Omaishoitajien jaksamisen tukeminen
Terveyden edistämisen määräraha 2025
Terveyden edistämisen määrärahaa kohdennetaan omaishoitajien jaksamisen tukemiseen. Määrärahasta myönnetään valtionavustuksia 1–3 vuotta kestäviin terveyden edistämisen kokeilu- ja kehittämishankkeisiin. Hyvinvointia ja terveyttä edistävillä toimenpiteillä vaikutetaan kaiken ikäisiin omaishoitajiin ja niihin verkostoihin, joissa he toimivat.
Toimintakyvyn ylläpitämiseksi ja omaishoitajan jaksamisen tueksi otetaan käyttöön olemassa olevia hyviä käytäntöjä ja kehitetään uusia käytäntöjä ja toimintamalleja. Toimintaa tulee järjestää yhteistyössä eri toimijoiden, kuten hyvinvointialueiden, kuntien, järjestöjen, seurakuntien, yritysten ja vanhusneuvostojen kanssa.
Rahoitettavien hankkeiden vaatimukset ja painopisteet, joihin rahoitusta on haettavissa, on kuvattu tarkemmin terveyden edistämisen määrärahan sivustolla.
Terveyden edistämisen määrärahahakemuksen sisällön suunnittelu
Omaishoidon tilannekuvan selvittäminen
Omaishoidon kansallinen kehittäminen ja terveyden edistämisen toimien kohdentaminen edellyttää tilannekuvan kokoamista ja jäsentämistä. THL tuottaa selvitykset muun muassa omaishoidon myöntämisperusteista hyvinvointialueilla, palkkioista, omaishoitajien vapaiden järjestelyistä, omaishoitajien tuen tarpeesta ja tukijärjestelmän väliinputoajista. Ajantasainen tilannekuva antaa mahdollisuuden suunnata Terveyden edistämisen määrärahalla rahoitettavia toimia aiempaa paremmin omaishoitajien monipuoliseen tukemiseen. Tavoitteena on selvittää omaishoidon nykytilannetta siten, että selvityksen pohjalta sosiaali- ja terveysministeriö voisi arvioida mahdollisten jatkotoimien tarvetta.
Vaikutusten ja vaikuttavuuden arviointi
THL toteuttaa hankekaudella 2024–2026 arviointitutkimusta, jolla seurataan rahoitettavien hankkeiden vaikutuksia ja vaikuttavuutta. THL määrittää vaikuttavuuden arvioinnissa käytettävät mittarit ja mittaukset, ja ohjeistaa hankkeita niiden käytössä.
Hankkeiden rinnalla yhteistyössä niiden kanssa toteuttavalla jatkuvalla arvioinnilla lisätään hanketoimijoiden ymmärrystä toiminnan vaikuttavuuteen liittyvistä tekijöistä ja osaamista vaikuttavuuden arvioimiseen. Lisäksi toteutetaan hankkeiden välistä vertaisarviointia, ja kannustetaan hankkeiden toimijoita viemään hyväksi havaittuja käytäntöjä THL:n HYTE-arviointiprosessiin.
Hyvinvointialueiden vuorovaikutusohjaus
THL on käynnistänyt Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) toimeksiannosta hyvinvointialueiden vuorovaikutusohjauksen omaishoidon kehittämiseksi. Hallitusohjelman mukaisesti, omaishoidon kehittämisen tavoitteena on tukea omaishoitajien jaksamista sekä edistää omaishoitajien yhdenvertaisuutta.
Vuorovaikutusohjauksen tuella, hyvinvointialueiden kanssa yhteistyössä, kehitetään ja yhtenäistetään omaishoidon tuen myöntämisperusteita, vapaiden järjestelyjä ja muita toimintatapoja. Lisäksi arvioidaan omaishoidon nykytilaa ja omaishoidon tuen merkitystä alueiden palvelujärjestelmässä sekä tunnistetaan tärkeimpiä kehittämiskohteita ja arvioidaan jatkotoimien tarvetta.
Vuonna 2024 järjestetään neljä vuorovaikutusohjauksen työpajaa, joihin kukin hyvinvointialue on nimennyt oman edustajansa. Kevään 2024 aikana edustajat on kutsuttu lisäksi haastatteluihin, keskustelemaan tarkemmin kunkin hyvinvointialueen omaishoidontuen myöntämisperusteista ja niiden soveltamisesta.