Omaishoitajien jaksamisen tukeminen

Terveyden edistämisen määräraha 2025
Terveyden edistämisen määrärahaa kohdennetaan omaishoitajien jaksamisen tukemiseen. Määrärahasta myönnetään valtionavustuksia 1–3 vuotta kestäviin terveyden edistämisen kokeilu- ja kehittämishankkeisiin. Hyvinvointia ja terveyttä edistävillä toimenpiteillä vaikutetaan kaiken ikäisiin omaishoitajiin ja niihin verkostoihin, joissa he toimivat.
Toimintakyvyn ylläpitämiseksi ja omaishoitajan jaksamisen tueksi otetaan käyttöön olemassa olevia hyviä käytäntöjä ja kehitetään uusia käytäntöjä ja toimintamalleja. Toimintaa tulee järjestää yhteistyössä eri toimijoiden, kuten hyvinvointialueiden, kuntien, järjestöjen, seurakuntien, yritysten ja vanhusneuvostojen kanssa.
Omaishoitajien hyvinvointia tukevat hankkeet
Hyvinvoiva omaishoitoperhe: Yhteistyöverkoston toimintamallin kehitys ja pilotointi omaishoitoperheiden hyvinvoinnin tukemiseksi
Hankkeessa kehitetään Keusoten alueelle verkostoyhteistyömalli, jonka avulla tarjotaan omaishoitajien tarpeiden mukaisia palveluja: hyte-palveluja, etäterveystarkastuksia ja vertaistoimintaa. Omaisille ja hoidettaville järjestetään ryhmätoimintaa ja yhtäaikaista toimintaa. Työikäisten omaishoitajien tarpeita selvitetään. Kohderyhmänä ovat alueen omaishoitajat, erityisesti työikäiset ja myös sopimuksettomat omaishoitajat. Keusoten alueen oppilaitosten, kuntien ja kolmannen sektorin kanssa rakennettavan mallin avulla pyritään tarjoamaan palveluja tasapuolisemmin ja kohdennetummin vastaamaan erilaisten omaishoitajien tarpeisiin.
Omaishoidon vapaiden parkkitoiminta
Hankkeessa kehitetään maahanmuuttajataustaisten vammaisten lasten ohjattua päiväparkkitoimintaa, jonka aikana omaishoitajille tarjotaan vertaistukitoimintaa. Uusi omaishoitajien lyhytaikaisten vapaiden malli tukee omaishoitajan ja perheen jaksamista. Tavoitteena on lisätä vapaiden käyttöä ja vahvistaa omaishoitajien sidosta yhteiskuntaan tarjoamalla päiväparkin yhteydessä omaishoitajille ohjelmaa ja mahdollisuutta vertaistukeen. Kohderyhmä asuu Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen alueella.
Pirkanmaan omaishoitajien terveyden, voimavarojen ja jaksamisen tukeminen – PIRKKO-hanke
Hankkeessa kehitetään omaishoitajuuden saavutettavuutta ja omaishoitoperheiden toimintakykyä edistävää toimintaa Pirkanmaan hyvinvointialueella. Lisäksi kehitetään omaishoitajien lakisääteistä vapaa-ajan tukea. Kohderyhmänä ovat omaishoitoperheet, potentiaaliset omais- ja perhehoitajat sekä työntekijät, jotka toimivat heidän kanssaan. Tavoitteena on omaishoitajien hyvinvoinnin ja sosiaalisen tuen lisääntyminen. Hankkeessa hyödynnetään hyväksi todettuja ja hankkeessa kehitettyjä malleja. Osa toiminnasta tehdään Lähitorien kautta.
Satavoimaa omaishoitoon
Hankkeessa kehitetään uusia tapoja omaishoitajien valmennuksiin, jotta omaishoitajilla olisi paremmat osallistumisen mahdollisuudet. Tavoitteena on parantaa kaikenikäisten omahoitajien hyvinvointia Satakunnassa. Hankkeessa otetaan käyttöön useita aiemmin kokeiltuja hyviä käytäntöjä kuten etäpalvelut, kulttuuriresepti ja digipalvelutarjotin. Hankkeessa järjestetään valmennuksia, tehdään vapaiden järjestelyitä ja järjestetään liikunta- ja kulttuurisetelitoimintaa, vertaistukitoimintaa ja tukea kotiin. Lisäksi uudistetaan ja mallinnetaan omaishoitoperheisiin jalkautuvia kotikäyntejä. Alueelliselle hyte-toiminnalle luodaan rakenteet ja selvitetään eri tahojen mahdollisuuksia omaishoitajan tukemiseksi. Uusia palveluja ja vertaistukea kehitetään yhteistyökumppaneiden kanssa.
