Ikäihmisten toimintakyvyn ja kotona pärjäämisen tukeminen

Terveyden edistämisen määräraha 2025
Terveyden edistämisen määrärahaa kohdennetaan ikäihmisten toimintakyvyn ja kotona pärjäämisen tukemiseen. Määrärahasta myönnetään valtionavustuksia 1–3 vuotta kestäviin terveyden edistämisen kokeilu- ja kehittämishankkeisiin. Hankkeet toteutetaan laajassa yhteistyössä poikkihallinnollisesti muun muassa eri kuntien, hyvinvointialueiden, kolmannen sektorin, iäkkäiden henkilöiden ja heidän läheistensä sekä ministeriöiden ja virastojen kesken. Lähtökohtana on, että iäkkäiden toimintakyky, osallisuus ja itsemääräämisoikeus sekä mahdollisuus tehdä valintoja pohjautuen yksilöllisiin ominaisuuksiin ja mieltymyksiin vahvistuvat.
Terveyden edistämisen määrärahan pääpaino on pilotoida ja juurruttaa olemassa olevia hyväksi todettuja malleja, joita on kehitetty aiemmissa kansallisissa hankkeissa. Lisäksi voidaan kehittää uusia toimintamalleja. Kehittämistyö linkitetään soveltuvin osin käynnissä olevien Suomen kestävän kasvun ohjelman hankkeisiin ja yhteensovitetaan STEA:n avustusohjelmalla rahoitettavaan kehitystyöhön.
Iäkkäiden hyvinvointia tukevat hankkeet
Kulttuuripoimuri – Etsivällä kulttuurisella vanhustyöllä lisää kulttuurihyvinvointia ja liikettä ikääntyneille
Hankekunnissa otetaan käyttöön etsivän kulttuurisen vanhustyön toimintamalli ja jatkokehitetään ikääntyneille suunnattuja kulttuurihyvinvointipalveluita. Lisäksi kehitetään hyvinvointialueen, kuntien ja järjestöjen välistä ikääntyneiden kulttuurihyvinvointipalveluiden koordinointia. Ensisijaisena kohderyhmänä ovat taiteelle ja kulttuurille avoimet yli 65-vuotiaat ikääntyneet, jotka tarvitsevat erityistä tukea ja ovat vaarassa passivoitua tai jäädä palveluiden ulkopuolelle. Hankkeeseen osallistuvat Lapin hyvinvointialue, Ranuan ja Posion kunnat ja Piste Kollektiivi.
Hyvinvointia kulttuurista ikäihmisille Pohjois-Savoon
Hankkeessa jatkokehitetään ja otetaan käyttöön etsivän kulttuurisen vanhustyön toimintamalli sekä kulttuuriluotsitoimintamalli Pohjois-Savon hyvinvointialueella. Hankkeessa luodaan ja vahvistetaan toimintamallien edellyttämää rakennetta ja moniammatillista ikääntyneiden kulttuurihyvinvoinnin yhdyspintaverkostoa vastuineen ja toimijoiden kulttuurista osaamista kehittäen. Sisältöinä on ennaltaehkäiseviä sekä toimintakykyä ja osallisuutta ylläpitäviä ikäystävällisiä kulttuuripalveluita ja kulttuurisen vanhustyön palveluita. Tavoitteena on luoda alueelle yhdyspintatyöryhmä. Toimintaan ohjataan myös Pohjois-Savon hyvinvointialueen hyvinvointilähetteellä ja Kaikukorttia hyödyntäen.
Muistijälki – aivoterveyttä elämän varrelle. Aivoterveyden edistäminen ja muistisairauden stigman hälventäminen Kanta-Hämeessä
Hanke pyrkii kehittämään kuntien, alueellisten toimijoiden ja järjestöjen yhteistyökäytäntöjä. Tavoitteena on muistisairauksien ennaltaehkäisy sekä rakenteiden ja menetelmien kehittäminen Finger-mallin mukaisesti. Kanta-Hämeeseen perustetaan kuntien yhteinen muistisairauksien ennaltaehkäisyn verkosto ja hoitopolulle ohjaamisen malli. Hankkeessa toimenpiteinä on esimerkiksi tiedottaminen ja elintapaohjausryhmät. Lisäksi tehdään riskitestejä. Eriarvoisuutta pyritään vähentämään muun muassa huomioimalla eri kieliryhmät.
