Aineistojen käyttö
Tiedot
Autoklinikka-aineistot ja Mini-Suomi-aineisto koostuvat tutkittavilta saaduista tiedoista, biologisista näytteistä ja rekisteriseurantatiedoista. Niitä on käytetty, ja voidaan edelleen käyttää, monipuoliseen epidemiologiseen tutkimukseen.
Tiedot on pääryhmittäin esitetty taulukossa.
Biologisista näytteistä on erityisesti käytetty pakastettuja seerumi- ja plasmanäytteitä ja EKG-nauhoja. Pakastevaraston näytteistä on tähän mennessä eri osatutkimuksissa tehty yli 200 erilaista määritystä. Näytteistä on tutkittu mm.
- hormoneita (insuliini, estrogeenit, testosteroni)
- vitamiineja (esim. A-vitamiini, E-vitamiini, beetakaroteeni, D-vitamiini)
- flavonoideja
- hivenaineita
- virusten ja bakteerien vasta-aineita
- autovasta-aineita (mm. nivelreumalle ominaisia filaggriini- ja kollageenivasta-aineita ja keliakialle ominaisia vasta-aineita)
- tulehdusmarkkereita (CRP ja orosomukoidi)
- rasvahappoja
- aminohappoja (homokysteiini, kysteiini, tryptofaani, kynureniini)
- tupakan savualtistuksen osoittimia (kotiniini, tiosyanaatti)
- syöpämarkkereita (kuten PSA)
- kahvin metaboliitteja
- suolistobakteerien tuottamia metaboliitteja (kuten enterolaktoni)
- ympäristömyrkkyjä (kuten PCB ja DDT).
Tähän mennessä noin 20−25 % pakastevaraston näytteistä on sulatettu ja uudelleen pakastettu. Ennen pakastevarastossa olevien näytteiden käyttöä uuteen määritykseen niiden soveltuvuutta tarkoitukseen on arvioitu testaamalla määrityksen analyyttistä toistettavuutta ja tasoa.
Tarkastelun kohteeksi on otettu paitsi niitä sairauksia, joita on potilaalta kysytty, myös sairauksia, joista saadaan tieto kansallisista rekistereistä. Lisäksi on tarkasteltu työkyvyttömyyttä ja kuolleisuutta.
Tietojen luotettavuus
Osallistumisprosentti oli erittäin korkea (96 %) Mini-Suomi-tutkimuksessa. Myös Autoklinikan moniseulontatutkimuksessa (83 %) ja uusintatutkimuksessa (79 %) osallistumisprosentit olivat korkeat. Kerättävän aineiston laatuun kiinnitettiin lisääntyvää huomiota ohjeistoin, laaduntarkkailumenetelmin ja teknisin tarkastuksin. Aineistoja voidaan siten pitää sekä edustavina että laadukkaina.
Käyttömahdollisuudet
Aineistot sopivat erilaisiin epidemiologisiin tutkimusasetelmiin, meta-analyyseihin ja terveysseurantaan.
Autoklinikan aineistojen käyttöesimerkkejä
Epidemiologiset tutkimusasetelmat
Kyselytietojen ja terveystarkastuksen tietojen perusteella voidaan tehdä poikkileikkaustutkimusta ja liittämällä terveyttä koskevia rekisteritietoja niihin eteneviä kohorttitutkimuksia. Näytepankkitietoja käyttäen voidaan tehdä joko takenevia kohorttitutkimuksia tai upotettuja tapaus-verrokkiasetelmia. Upotetut tapaus-verrokkitutkimukset pohjautuvat tiettynä aikavälinä ilmaantuneista tautitapauksista ja näille kaltaistetuista verrokeista. Autoklinikan moniseulonta-aineistoa ja uusintatutkimusaineistoa yhdistämällä voidaan tehdä toisto-analyysejä n. 5−7 vuoden väliajalla.
Meta-analyysi
Aineistoja voidaan myös liittää muihin aineistoihin meta-analyysejä varten.
Terveysseuranta
Mini-Suomi-tutkimuksen yleistavoite oli kehittää kansallisten terveystarkastustutkimusten menetelmiä väestön terveyden, hoidon tarpeen ja toimintakyvyn seurantaan sekä luoda tulevan aikasarjan ensimmäinen piste. Siksi sen sisältö suunniteltiin laaja-alaiseksi, jotta tärkeimpien kansansairauksien ja niiden seurausten esiintyvyys voitaisiin arvioida kattavasti. Terveys 2000 ja Terveys 2011 -tutkimuksen sisällön ja toteutuksen suunnittelussa vertailukelpoisuus Mini-Suomi-tutkimuksen tuloksiin oli keskeinen tavoite. Myös Autoklinikka-tutkimuksen tuloksia voidaan soveltaa terveysseurantaan, mutta mahdollisuudet ovat edellisiä rajallisemmat, koska kohteita ja menetelmiä ei valittu sitä silmällä pitäen eikä otos ollut yhtä edustava. Yhdistämällä Autoklinikan moniseulontatutkimuksen, Mini-Suomi-aineiston ja Terveys 2000/2011 -aineistojen tietoja voidaan kuitenkin seurata väestön terveyden monen ulottuvuuden kehittymistä 45 vuoden aikaväliltä.
Eettiset kysymykset
Autoklinikkatutkimuksen tietoja kerättiin vuosina 1965−1980 ennen nykyistä lainsäädäntöä lääketieteellisestä tutkimuksesta. Tutkittavia lähestyttiin kutsukirjeellä, jossa kerrottiin Autoklinikka-tutkimuksesta. Tutkittavat saivat tutkimuksesta kaiken tiedon, he osallistuivat tutkimukseen vapaaehtoisesti ja heille selostettiin, miten heistä kerättyä tietoa käytetään lääketieteelliseen tutkimukseen. Osallistuminen tutkimukseen katsottiin suostumukseksi. Rekisteriviranomaiset (Kela, THL ja Tilastokeskus) ovat toistaiseksi hyväksyneet rekisteritietojen liittämisen aineistoihin.