Ikäihmisten toimintakyvyn ja kotona pärjäämisen tukeminen

Kuvituskuva: Nainen poimii marjoja syksyisissä maisemissa.

Terveyden edistämisen määräraha 2025

Terveyden edistämisen määrärahaa kohdennetaan ikäihmisten toimintakyvyn ja kotona pärjäämisen tukemiseen. Määrärahasta myönnetään valtionavustuksia 1–3 vuotta kestäviin terveyden edistämisen kokeilu- ja kehittämishankkeisiin. Kehittämistä toteutetaan laajassa yhteistyössä poikkihallinnollisesti muun muassa eri kuntien, hyvinvointialueiden, kolmannen sektorin, iäkkäiden henkilöiden ja heidän läheistensä sekä ministeriöiden ja virastojen kanssa. Lähtökohtana on, että iäkkäiden toimintakyky, osallisuus ja itsemääräämisoikeus sekä mahdollisuus tehdä valintoja pohjautuen yksilöllisiin ominaisuuksiin ja mieltymyksiin vahvistuvat.

Terveyden edistämisen määrärahan pääpaino on pilotoida ja juurruttaa olemassa olevia hyväksi todettuja malleja, joita on kehitetty aiemmissa kansallisissa hankkeissa. Lisäksi voidaan kehittää uusia toimintamalleja. Kehittämistyö linkitetään soveltuvin osin käynnissä olevien Suomen kestävän kasvun ohjelman hankkeisiin, ja yhteensovitetaan STEA:n avustusohjelmalla rahoitettavaan kehitystyöhön.

Rahoitettavien hankkeiden vaatimukset ja painopisteet, joihin rahoitusta voidaan hakea, on kuvattu tarkemmin terveyden edistämisen määrärahan sivustolla. 
Terveyden edistämisen määrärahahakemuksen sisällön suunnittelu

Tukea hankkeen valmisteluun

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tarjoaa tukea terveyden edistämisen määrärahalla rahoitettavien hankkeiden valmistelijoille ja suunnittelijoille.

Iäkkäiden ja omaishoitajien tukemiseen hankekonsortiota valmistelevan ja suunnittelevan tahon on nyt mahdollista järjestää suunnittelutyöpaja yhdessä THL:n kehittämispäällikön kanssa.

Työpajatyöskentely tapahtuu ensisijaisesti läsnätilaisuutena omalla alueellanne viikoilla 16-24, mutta tukea on tarvittaessa saatavana myös etäyhteydellä.

Mukaan ilmoittautuneilta toimijoilta odotetaan tavoitteellista ja laajaa hankeideaa, sekä mahdollisuutta kutsua alueen eri hanketoimijat yhteisen suunnittelun äärelle.

THL:n tarjoaman tukitoiminnan tavoitteena on varmistaa laadukkaiden ja riittävän laajojen hankehakemusten toteutuminen verkostomaista työotetta noudattaen.

Toivomme yhden yhteyshenkilön tekemää ilmoittautumista kutakin hankekonsortiota kohden. 

Ilmoittautuminen päättyy 17.5.2024.

Ilmoita hankkeesi suunnittelutyöpajaan tästä linkistä (Webropol)

Olemassa olevat mallit ja aiemmat kansalliset hankkeet

Vaikutusten ja vaikuttavuuden arviointi

THL toteuttaa hankekaudella 2024–2026 arviointitutkimusta, jolla seurataan rahoitettavien hankkeiden vaikutuksia ja vaikuttavuutta. THL määrittää arvioinnissa käytettävät mittarit ja mittaukset, ja ohjeistaa hankkeita niiden käytössä. 

Hankkeiden rinnalla yhteistyössä niiden kanssa toteuttavalla jatkuvalla arvioinnilla lisätään hanketoimijoiden ymmärrystä toiminnan vaikuttavuuteen liittyvistä tekijöistä ja osaamista vaikuttavuuden arvioimiseen. Lisäksi toteutetaan hankkeiden välistä vertaisarviointia, ja kannustetaan hankkeiden toimijoita viemään hyväksi havaittuja käytäntöjä THL:n HYTE-arviointiprosessiin.