Pohjanmaan MuistiPolku-hanke
Tavoitteena on vahvistaa yhdyspintatyötä sekä edistää ja ylläpitää ikääntyneiden toimintakykyä ja hyvinvointia. Hankkeessa lisätään tietoisuutta FINGER-toimintamallista ja juurrutetaan sen mukaista elintapaohjausta Pohjanmaalle osana muistipolkumallia. Lisäksi edistetään varhaista tunnistamista, selkeytetään ja luodaan yhteisiä toimintatapoja kuntien ja muiden toimijoiden kanssa, tunnistetaan muistisairauden riskissä olevia henkilöitä ja parannetaan asiakasohjausta. Osallisuutta vahvistetaan hyödyntämällä ikääntyneiden kokemuksia elintapaohjauksesta. Tuotokset ja toimintamalli jäävät olemassa oleviin rakenteisiin.
Ikä iloiten – selvästi eteenpäin. Ikääntyneiden toimintakykyä tukevan ryhmätoiminnan kehittäminen Kanta-Hämeessä
Tavoitteena on kantahämäläisten ikääntyneiden (eläköityvät ja yli 65-vuotiaat) hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen erityisesti ryhmissä, joita ei tavoiteta nykyisillä palveluilla. Hanke hyödyntää erilaisia ryhmätoimintamalleja. Hankkeessa lisätään eri toimijoiden yhteistyötä, luodaan varhaisen puuttumisen toimintamalli ja kehitetään ikääntyneiden elämän taitekohtiin ryhmäohjausta ja matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja. Lisäksi luodaan ehkäisevän päihdetyön käytäntöjä.
Ryhmämuotoisia palveluja haavoittuvassa asemassa oleville ikääntyneille
Hankkeessa kehitetään uusia ryhmäsisältöjä kuten elintapaohjaukseen perustuva mielen hyvinvoinnin ryhmä sekä palvelujen viestintää, koordinaatiota, asiakkaiden ohjausta ja segmentointia. Tavoitteena on, että ikääntyneet saavat tarpeidensa mukaisia ja oikea-aikaisia varhaisen tuen palveluja. Kohderyhmänä ovat ikääntyneet, jotka ovat erityisen haavoittuvassa asemassa, kuten maahan muuttaneet ikääntyneet, sateenkaariseniorit ja ikääntyneet, joilla on haasteita päihteiden tai mielenterveyden kanssa. Ryhmämuotoisessa toiminnassa paneudutaan tukemaan iäkkäitä, jotka tarvitsevat tukea mielen hyvinvointiin. Ryhmämuotoinen toiminta pyritään integroimaan palvelukeskusten toimintaan. Yhteistyötä järjestöjen kanssa kehitetään, jotta asiakkaat saavat eheän palvelukokonaisuuden.
Virkeästi arjessa – Ikääntyville kuntalaisille hyvinvointia ja toimintakykyä edistävää ryhmätoimintaa
Hankkeessa edistetään ikääntyvien kuntalaisten hyvinvointia ja toimintakykyä matalan kynnyksen ryhmä- ja vapaaehtoistoiminnalla. Toiminta kohdennetaan kotona asuville yli 65-vuotialle, jotka tarvitsevat tukea arkeen. Skaalautuva matalan kynnyksen ryhmätoimintamalli muotoillaan Helposti lähelläsi- ja Virkeästi Verkossa -toimintojen pohjalta ammattilaisten, vapaaehtoisten ja kokemustoimijoiden kanssa. Toteutusalueena on Pohjois-Pohjanmaa. Hanke toteuttaa sekä kuntien että Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen hyvinvointisuunnitelmia, ja toimenpiteet integroidaan kuntien hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen rakenteisiin.
Lue lisää Terveyden edistämisen määrärahasta
Vaikutusten ja vaikuttavuuden arviointi
THL seuraa hankkeiden vaikutuksia ja vaikuttavuutta arviointitutkimuksella hankekaudella 2024–2026. THL määrittää arvioinnissa käytettävät mittarit ja mittaukset ja ohjeistaa hankkeita niiden käytössä.
Hankkeiden kanssa toteuttavalla jatkuvalla arvioinnilla lisätään hanketoimijoiden ymmärrystä toiminnan vaikuttavuuteen liittyvistä tekijöistä ja osaamista vaikuttavuuden arvioimiseen. Lisäksi toteutetaan hankkeiden välistä vertaisarviointia, ja kannustetaan hankkeiden toimijoita viemään hyväksi havaittuja käytäntöjä THL:n HYTE-arviointiprosessiin.