Ainutlaatuisesti arjessa – omaishoidon porrastettu tukimalli
Hankkeessa kehitetään Keski-Pohjanmaalle kolmiportainen tukimalli, jonka mukaan omaishoitoperheelle tarjottava tuki ja palvelut lisääntyvät tilanteen muuttuessa. Kaikki omaishoitajat saavat yleisen tuen, tehostettu tuki suunnataan etenkin vammaispalveluiden työikäisille omaishoitajille ja erityinen tuki tarjotaan kaikille omaishoitajille, joiden tilanne on kuormittunut, kriisiytynyt tai hoitosuhde päättymässä. Tukimalli rakennetaan yhteistyössä hyvinvointialueen, kuntien, seurakunnan, järjestöjen ja muiden alueen toimijoiden kanssa omaishoitajia osallistaen.
Omaishoitajan polulta tukea ikääntyneiden omaishoitajille
Projektissa rakennetaan Länsi-Uudellemaalle omaishoitajan polku, joka varmistaa, että omaishoitaja saa eri vaiheissa tarvitsemansa tuen. Polku auttaa omaishoitajaa hahmottamaan tukimuodot ja löytämään itselle tärkeät tiedot. Tavoitteena on muun muassa luoda yhtenäiset terveystarkastukset alueelle, päivittää valmennuksia, vahvistaa perhehoitoa ja sopia yhteistyöstä alueen eri toimijoiden kesken. Hankkeessa luodaan malli, jonka avulla kielteisen omaishoidon tuen päätöksen saaneet saavat ohjausta hyvinvointinsa edistämiseen. Toimintoja kehitetään yhdessä omaishoitajien, omaishoitoyhdistysten sekä kuntien kanssa.
Lue lisää Terveyden edistämisen määrärahasta
Omaishoidon tilannekuva
Omaishoidon kansallinen kehittäminen ja terveyden edistämisen toimien kohdentaminen edellyttää tilannekuvan kokoamista ja jäsentämistä. THL tuottaa selvitykset muun muassa omaishoidon myöntämisperusteista hyvinvointialueilla, palkkioista, omaishoitajien vapaiden järjestelyistä, omaishoitajien tuen tarpeesta ja tukijärjestelmän väliinputoajista. Ajantasainen tilannekuva antaa mahdollisuuden suunnata Terveyden edistämisen määrärahalla rahoitettavia toimia aiempaa paremmin omaishoitajien monipuoliseen tukemiseen. Tavoitteena on selvittää omaishoidon nykytilannetta siten, että selvityksen pohjalta sosiaali- ja terveysministeriö voisi arvioida mahdollisten jatkotoimien tarvetta.
Vaikutusten ja vaikuttavuuden arviointi
THL seuraa hankkeiden vaikutuksia ja vaikuttavuutta hankekaudella 2024–2026 arviointitutkimuksella. THL määrittää vaikuttavuuden arvioinnissa käytettävät mittarit ja mittaukset ja ohjeistaa hankkeita niiden käytössä.
Yhteistyössä hankkeiden kanssa toteuttavalla jatkuvalla arvioinnilla lisätään hanketoimijoiden ymmärrystä toiminnan vaikuttavuuteen liittyvistä tekijöistä ja osaamista vaikuttavuuden arvioimiseen. Lisäksi hankkeet tekevät vertaisarviointia. Hankkeita kannustetaan viemään hyväksi havaittuja käytäntöjä THL:n HYTE-arviointiprosessiin.
Hyvinvointialueiden vuorovaikutusohjaus
THL on käynnistänyt sosiaali- ja terveysministeriön (STM) toimeksiannosta hyvinvointialueiden vuorovaikutusohjauksen omaishoidon kehittämiseksi. Hallitusohjelman mukaisesti omaishoidon kehittämisen tavoitteena on tukea omaishoitajien jaksamista sekä edistää omaishoitajien yhdenvertaisuutta.
Vuorovaikutusohjauksen tuella hyvinvointialueiden kanssa yhteistyössä kehitetään ja yhtenäistetään omaishoidon tuen myöntämisperusteita, vapaiden järjestelyjä ja muita toimintatapoja. Lisäksi arvioidaan omaishoidon nykytilaa ja omaishoidon tuen merkitystä alueiden palvelujärjestelmässä sekä tunnistetaan tärkeimpiä kehittämiskohteita ja arvioidaan jatkotoimien tarvetta.
Kukin hyvinvointialue on nimennyt oman edustajansa vuorovaikutusohjauksen työpajoihin. Lisäksi edustajat on kutsuttu haastatteluihin keskustelemaan tarkemmin kunkin hyvinvointialueen omaishoidontuen myöntämisperusteista ja niiden soveltamisesta.