tarkoituksena oli tutkia seulonnan ja sairauksien varhaistoteamisen merkitystä. Tutkimukseen kutsuttiin joka kolmas moniseulontatutkimukseen kutsuttu henkilö, yhteensä 24 833 henkilöä 12 paikkakunnalla.

Klikkaa kartta suuremmaksi Autoklinikan uusintatutkimuksen kartta

Heistä tutkimukseen osallistui 19 518 (78,6 %). Tutkimuskohteina olivat sepelvaltimotauti, kohonnut verenpaine ja eräät muut sydän- ja verisuonitaudit, diabetes, rasva-ainevaihdunnan häiriöt, munuaisten ja virtsateiden taudit, kilpirauhasen sairaudet, keuhkotuberkuloosi ja muut keuhkosairaudet, sekä anemia ja polysytemia. Kuten Autoklinikan moniseulontatatutkimuksen osalta kiinnostuksen kohteena olevien sairauksien kirjo on tuntuvasti monipuolistunut.

Autoklinikan rintasyövän joukkotutkimuskokeilu (RI)

Vuosina 1969−1972 Autoklinikka teki 10 paikkakunnalla Pohjois-Suomessa rintasyövän joukkotutkimuksia.

Klikkaa kartta suuremmaksi Rintasyövän joukkotutkimuskokeilun kartta

Tutkimuksiin kutsuttiin 20 908 naista, jotka olivat täyttäneet 30 vuotta. Heistä 17 561 (84,0 %) osallistui. Tutkimuksen tarkoituksena oli kokeilla rintasyövän seulontamenetelmien ja liikkuvan tutkimusyksikön soveltuvuutta joukkotutkimukseen, vertailla kliinistä tutkimusta, mammografiaa ja termografiaa rintasyövän seulontamenetelmänä ja luoda edellytykset eräiden rintasyövän riskitekijöiden ja rintasyövän ilmaantuvuuden tutkimiseen.

Mini-Suomi-tutkimus (MS)

Vuosina 1978−1980 toteutettu Mini-Suomi-tutkimus oli Euroopan ensimmäinen koko maata edustanut kokonaisvaltainen terveystarkastustutkimus. Se oli tarkoitettu Suomen kansallisen terveysseurantajärjestelmän perustaksi, jonka avulla seurataan ja ennakoidaan kansanterveyden kehitystä. Mini-Suomi-tutkimuksessa yhdistettiin Autoklinikkatoiminnan ja vuosina 1963, 1968 ja 1976 tehtyjen terveysturvan haastattelujen perinteet ja osaaminen Suomen väestöä edustavassa otoksessa. Tutkimuksen tavoitteena oli hankkia luotettava, ajanmukainen ja laaja-alainen tieto väestön terveydestä, toimintakyvystä ja hoidon tarpeesta ja palvelujen riittävyydestä, kehittää mittaus- ja seurantamenetelmiä, hankkia vertailutietoja ja viitearvoja sekä kehittää monipuolinen terveystarkastus. Tarkoitus oli myös verrata terveyshaastattelun ja terveystarkastuksen antamaa kuvaa väestön terveydestä ja hoidon tarpeesta. Lisäksi tavoitteena oli sairauksien varhaistoteaminen ja hoitoon ohjaus sekä aineiston kerääminen väestön terveyttä määrittävien tekijöiden epidemiologista tutkimusta varten. Tutkimuksen kohteina olivat yleiset kansantaudit ja toimintakyvyn vajavuudet vaaratekijöineen. Mini-Suomi-tutkimuksen kaksivaiheiseen ryväsotokseen kuului 40 paikkakunnalla 8 000 aikuista, jotka olivat täyttäneet 30 vuotta, 3637 miestä ja 4 363 naista.

Klikkaa kartta suuremmaksi Mini-Suomi-tutkimuksen kartta

Kenttätutkimuksen aluksi tehtyyn kotihaastatteluun osallistui 7703 henkilöä (3498 miestä ja 4205 naista) eli 96,3 % otoksesta. Terveystarkastukseen osallistui 7217 henkilöä (3322 miestä ja 3 895 naista), eli 90,2 % otokseen kuuluneista.

Muut Mini-Suomi-osatutkimukset

Rinnan varsinaisen Mini-Suomi-otoksen kanssa muodostettiin samanlainen vertailuotos, jotta myöhemmin voitaisiin arvioida oliko monipuolinen terveystarkastus vaikuttanut Mini-Suomi-otokseen kuuluvien terveyteen.

Mini-Suomi-tutkimuksen seurannan osana 1270 siihen osallistunutta henkilöä kutsuttiin Terveys 2000 ja Terveys 2011 -tutkimuksiin. Kutsutuista Terveys 2000 -tutkimukseen osallistui 1130 ja Terveys 2011 -tutkimukseen 750 henkilöä. Kaikkiin kolmeen tutkimukseen osallistui 723 henkilöä.

Mini-Suomen seurantaotos -taulukko (pdf)

Terveys 2000- ja Terveys 2011 -tutkimukset

Kansallisen terveysseurannan seuraavat vaiheet olivat vuosina 2000−2001 tehty Terveys 2000 -tutkimus ja vuosina 2011−2012 tehty Terveys 2011 -tutkimus, jotka pohjautuivat edustavaan otokseen 18 vuotta täyttäneestä väestöstä. Yli 30-vuotiaiden kenttätutkimuksen menetelmät olivat pitkälti samat kuin Mini-Suomi-tutkimuksessa. Tutkimusten avulla hankittiin ajankohtaiset tiedot tärkeimmistä kansansairauksista, niiden syistä ja hoitotilanteesta sekä työ- ja toimintakyvystä. Näiden aineistojen avulla voidaan arvioida pätevästi terveyden ja toimintakyvyn kehittymistä. Kun niihin yhdistetään Mini-Suomi -tutkimuksen tulokset, voidaan seurata väestön terveydentilaa 20-30 vuoden aikana.

Lue lisää

Terveys 2000/2011 -verkkosivusto